Τσακλόγλου: «Fake news» η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου: «Fake news» η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του πίνακα του ΚΕΠΑ για τις μη αναστρέψιμες παθήσεις είναι συνεχής. 

«Fake news» χαρακτήρισε την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του πίνακα του ΚΕΠΑ για τις μη αναστρέψιμες παθήσεις είναι συνεχής.

«Εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα δεν υφίσταται», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακλόγλου. «Διαφορετικά τα σχολεία, οι τράπεζες, οι βιομηχανίες, οι ΔΕΚΟ και, γενικά, όλες οι υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ήταν ανοιχτές το Σάββατο που πέρασε. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αιτήσεις για έκτακτη βάρδια εργασίας που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 0,1% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα μας - για την ακρίβεια ήταν μόλις το 0,076%», όπως επεσήμανε.

Όσον αφορά την αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, είπε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της ταλαιπωρίας του ανάπηρου πολίτη κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης του από τα ΚΕΠΑ. Οι αναπηρίες διακρίνονται σε αναστρέψιμες και μη αναστρέψιμες. Οι μη αναστρέψιμες παθήσεις, που καθορίζονται από ειδικές επιστημονικές επιτροπές, πρακτικά είναι παθήσεις μόνιμου χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με διαρκείς επανεξετάσεις». Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, οι αντίστοιχες επιστημονικές επιτροπές, εξετάζοντας τη διεθνή βιβλιογραφία, μπορούν να διευρύνουν τη λίστα εντάσσοντας και νέες παθήσεις σε αυτή.

Αναφερόμενος στα ΚΕΠΑ, ανέλυσε τα τρία επίπεδα μέσα από τα οποία θα πραγματοποιηθεί η ενίσχυσή τους. «Το πρώτο επίπεδο αφορά στην αύξηση του αριθμού των ιατρών οι οποίοι διενεργούν τις εξετάσεις ή τις ιατρικές επισκέψεις για τα ΚΕΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 ιατροί και με την πρόσφατη πρόσκληση ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί σε 1200. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην αύξηση κατά 50% των αποζημιώσεων ανά επίσκεψη ή ανά εξέταση για την προσέλκυση νέων ιατρών και τη στελέχωση των ΚΕΠΑ με όλες τις ενδεδειγμένες ειδικότητες. Το τρίτο επίπεδο αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις δομές των ΚΕΠΑ για τα άτομα με αναπηρία. Ο περιορισμός του αριθμού των επαναξιολογήσεων σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρών θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής τόσο για τις επισκέψεις όσο και για τις εξετάσεις στα ΚΕΠΑ».

«Στόχος του Υπουργείου Εργασίας παραμένει η συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, προκειμένου να μειωθεί η ανασφάλεια της εργαζόμενης μητέρας η οποία θέλει να δημιουργήσει οικογένεια χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσει η θέση εργασίας της ή το βιοτικό της επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στην προηγούμενη κυβερνητική μας θητεία, αυξήσαμε τον αριθμό των μηνών κατά τους οποίους παρεχόταν το επίδομα μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από έξι σε εννέα μήνες, όπως στο δημόσιο τομέα, και τώρα επεκτείναμε την παροχή του επιδόματος αυτού στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Τέλος, πρόσφατα διορθώσαμε μία μικρή παράλειψη που αφορούσε εργαζόμενες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα οι οποίες δεν εντασσόταν στο πρώην ΙΚΑ, όπως έμμισθες δικηγόροι, τραπεζοϋπάλληλοι και δημοσιογράφοι οι οποίες καλύπτονται αναδρομικά, από την ψήφιση του νόμου».

Σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ο υφυπουργός εργασίας τόνισε: «Παρότι μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας κατά την προηγούμενη πενταετία, βλέπουμε ότι παρουσιάζονται μεγάλες στενότητες στην αγορά εργασίας. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ομάδων που το ποσοστό συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό είναι πολύ χαμηλότερο στην Ελλάδα από ότι στην Ευρώπη όπως νέοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι. Πλέον, παρέχουμε τη δυνατότητα σε κάποιον συνταξιούχο να εργαστεί, χωρίς να έχει το πέναλτι το οποίο είχε προηγουμένως, με το οποίο έχανε το 30% της σύνταξης του. Αντ’ αυτού καταβάλλεται πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ στο ποσό των αποδοχών του. Ήδη δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι κάνουν χρήση αυτής της διάταξης, ενισχύοντας τόσο το τωρινό εισόδημά τους, όσο και το μελλοντικό εφόσον όταν σταματήσουν να εργάζονται θα υπάρξει προσαύξηση της σύνταξής τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα Α21

Ξεκινά η κατασκευή του ηλιακού έργου «Ενιπέας» της Lightsource στην Ελλάδα

Προσωρινοί πίνακες για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider