Φορολογικές δηλώσεις: Πέφτει η αυλαία για δηλώσεις και διορθώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Πέφτει η αυλαία για δηλώσεις και διορθώσεις
Τέλος χρόνου για πληρωμή πρώτης δόσης του φόρου ή εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Δεν έχουν υποβληθεί περίπου 70.000 δηλώσεις – Αγγίζει τα 4,3 δισ. ευρώ ο φόρος.

Η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων πέφτει τα μεσάνυχτα για τα φυσικά πρόσωπα και περίπου 70.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωση τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που εντόπισαν στη δήλωση που έχουν υποβάλει ενώ σήμερα Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για:

  • Πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Αυγούστου 2024.
  • Εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού για όσους θέλουν να κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

Η εκκαθάριση 6.357.967 δηλώσεων δείχνει τα εξής:

  • Πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους ή 2,2 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023 με το φόρο που έχει βεβαιωθεί να αγγίζει τα 4,3 δις. ευρώ έναντι 3,8 δις. ευρώ πέρυσι. Τα πρόσθετα έσοδα τα οποία βεβαιώθηκαν συνδέονται με την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και με το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να γκρινιάζουν και να αντιδρούν για το τεκμαρτό εισόδημα και το φόρο που καλούνται να πληρώσουν αλλά δεν αμφισβητούν το τεκμήριο. Σε σύνολο 658.069 ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν υποβάλλει δήλωση έως και χθες, στα τεκμήρια πιάστηκαν 367.619 και από αυτούς 3.471 είχαν εκφράσει πρόθεση αμφισβήτησης χωρίς όμως να έχουν πατήσει και το κουμπί της αποδοχής διενέργειας ελέγχου προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αμφισβήτηση.

  • Για το 19,45% ή για 1.236.624 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με το συνολικό ύψος της επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 441,76 εκατ. ευρώ ή 357 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Για το 45,9% ή για 2.918.307 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι που θα χάσουν το ραντεβού τους με την εφορία είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Το πρόστιμο γλιτώνουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση και ο φόρος που θα προκύψει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επίσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο και σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ. διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου).

Σημειώνεται ότι για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 9 Αυγούστου 2024. Την ίδια ημερομηνία εκπνέει ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την αντικατάσταση των ΦΗΜ ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΠΕ

Ψηφιακά από 2/8 όλες οι βεβαιώσεις μητρώου μέσω myAADE

Εφορία: Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider