Αγεφύρωτη η «ψαλίδα» στις συντάξεις ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα - Στα 475 ευρώ η διαφορά τον Ιούνιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγεφύρωτη η «ψαλίδα» στις συντάξεις ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα - Στα 475 ευρώ η διαφορά τον Ιούνιο
Οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσον όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο της τάξεως των 1.224,45 ευρώ μεικτά, όταν στον ιδιωτικό τομέα η μέση σύνταξη άγγιξε τα  749,11 ευρώ - Στα 475,34 ευρώ η «ψαλίδα» - Μόνη ελπίδα ο υπολογισμός τους με το νέο Δείκτη Μεταβολής Μισθών.

Τεράστια διαφορά καταγράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στα ποσά για νέες συντάξεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συγκριτικά με εκείνες του Δημοσίου.

Η μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στις νέες συντάξεις γήρατος που καταβάλλονται για δικαιούχους που προέρχονται από τον Ιδιωτικό Τομέα (749,11 ευρώ) και σε εκείνους από το Δημόσιο (1.224,45 ευρώ) διατηρείται για ακόμη έναν μήνα, ως απόρροια της ωρίμανσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση «Ήλιος», οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσον όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο της τάξεως των 1.224,45 ευρώ μεικτά, όταν στον ιδιωτικό τομέα η μέση σύνταξη άγγιξε τα 749,11 ευρώ.

Η διαφορά των 475,34 ευρώ δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε εργαζόμενους της ίδιας ηλικίας και ετών ασφάλισης, με τους μεγάλους τυχερούς εκείνους που έχουν εργοδότη το Δημόσιο.

Η μόνη ελπίδα για την εξομάλυνση των «αδικιών» που υπάρχουν στις νέες συντάξεις των μισθωτών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ο νέος Δείκτης Μεταβολής Μισθών, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2025 και θα υπολογίζει το ανταποδοτικό σκέλος των νέων συντάξεων.

Στο εξής ο υπολογισμός τους θα γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές προσαυξημένες κάθε χρόνο με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα έτη από το 2002 έως το 2024 και με βάση τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, για τα έτη από το 2025 και μετά.

Για κάποιον δηλαδή που θα μπει στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά το 2025 και θα λάβει τη σύνταξή του μετά από 40 χρόνια, οι συντάξιμες αποδοχές του θα υπολογιστούν στο σύνολό τους με τον νέο Δείκτη Μεταβολής Μισθών και προβλέπεται να είναι υψηλότερες κατά 35% σε σύγκριση με εκείνες που θα έδινε το ισχύον σύστημα.

    Έξι στις 10 συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ

    Στο μεταξύ, τα στοιχεία της έκθεσης Ήλιος δείχνουν ότι στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, οι συντάξεις γήρατος μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 820 ευρώ (μεικτά).

    Πιο συγκεκριμένα, έξι στους δέκα συνταξιούχους (1.160.083 άτομα) λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 1.000 ευρώ (μεικτά), σε μια περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε στο 2,4%, ενώ αυξήσεις διαπιστώθηκαν και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα ενοίκια και στις μεταφορές (κυρίως στα αεροπορικά εισιτήρια).

    Από το σύνολο των κύριων συντάξεων, εντοπίστηκαν 318.416 (ποσοστό 16,56%) που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Υπάρχουν επίσης, άλλες 841.667 κύριες συντάξεις (ποσοστό 43,78%) που κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ μικτές αποδοχές.

    Αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων, εφόσον πληρούν και το εισοδηματικό όριο (16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, 9.600 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα) είναι υποψήφιες για την επιταγή ακρίβειας που αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

    Οι τελικές ανακοινώσεις για το εύρος των δικαιούχων θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, ενώ το εισοδηματικό όριο που θα τεθεί αφορά όχι μόνο τα εισοδήματα των δικαιούχων από συντάξεις, αλλά από κάθε άλλη πηγή.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου - Νωρίτερα η καταβολή των επιδομάτων

    Ολοταχώς για νέο ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων το 2024 - Πώς θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις

    ΕΡΓΑΝΗ: Ρεκόρ με 1.714.189 προσλήψεις το α' εξάμηνο - Χάνουν έδαφος οι γυναίκες, κερδίζουν οι συνταξιούχοι

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider