Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά τον Σεπτέμβριο η πιλοτική εφαρμογή της σε τουρισμό - εστίαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά τον Σεπτέμβριο η πιλοτική εφαρμογή της σε τουρισμό - εστίαση
Σε τουρισμό και εστίαση θα εφαρμοσθεί πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ η υποχρεωτική εφαρμογή των επιχειρήσεων των δύο κλάδων στο νέο καθεστώς θα γίνει από 1/1/2025.

Σε τουρισμό και εστίαση θα εφαρμοσθεί πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ η υποχρεωτική εφαρμογή των επιχειρήσεων των δύο κλάδων στο νέο καθεστώς θα γίνει από 1/1/2025.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού θα ξεκινήσουν να προμηθεύονται τον ειδικό εξοπλισμό για την καταγραφή των ωραρίου και των υπερωριών (σε διασύνδεση με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις. Αυτές θα επιβάλλονται από το νέο έτος στους παραβατικούς εργοδότες, όταν θα γίνει υποχρεωτική η ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Παραδοσιακά η παραβατικότητα των επιχειρήσεων τουρισμού και επισιτισμού, των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο στόχος της χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας είναι ο περιορισμός της.

Μιλώντας χθες στα Παραπολιτικά FM, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε πως με την Ψηφιακή Κάρτα καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και έτσι ο εργαζόμενος αμείβεται γι' αυτόν. «Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης εργασίας και κατά της αδήλωτης εργασίας» τόνισε και ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να επεκταθεί στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.

Υπενθυμίζεται πως από 1η Ιουλίου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η κάρτα ψηφιακής εργασίας σε 600.000 εργαζόμενους από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, ενώ νωρίτερα εφαρμόστηκε στις τέως ΔΕΚΟ των μεταφορών, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ, στις εταιρείες σεκιούριτι και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) του 2024 διαπιστώθηκαν 7.024 παραβάσεις εκ των οποίων οι 1.129 (ποσοστό 16,07%) αφορούσαν την χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής σε πραγματικό χρόνο, του ωραρίου εργασίας.

Ανάλογη εικόνα διαπιστώθηκε και τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Η Ανεξάρτητη Αρχή κατέγραψε συνολικά 1.079 παραβάσεις, από τις οποίες οι 194 (ποσοστό 17,97%) αφορούσαν το πεδίο της Ψηφιακής Κάρτας.

Το ποσοστό παραβατικότητας που εντοπίζεται για τη συγκεκριμένη λειτουργία του καινούργιου μοντέλου καταγραφής του ωραρίου παγιώνεται κάτω από το 20%, σε σχέση με το σύνολο των υπολοίπων παραβάσεων, παρά το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που συνεπάγεται η μη εφαρμογή της Κάρτας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι εξαιρέσεις που γλυτώνουν πρόστιμα για τους εργοδότες

Συνάντηση ΕΣΕΕ-Κεραμέως: Στο επίκεντρο ψηφιακή κάρτα εργασίας, κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις

Κεραμέως: 600.000 επιπλέον εργαζόμενοι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider