Από το σκέλος της υγειονομικής περίθαλψης θα έρθει πιθανότατα η εμπροσθοβαρής μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.
Έτσι η εργοδοτική εισφορά ασθένειας που είναι σήμερα στα 4,55% θα γίνει 4,05% από το επόμενο έτος, ενώ οι εισφορές ασθένειας των εργαζομένων που είναι στα 2,55% προβλέπεται να μειωθούν στα 2,05%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το ποσοστό των εισφορών ασθενείας που σήμερα ανέρχονται στο 7,10% για τους μισθωτούς να υποχωρήσουν στο 6,10%.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες νομικές πηγές, το όφελος για έναν εργαζόμενο που παίρνει 1.200 ευρώ μεικτό μισθό, θα είναι της τάξης των 5 ευρώ περίπου τον μήνα. «Θα είναι 0,5% του μισθού του καθενός μηνιαίως. Αυτό είναι ένα διαρθωτικό μέτρο που μειώνει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων της ΔΕΘ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σήμερα οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται σε 22,29% και θα μειωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων από 13,87% θα διαμορφωθούν σε 13,37%.
«Είχε εξαγγελθεί ότι η μείωση εισφορών θα είναι 0,5% και πήγαμε στο 1%» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ. «Η Ελλάδα είχε πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές το 2019. Η μείωση που έχουμε κάνει είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, τώρα μειώνουμε ακόμα μία μονάδα και μέχρι 2027 θα αγγίζουμε τις 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες συνολικά».
Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η κ. Κεραμέως επισήμανε πως αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει τόνωση της απασχόλησης.
«Τα χρόνια που μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 2024. Δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα 500.000 περισσότεροι άνθρωποι από ό, τι δούλευαν το 2019. Είναι λοιπόν ένα πάρα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο για να απελευθερώσει και να τονώσει ακόμα περισσότερο, τη δυναμική της απασχόλησης και να μας βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας» υποστήριξε.
Οι απώλειες που θα προκαλέσει στα έσοδα των ταμείων η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμούνται στα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν από τον προϋπολογισμό.
Το κόστος της εργασίας στην Ελλάδα
Aξίζει να σημειωθεί πως το μη μισθολογικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό (26%), καθώς βρίσκεται στις 4 ακριβότερες χώρες ανάμεσα σε 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ ως προς τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης (18,2% ο μέσος όρος). Ακριβότερες εισφορές από την Ελλάδα έχουν μόνο η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Μάλιστα, αν στις εισφορές σύνταξης προστεθούν και οι υπόλοιπες εισφορές που βαρύνουν τη μισθωτή εργασία, τότε οι συνολικές εισφορές στην Ελλάδα εκτοξεύονται στο 36,1%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα των κρατών της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ.
Οι υψηλές εισφορές έχουν διπλό οικονομικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία καθώς:
- συνιστούν αντικίνητρο σε επενδύσεις που μπορεί να γίνουν στη χώρα λόγω του υψηλού κόστους εργασίας (36,1%), εκ των οποίων το 22,3% αντιστοιχεί στις εισφορές που πληρώνει ο εργοδότης
- «ψαλιδίζουν» το εισόδημα των εργαζομένων, δεδομένου ότι απομειώνουν τον μισθό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταναλωτική τους συμπεριφορά και την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.