«Κλειδώνει» εντός της εβδομάδας το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου στο Βελλίδειο.
Οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο και στο Μαξίμου είναι συνεχείς, προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα που θα ενισχύουν τις ομάδες - στόχους (γονείς, εργαζόμενες γυναίκες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργοδότες κλπ.) δίχως να δημιουργούνται δημοσιονομικές παρεκτροπές.
Στο επίκεντρο των εξαγγελιών θα βρεθούν μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, γυναικών και μάλιστα μητέρων που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και νέων συνταξιούχων που έχουν την ικανότητα να συνεχίσουν να ενργάζονται.
Το στεγαστικό ζήτημα θα αποτελέσει επίσης μία από τις «ναυαρχίδες» των ανακοινώσεων Μητσοτάκη, όπως και η στήριξη των οικογενειών με παιδιά, προκειμένου να αντιστραφεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι 10 νέες θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακοινωνθούν σε λίγα 24ωρα, αφορούν μεταξύ άλλων:
1. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,50% από 1/1/2025, ώστε να ελαφρυνθεί το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες και να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
2. Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από το νέο έτος, που θα σημάνει αυτόματη αύξηση των συντάξεών τους. Το μέτρο της ΕΑΣ επιβάλλεται σε όσους έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ (μεικτά) και εφαρμόζεται εδώ και 14 χρόνια σε πάνω από 500.000 συνταξιούχους.
3. Την αύξηση του επιδόματος παιδιού για όλους τους δικαιούχους. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το επίδομα να διπλασιάζεται για το δεύτερο και τρίτο παιδί. Σήμερα το επίδομα που δίνεται να βάση εισοδηματικά κριτήρια, ανέρχεται σε
4. Την εξίσωση των προνομίων και φοροαπαλλαγών των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, εφόσον εξευρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
5. Την αναδιάρθρωση των επιδομάτων (ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής κ.α.) και την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο καθεστώς της προπληρωμένης κάρτας από το τέλος του έτους.
6. Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
7. Την αύξηση του ανταποδοτικού σκέλους των κύριων συντάξεων με βάση το νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025.
8. Την αναπροσαρμογή όλων των κύριων συντάξεων από το νέο έτος κατά 2,5%-3%, με βάση τον ρυθμό αύξησης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
9. Για τους 650.000 συνταξιούχους οι οποίοι διατηρούν μεγάλο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς και δεν θα λάβουν την αύξηση του 2025 (καθώς δεν επαρκεί για να μηδενίσει την προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους) προβλέπεται η χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς όπως έγινε το 2023 και το 2024.
10. Την χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν τις γιορτές σε πάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, από το ποσό που θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).