Εφορία: Πότε διορθώνει τα λάθη της και ακυρώνει πρόστιμα – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΘΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Πότε διορθώνει τα λάθη της και ακυρώνει πρόστιμα – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΘΟ
Πρόδηλα λάθη μπορούν να διορθώνονται ακόμα και σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια. Ποσά που έχουν βεβαιωθεί διαγράφονται.

Τη δυνατότητα να ακυρώνει πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων διορθώνοντας λάθη που... «βγάζουν μάτι» έχει η Φορολογική Διοίκηση, ακόμα και σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια.

Τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ότι πρόδηλα λάθη μπορούν να διορθώνονται σε βάθος 10ετίας, από το 2014 είτε με αίτηση του φορολογούμενου, είτε αυτόματα με στοιχεία που διαθέτει η ίδια η Φορολογική Διοίκηση. Φόροι και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί βάσει των πράξεων που ακυρώνονται, διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής.

Η τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου ή πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου για:

- πρόδηλη έλλειψη (ολική ή μερική) φορολογικής υποχρέωσης,

- αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος.

Για να είναι παραδεκτή η αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης θα πρέπει είτε να προσκομιστούν έγγραφα από τον φορολογούμενο, είτε είναι διαθέσιμα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να απαιτούνται ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων αφορά υποθέσεις που εκκρεμούν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ φόροι και πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι φορολογικές αρχές διαγράφονται και αν έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους επιστρέφονται. Πρόκειται για αριθμητικά ή υπολογιστικά σφάλματα, όπως για παράδειγμα η βεβαίωση φόρου ύψους 100.000 ευρώ αντί 10.000 ευρώ.

Η διάταξη ορίζει ότι ΑΑΔΕ θα μπορεί να προβεί σε τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου ή πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου είτε αυτόματα, χωρίς αίτηση του φορολογούμενου για πρόδηλη μερική η ολική έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης η για αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος. Ως αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται τα σφάλματα κατά τη διενέργεια μαθηματικού υπολογισμού ή κατά την εκτέλεση αριθμητικής πράξης και όχι η εσφαλμένη επιβολή φόρου ή απαλλαγή από το φόρο ή η κακή εφαρμογή του νόμου.

Η διάταξη

Ειδικότερα με τη νέα διάταξη τροποποιείται το άρθρο 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ρυθμίζει τη δυνατότητα να ανακαλούνται πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, σε περίπτωση πρόδηλων σφαλμάτων ως εξής:

- Η προθεσμία για την ακύρωση πράξης που έχει προσβληθεί στα δικαστήρια και βρίσκεται σε εκκρεμοδικία λήγει ένα έτος μετά από τη λήξη της εκκρεμοδικίας, δηλαδή μετά από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, ενώ δεν εξετάζεται αν η πρόδηλη πλημμέλεια που αποτελεί τον λόγο ακύρωσης έχει προβληθεί στο πλαίσιο ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής.

- Ποσά που έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί βάσει των πράξεων που ακυρώνονται, διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η Φορολογική Διοίκηση δεν επιτρέπεται να εξετάσει πρόδηλα σφάλματα αν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια οπότε θα πρέπει να αναμένουν τη λήξη της διαδικασίας για τις προσφυγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα - Πόσο αυξάνονται επίδομα παιδιού και επίδομα στέγασης

Καταπατημένα ακίνητα: Βήμα - βήμα η διαδικασία για την εξαγορά τους από ιδιώτες - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Στεγαστικό επίδομα: Ανοίγει εκ νέου το σύστημα για τις αιτήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider