Επαγγελματίες: Η Eφορία θα «βλέπει» και θα «μετράει» τους πελάτες τους – Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαγγελματίες: Η Eφορία θα «βλέπει» και θα «μετράει» τους πελάτες τους – Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο
Συνεργεία αυτοκινήτων, πάρκινγκ και διοργανωτές εκδηλώσεων πρώτοι στη λίστα. Πώς η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί την πελατειακή κίνηση των επαγγελματιών και θα διενεργεί διασταυρώσεις.

Μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ΑΑΔΕ επιστρατεύει νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων.

Οι επαγγελματίες παραμένουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού καθώς τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος έδειξαν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο δήλωσαν φέτος λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με πέρυσι.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα που εμφάνισαν στην εφορία ανήλθε σε 3.215 ευρώ αλλά λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος πληρώνουν φόρο, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.733 ευρώ.

Η νέα παγίδα που στήνει η ΑΑΔΕ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου είναι το ψηφιακό πελατολόγιο μέσω του οποίου οι φορο- ελεγκτές θα μπορούν από το γραφείο τους να «βλέπουν» τους πελάτες των επαγγελματιών και να διασταυρώνουν τα στοιχεία του πελατολογίου με τις αποδείξεις που θα έχουν εκδοθεί και καταχωρηθεί στην πλατφόρμα MyDΑΤΑ.

Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι μια νέα ψηφιακή εφαρμογή στην οποία οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από την πλατφόρμα myDATA να βλέπει τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

Η λίστα με τους επαγγελματίες

Συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και εκδρομών περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που σύντομα θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο.

Ειδικότερα στη λίστα βρίσκονται:

  1. Επαγγελματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα όπως συνεργεία, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτων, πάρκινγκ, πλυντήρια, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.
  2. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες), εταιρείες catering, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια κλπ) μέχρι ταξίδια, ψυχαγωγία και διακοσμήσεις.

Επίσης, εξετάζεται η επέκταση του ψηφιακού πελατολογίου και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπως γιατρούς, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια κλπ.

Ουσιαστικά το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 χιλιάδες επαγγελματίες. Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη θα έπρεπε να εκδοθεί και η απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Με το ψηφιακό πελατολόγιο οι επαγγελματίες, που θα καθοριστούν, θα πρέπει να το τηρούν ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και στις διασταυρώσεις.

Θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData. Η δήλωση περιορισμένου αριθμού πελατών από τον επαγγελματία, θα χτυπάει καμπανάκι στην ΑΑΔΕ, και θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οχήματα: «Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στις ταμειακές του κλάδου εστίασης βρίσκεται η Εφορία από την 1η Αυγούστου

«Appodixi»: Μπόνους έως 3.000 ευρώ και προστασία για όσους «καρφώνουν» φοροδιαφυγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider