Εφορία: Έρχονται ανατροπές στα φορο-πρόστιμα - Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Έρχονται ανατροπές στα φορο-πρόστιμα - Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου
Τα πρόστιμα θα μειώνονται ανάλογα με το χρόνο που ο φορολογούμενος θα ομολογεί φοροδιαφυγή. Όσοι αποδεχτούν τη ρύθμιση θα πρέπει εντός 3 ημερών να εξοφλήσουν το 25% της συνολικής οφειλής.

«Συγχωροχάρτι» το οποίο θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως 50% θα δίνει η Εφορία από την 1η Οκτωβρίου 2024 στους φορολογούμενους οι οποίοι θα εντοπιστούν με παραβάσεις και θα ομολογήσουν ότι διέπραξαν φοροδιαφυγή. Ωστόσο, για να πετύχουν μείωση στα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί, μετά τη ρύθμιση.

Από την Τρίτη, η Εφορία αλλάζει τη στάση της απέναντι σε όσους πιάνονται με φορολογικές παραβάσεις καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με τις οποίες καταργείται το οριζόντιο ποσοστό 50% της μείωσης των προστίμων και ενεργοποιείται κλίμακα μείωσης, ανάλογα με το στάδιο που θα δηλωθεί η ομολογία της φοροδιαφυγής.

Όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις και έχουν λάβει το «ραβασάκι» με τους φόρους και τα πρόστιμα από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, προλαβαίνουν μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου να αναγνωρίσουν τη φοροδιαφυγή και να υποβάλουν σχετικό αίτημα και τις τροποποιητικές δηλώσεις για να γλιτώσουν το 50% των προστίμων.

Νέοι κανόνες

Με τους νέους κανόνες που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Οκτωβρίου 2024, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ομολογήσουν τη φοροδιαφυγή και μετά την έκδοση της «λυπητερής» αλλά η έκπτωση μειώνεται, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνει η παραδοχή. Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία αντιμετώπισης των φορολογουμένων, που εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν μειώσεις των προστίμων, από 25% έως και 50% ως εξής:

- Μείωση 50%. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% εάν η παραδοχή των παραβάσεων, όπως για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Για να εξασφαλίσει την έκπτωση ο ελεγχόμενος, θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

- Μείωση 40%. Τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, για να προσφύγει στη ΔΕΔ και στο διάστημα αυτό, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και αν μειώσει το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου.

- Μείωση 30%. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη ΔΕΔ, η οποία γίνεται υποχρεωτικά εντός 120 ημερών από την προσφυγή, ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και την απόφαση της ΔΕΔ.

- Μείωση 25%. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Προκαταβολή

Οι φορολογούμενοι που θα αποδεχτούν τη ρύθμιση για το «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως και 50%, υποχρεούνται να καταβάλλουν το 25% της συνολικής οφειλής, εντός τριών ημερών από την αποδοχή της σχετικής αίτησης, που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή να εναλλακτικά, να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: «Ραβασάκια» σε 80.000 φορολογούμενους για το 2019

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση Αυγούστου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Εφορία: Μπλόκο στις «φουσκωμένες» δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider