Εφορία: Ελεγκτικό «σπριντ» για χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ελεγκτικό «σπριντ» για χιλιάδες υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους
Αν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 δεν έχει αποσταλεί ο «λογαριασμός» για υποθέσεις του έτους 2018, ο φάκελος μπαίνει στο ράφι. Σε ποιες περιπτώσεις επιμηκύνεται ο χρόνος παραγραφής.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός καθώς «τρέχει» να προλάβει να ελέγξει εκκρεμείς υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, απλήρωτων τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τη «λυπητερή» με φόρους και πρόστιμα για παλιές υποθέσεις, καλούνται να εξοφλήσουν τα πρόστιμα εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Με βάση τις διατάξεις περί πενταετούς παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, αν έως στις 31 Δεκεμβρίου 2024 δεν έχει αποσταλεί ραβασάκι προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του έτους 2018, ο φάκελος μπαίνει στο ράφι, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες μπορεί να επιμηκύνουν τον χρόνο παραγραφής κατά ένα έτος ή να ανατρέξουν ακόμα και στη δεκαετία.

Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που στις 31 Δεκεμβρίου 2024 μπαίνουν στο αρχείο της εφορίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.

- Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022.

- Οι υποθέσεις τελών κυκλοφορίας του έτους 2019.

- Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία.

- Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

- Οι υποθέσεις του έτους 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Το σημείωμα με τον φόρο κοινοποιείται στον φορολογούμενο ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογούνται τα tips;

Τα εύσημα της Handelsblatt – Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα; - Άξιος κριτής

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Σήμερα τελευταία ευκαιρία για υποβολή αίτησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider