Τα tips στην εποχή των POS: Οι αλλαγές που έφεραν οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το αφορολόγητο των 300 ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα tips στην εποχή των POS: Οι αλλαγές που έφεραν οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το αφορολόγητο των 300 ευρώ
Με την θέσπιση ενός αφορολόγητου ποσού 300 ευρώ τον μήνα η κυβέρνηση επιχειρεί να τακτοποιήσει μια «παρενέργεια» της διείσδυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Με την θέσπιση ενός αφορολόγητου ποσού 300 ευρώ τον μήνα η κυβέρνηση επιχειρεί να τακτοποιήσει μια «παρενέργεια» της διείσδυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών στις καθημερινές μας συναλλαγές, ειδικά σε εστιατόρια και καφετέριες. Ο λόγος για την φορολογική αντιμετώπιση του φιλοδωρήματος που μέχρι πρόσφατα δινόταν πάντα μετρητά και δεν φαινόταν πουθενά.

Τυπικά, βάσει και της νομολογίας του Αρείου Πάγου, η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στην πράξη βέβαια η νομική αυτή πρόβλεψη ήταν μέχρι πρόσφατα ανεφάρμοστη.

Πλέον όμως το φιλοδώρημα ολοένα και πιο συχνά προστίθεται στο ποσό που πληρώνουμε με κάρτα και αποδίδεται στους εργαζόμενους μέσω του εργοδότη ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παραγγελιών για τα delivery, το ποσό αυτό θα πρέπει να φορολογείται ως εισόδημα.

Καλούμενο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και ειδικά σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να βρουν προσωπικό και μια επιπλέον επιβάρυνση μπορεί να εντείνει αυτό το πρόβλημα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή στην θεσμοθέτηση αφορολόγητου ποσού ύψους 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα.

Τα φιλοδωρήματα που ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα θα προστίθενται στο εισόδημα του εργαζομένου και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Όλο τον ποσό των φιλοδωρημάτων απαλλάσσεται από ασφαλιστικές εισφορές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης είναι ποσό που δίνεται από τον πελάτη στον εργαζόμενο και όχι από τον εργοδότη.

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης θα γίνουν γνωστές με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το ποσό αυτό θα υπολογίζεται μήνα -μήνα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος έλαβε 150 ευρώ φιλοδωρήματα τον ένα μήνα και 450 ευρώ τον επόμενο δεν θα μπορεί να «μεταφέρει» το αφορολόγητο των 150 ευρώ που του είχε μείνει τον πρώτο μήνα στον δεύτερο.

Όμως για τι ποσά μιλάμε; Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς κατά τη χθεσινή παρουσίαση των νέων ρυθμίσεων λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εισπράξεις της εστίασης μέσω POS υπολογίζονται στα περίπου 8,8 δισ. ευρώ και προσθέτοντας περίπου 575 εκατ. ευρώ από άλλες επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια κλπ αν υπολογιστεί ένα μέσο φιλοδώρημα 4% με 5% βγαίνει ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Ρύθμιση για τους «πονηρούς»

Όπως ειπώθηκε χθες από τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς.

Μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη τουλάχιστον ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, με την παραπάνω αντικαταχρηστική διάταξη, διασφαλίζεται ότι ένα μέρος των μισθών δεν θα μετατραπεί σε φιλοδωρήματα. Αυτά για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που βρίσκονται σε ισχύ, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναζητηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και ένας τρόπος «προστασίας» για τις νέες συμβάσεις εργασίας, για παράδειγμα στους εποχικούς υπαλλήλους που θα πιάσουν δουλειά την επόμενη σεζόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Με ειδική δήλωση η ομολογία φοροδιαφυγής για «κούρεμα» προστίμων έως και 50%

ΑΑΔΕ: Σωρεία ελέγχων στα τελωνεία - Τα ευρήματα του εννιαμήνου 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider