Αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές της τάξης του 1 δισ. ευρώ αναμένεται το 2025 (σε σχέση με το 2024), σύμφωνα με την ομιλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αύξηση μισθών, στη μείωση της ανεργίας, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στην αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών, καθώς και στην αύξηση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα τον Απρίλιο του 2025. Πιο αναλυτικά:
- Αύξηση μισθών: Σύμφωνα με την υπουργό, την τελευταία πενταετία ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 21% (1.250 ευρώ από 1.036 ευρώ) και ο κατώτατος κατά 28% (στα 830 ευρώ). Η αύξηση αυτή στους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα οδηγεί σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες και το Δημόσιο στον ΕΦΚΑ.
- Μείωση ανεργίας: Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, η ανεργία κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλό νούμερο, μειωμένη στο 9% το γ΄ τρίμηνο του 2024, μειωμένη κατά 50% περίπου σε σχέση με το 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2024 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός ανέργων από τον Δεκέμβριο 2008. Η μείωση αυτή και η συνακόλουθη τόνωση της απασχόλησης, οδηγούν σε αύξηση εσόδων από εισφορές των εργαζόμενων.
Να σημειωθεί εδώ πάντως, πως η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις 40 χώρες του ΟΟΣΑ (για τον μήνα Οκτώβριο), αφήνοντας πίσω της μόνο την Κολομβία και την Ισπανία.
- Ενίσχυση απασχόλησης: Η αύξηση της απασχόλησης και το ρεκόρ που καταγράφηκε στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων του πρώτου οκταμήνου του 2024 (κατά 299.148 θέσεις εργασίας), δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνέχισης και το επόμενο έτος. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και το 2025, θα συνδράμουν στην αύξηση του συνολικού «λογαριασμού» των ασφαλιστικών εισφορών.
- Αύξηση εισφορών μη μισθωτών: Με ένα επιπλέον 2,7% αναμένεται να επιβαρυνθούν οι εισφορές 700.000 περίπου ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών για το 2025, μετά την αύξηση του 3,4% το 2024. Καθώς ο πολυαναμενόμενος δείκτης εξέλιξης μισθών, που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2025 και στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, έχει καθυστερήσει, όλα δείχνουν πως και την επόμενη χρονιά οι εισφορές των μη μισθωτών θα αυξηθούν -όπως και φέτος- με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό του 2024.
Με την αύξηση αυτή, οι νέες εισφορές του 2025 θα ξεκινούν από τα 244,25 ευρώ (1η ασφαλιστική κλίμακα) και θα φτάνουν έως τα 659,39 ευρώ (6η ασφαλιστική κλίμακα).
- Εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας: Η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, από τον Μάρτιο του 2025, αναμένεται να συνδράμει καθοριστικά στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για τους δύο κλάδους με μεγαλύτερη παραβατικότητα.
Εντός του έτους θα εκκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας και σε άλλους κλάδους, ενώ ήδη έχουν ενταχθεί στο καθεστώς καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας εργαζόμενοι από το λιανεμπόριο, τη βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ, τις τέως ΔΕΚΟ των μεταφορών, τις τράπεζες, τις εταιρείες σεκιούριτι και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.