Προ των πυλών βρίσκεται η δρομολόγηση ενός νέου «κύματος» αυτόνομων μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα, χωρίς κανενός είδους ενίσχυση, αλλά με κίνητρο την αδειοδότηση των έργων με διαδικασίες fast-track. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, είναι σχεδόν έτοιμη η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις παραμέτρους της διαδικασίας και η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο στις αρχές του 2025.
Η έκδοση της Υπουργικής προβλεπόταν στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θέσπισε το μέτρο. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτήν θα προβλέπεται πως στο μέτρο θα μπορεί να ενταχθεί ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW. Από αυτό, το 1 GW θα είναι μεγάλα έργα, που θα συνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς, ενώ το 0,5 GW μπαταρίας μικρότερης ισχύος που θα «κουμπώσουν» στο δίκτυο διανομής.
Το υπουργείο προσανατολίζεται να μην καθορίσει περιορισμούς ως προς τις γεωγραφικές περιοχές εγκατάστασης των έργων. Αν το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από την ισχύ που θα παραχωρηθεί, κριτήριο πρόκρισης θα είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων. Έτσι, όσο πιο σύντομα δεσμεύεται ένας επενδυτής ότι θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα αποθήκευσης, τόσο πιο ψηλά θα τοποθετείται στη λίστα των μπαταριών που θα «περάσουν».
Ασφαλιστική δικλείδα οι εγγυητικές
Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα διασφαλίζεται από τις υψηλές εγγυητικές επιστολές που θα συνοδεύουν κάθε αίτηση. Είναι ενδεικτικό ότι, για τα μεγάλα έργα στο σύστημα μεταφοράς, οι εγγυητικές θα καθορίζονται στα 200.000 ανά MW. Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που κάποια από τις προκριθείσες μονάδες αποθήκευσης δεν ολοκληρωθούν στον χρόνο που δήλωσε ο επενδυτής, τότε η εγγυητική θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
Η εικόνα από την αγορά είναι πως για το μέτρο υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς ιδιαίτερα «ζεστοί» είναι οι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι, οι οποίοι «βλέπουν» εμπορικό νόημα στην ανάπτυξη μπαταριών οι οποίες θα αποκομίζουν αποκλειστικά τα έσοδά τους από τις αγορές, χωρίς να έχουν κάποιου είδους λειτουργική ενίσχυση.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των μεγάλων «παικτών» της αγοράς επισημαίνουν ότι η δυναμική της αγοράς είναι τόσο ισχυρή, που θα ξεπεραστούν οι στόχοι που τίθενται για το 2030 από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, μέχρι το τέλος της 10ετίας θα βρίσκονται σε λειτουργία μπαταρίες συνολικής ισχύος 4,3 GW, με τα στελέχη των εταιρειών να μιλούν για 2πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος έως τότε, δηλαδή στα επίπεδα των 8,6 GW.
«Γκάζι» στην αποθήκευση
Οι αυτόνομες μπαταρίες που θα υλοποιηθούν, αξιοποιώντας τη fast-track αδειοδότηση που προβλέπει το μέτρο, θα προστεθούν στα 900 MW standalone μονάδων αποθήκευσης που έχουν δρομολογηθεί μέσω των διαγωνισμών για παροχή επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει σε παρέμβαση για τη fast-track αδειοδότηση προσθήκης μπαταριών σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η σχετική ρύθμιση προβλέπει πως το αδειοδοτικό bonus θα δοθεί σε μπαταρίες 600 MW, εξ ημισείας στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής. Αν εξαντληθεί αυτή η ισχύς, σχέδιο του υπουργείου είναι να προχωρήσει και σε έναν δεύτερο «γύρο», πάλι για 600 MW.
Παράλληλα, όπως έγραψε πρόσφατα το Insider.gr, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», μέσω του οποίου εταιρείες όλων των μεγεθών θα επιδοτηθούν για να εγκαταστήσουν μπαταρίες – με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ηλιακό σύστημα ή θα εγκαταστήσουν παράλληλα με τη μονάδα αποθήκευση, χωρίς αυτό να επιδοτηθεί. Μέσω του μέτρου, εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο μπαταριών 500-600 MW.
Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει διάφορες παρενέργειες που έχουν πλέον κάνει την εμφάνισή τους και στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα – όπως για παράδειγμα οι περικοπές ή οι μηδενικές και αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού. Την ίδια στιγμή, η «μεταφορά» μέρους της παραγωγής ΑΠΕ σε ώρες που υπάρχει ζήτηση για να καλύψει -αντί να καταλήγει στα… αζήτητα- θα επιτρέψει να περιοριστούν οι μέγιστες ωριαίες χονδρεμπορικές τιμές. Προς ώρας, καθώς δεν υπάρχουν μπαταρίες στο ηλεκτρικό σύστημα, οι χονδρεμπορικές τιμές εκτινάσσονται από το απόγευμα, όταν δύει ο ήλιος και σταματά απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.