Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του insider.gr.
Στόχος του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 5.880 ανέργους, ηλικίας 30 - 59 ετών, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.
Η δράση «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027 με τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη να ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Κεφάλαιο 17.000 ευρώ για να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση - Ξεκινά νέο πρόγραμμα από τη ΔΥΠΑ
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 17.000€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
- 1η δόση ύψους 4.600 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας.
- 2η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
- 3η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για τη σύνδεση χρήστη στο ΟΠΣΚΕ απαιτείται η χρήση Web browser και η σύνδεση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opske.gr/el.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 και λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.
Όροι συμμετοχής
Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους ακόλουθους όρους:
- Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα).
- Η έναρξη δραστηριότητας πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 90 ημερών από την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την έκδοση εγκριτικής απόφασης της αίτησής τους από τον Υποδιοικητή της Δ.ΥΠ.Α.
- Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά, είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας) ανά κύκλο.
- Οι δυνητικοί δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων.
«Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι η περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν περιθώρια βελτίωσης όπως οι γυναίκες. Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη ανέργων ηλικίας 30-59 ετών, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση καθώς δίνει έμφαση στις γυναίκες με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συχνά αντιμετωπίζουν στον επιχειρηματικό τομέα και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους ανέργους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν το επόμενο βήμα προς μια δυναμική και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία» δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
«Τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της πρόσβασης των ανέργων στο επιχειρείν. Με τη νέα δράση του ΕΣΠΑ στοχεύουμε στη στήριξη με 100 εκ. ευρώ σχεδόν 6.000 επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δίνοντας μάλιστα έμφαση στις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 των ανέργων στη χώρα μας.
Συνεχίζουμε, ακόμα πιο εντατικά, τις επενδύσεις στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στις ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι γυναίκες, με καινοτόμες δράσεις. Στόχος η συνεχής μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης» τόνισε ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης.