Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η στροφή στις πράσινες θέσεις εργασίας και η ανάγκη για ανθεκτικότητα σταδιοδρομίας απαιτούν από τις επιχειρήσεις μια νέα προσέγγιση σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση, ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργία ευέλικτων στρατηγικών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Ένα ολοένα και πιο ποικιλόμορφο παγκόσμιο ανθρώπινο δυναμικό θα επηρεάσει το μέλλον της απασχόλησης, καθορίζοντας ποιοι θα είναι διαθέσιμοι για εργασία, καθώς και πότε και πώς θα εργάζονται. Οι σύγχρονες τάσεις του διευρυμένου ανθρώπινου δυναμικού αναδιαμορφώνουν την αγορά εργασίας, απαιτώντας στοχευμένες στρατηγικές προσαρμογής.
Οι κυριότερες Παγκόσμιες Τάσεις Ανθρώπινου Δυναμικού 2025, σύμφωνα με την ManpowerGroup είναι οι εξής:
Η Gen Z αποκτά δεξιότητες - Οι Millennial managers βιώνουν «πίεση»
Η Generation Z εισέρχεται στο εργασιακό περιβάλλον με δεξιότητες αλλά και προκλήσεις στη δέσμευση, ενώ οι Millennial μάνατζερ βρίσκονται υπό έντονες πιέσεις, επηρεάζοντας τη σταθερότητα των οργανισμών.
Μείωση του χάσματος φύλου στην αγορά εργασίας - Σταθερή δέσμευση στη DEIB
Παράλληλα, το μισθολογικό χάσμα των φύλων παραμένει σημαντική πρόκληση, με ανάγκη για περισσότερες ίσες ευκαιρίες (ΤΑΣΗ #3 – ), ενώ η δέσμευση των επιχειρήσεων στη διαφορετικότητα και την ένταξη (DEIB) διατηρείται σταθερή, με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει ρόλο στη δημιουργία δικαιότερων συνθηκών απασχόλησης.
Πίεση που τροφοδοτείται από την παραγωγικότητα - Οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο
Από το 2020, η εργασία άλλαξε ριζικά, με περισσότερη τηλεργασία και ευέλικτα μοντέλα. Εργοδότες και εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσαρμόζονται σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος καθορίζεται από την αυξανόμενη πίεση για παραγωγικότητα, την ανάγκη για δημιουργικότητα και την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων πρώτης γραμμής.
Δημιουργικότητα και εξέλιξη στον χώρο εργασίας - Ταχεία συγκέντρωση ταλέντων
Το άγχος και οι νέες απαιτήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν καλύτερη υποστήριξη από τους εργοδότες, ενώ τα υβριδικά μοντέλα εργασίας προωθούν την καινοτομία και την κοινωνική διασύνδεση. Παράλληλα, η gig economy και η ταχεία συγκέντρωση ταλέντων οδηγούν σε νέες μορφές απασχόλησης, καθιστώντας κρίσιμη την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Από τον ενθουσιασμό στη στρατηγική εφαρμογή της
Οι νέοι τρόποι εργασίας διαμορφώνονται από την ταχύτατη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη για ανθεκτικότητα σταδιοδρομίας, την αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας και τη θεσμοθετημένη καινοτομία.
Ανθεκτικότητα σταδιοδρομίας και νέες δεξιότητες - Κυβερνοασφάλεια
Οι επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογικές λύσεις και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ η θεσμική καινοτομία γίνεται κεντρικός άξονας για τη βιωσιμότητα. Με την προσαρμογή σε αυτές τις τάσεις, οργανισμοί και εργαζόμενοι αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα ψηφιακή εποχή.
Μετασχηματισμός πράσινων επιχειρήσεων
Στην εποχή της Βιομηχανίας 4.0, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις ταλέντου σε παγκόσμιο επίπεδο, παράλληλα με γεωπολιτικές αστάθειες και προκλήσεις βιωσιμότητας και περιβάλλοντος. Ο εκδημοκρατισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναδιαμορφώνει τη δομή των οργανισμών. Ο μετασχηματισμός των πράσινων επιχειρήσεων οδηγεί στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και απαιτεί την προσαρμογή δεξιοτήτων σε βιώσιμες πρακτικές.
Mετατόπιση της εργασιακής δύναμης - Έλλειψη ταλέντου
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα προκαλεί διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και επηρεάζει τις αγορές εργασίας, ενώ η μετατόπιση της εργασιακής δύναμης αλλάζει την ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Τέλος, η έλλειψη ταλέντων παραμένει σταθερή πρόκληση, με την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν σε τεχνολογίες ΑΙ και προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.