Ευελιξία στον χώρο εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς αποζητούν 7 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους, δίχως τις περισσότερες φορές να βρίσκουν ανταπόκριση από τους εργοδότες τους.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα Workmonitor 2025 της Randstad, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φαίνεται να υστερούν στην ικανοποίηση του αιτήματος για περισσότερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, με μόλις το 54% των Ελλήνων εργαζομένων να δηλώνουν ικανοποιημένοι, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (65%).
Η ευελιξία παραμένει μια βασική προτεραιότητα για τους εργαζόμενους, ενώ οι εργοδότες καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις για προσαρμογή στα σύγχρονα πρότυπα εργασίας.
Εξάλλου το 85% των Ελλήνων ερωτηθέντων αναδεικνύει την αμοιβή ως κορυφαία προτεραιότητα, με το 84% να θεωρεί την ισορροπία προσωπικής - επαγγελματικής ζωής εξίσου καθοριστικό παράγοντα (ειδικά μετά την πανδημία και τη διάδοση της υβριδικής/εξ αποστάσεως εργασίας).
Η έρευνα Workmonitor 2025 αποκαλύπτει σημαντικά δεδομένα για τους λόγους που θα οδηγούσαν τους Έλληνες εργαζομένους σε παραίτηση, καθώς και για τις προτεραιότητές τους στον εργασιακό χώρο.
Ως κύριοι λόγοι παραίτησης διαφαίνονται οι εξής:
- Περιορισμένη επαγγελματική εξέλιξη: Το 48% δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να παραιτηθεί αν δεν υπήρχαν προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, ενώ το 33% έχει ήδη εγκαταλείψει δουλειά λόγω έλλειψης ευκαιριών ανέλιξης.
- Διαφορετικές αξίες: Σχεδόν 1 στους 2 (46%) δεν θα δεχόταν εργασία σε εταιρεία που οι αξίες της δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές του. Το 32% έχει παραιτηθεί από δουλειά λόγω διαφωνίας με τις απόψεις ή τη στάση της ηγεσίας.
- Αίσθηση ανήκειν και τοξικό περιβάλλον: Το 56% θα εγκατέλειπε τη δουλειά αν δεν αισθανόταν ότι ανήκει στην ομάδα. Το 52% έχει παραιτηθεί εξαιτίας τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (44%).
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Το 36% δηλώνει ότι θα παραιτείτο αν η εταιρεία δεν προσέφερε ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, απαραίτητων για μελλοντικές αλλαγές, όπως αυτές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
Συνεπώς οι Έλληνες εργαζόμενοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε παράγοντες όπως η επαγγελματική εξέλιξη, οι αξίες της εταιρείας, η αίσθηση του ανήκειν και οι ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των εργαζομένων είναι κρίσιμη για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, ιδιαίτερα σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης και μεταβαλλόμενων συνθηκών εργασίας.
Δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού
Σε άλλη Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2025, διαπιστώνεται πως η δυσκολία εύρεσης κατάλληλων υποψηφίων παραμένει μια σοβαρή αλλά όχι ανυπέρβλητη πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το 80% των εργοδοτών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, με το 57% να αναφέρει κάποια δυσκολία και το 23% αρκετή δυσκολία, ενώ μόλις το 19% κατέθεσε ότι δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία.
Οι εργοδότες αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντου απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση, ενώ για το 2025 προστέθηκαν νέες στρατηγικές λύσεις όπως το upskilling και reskilling του υπάρχοντος δυναμικού, αλλά και η αύξηση του προσωπικού με ευέλικτες ή εποχικές σχέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα:
- Το 22% δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού μέσω upskilling και reskilling.
- Το 20% στοχεύει στην αξιοποίηση νέων δεξαμενών ταλέντων, σε σύγκριση με 28% πέρυσι.
- Η αύξηση αποδοχών προκρίνεται από το 19%, μειωμένο από 25% το 2024.
- Άλλο ένα 19% επιλέγει την προσθήκη προσωπικού με ευέλικτες ή εποχικές σχέσεις εργασίας. Ενώ το 18% και 17% των εργοδοτών αντίστοιχα προτείνουν την ευέλικτη εργασία ως προς τον τόπο και τον χρόνο εργασίας.
Οι τάσεις δείχνουν μετατόπιση από τις αυξήσεις αποδοχών και τη στόχευση νέων ταλέντων προς επενδύσεις σε δεξιότητες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.