Πότε και πώς θα εφαρμοστεί η μείωση εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά - Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε και πώς θα εφαρμοστεί η μείωση εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά - Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και επιχειρήσεις
Aνάλογα με το ύψος του μισθού του εργαζόμενου και τον αριθμό των επιπλέον ωρών που απασχολείται, η αύξηση των καθαρών του αποδοχών μπορεί να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και το 30%, ενώ αντίστοιχη ελάφρυνση θα υπάρχει και για τον εργοδότη.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά στην απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές της επιπλέον αμοιβής που καταβάλλεται στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία σε αργίες.

Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία, χωρίς δηλαδή την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης. Ωστόσο, η προσαύξηση θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά.

Συνεπώς, ανάλογα με το ύψος του μισθού του εργαζόμενου και τον αριθμό των επιπλέον ωρών που απασχολείται, η αύξηση των καθαρών του αποδοχών μπορεί να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και το 30%, ενώ αντίστοιχη ελάφρυνση θα υπάρχει και για τον εργοδότη.

«Με αυτή τη ρύθμιση βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αμβλύνονται οι «στενότητες» που παρατηρούνται σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων» επισημαίνει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Από τη ρύθμιση βγαίνουν κερδισμένοι:

  • οι εργαζόμενοι των οποίων οι καθαρές αποδοχές αυξάνονται λόγω μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών
  • οι εργοδότες, θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, υπολογισμένες στη βάση της αμοιβής του 8ώρου και όχι στη βάση της αμοιβής της προσαύξησης..

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ισχύς της εν λόγω διάταξης έρχεται να «κουμπώσει» με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Μαρτίου, στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Δεδομένου ότι η μέχρι τώρα εφαρμογή της Ψηφιακής κάρτας συνοδεύτηκε με αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες (που σε ορισμένους κλάδους άγγιξε το 60%), αντιλαμβάνεται κανείς πως η απαλλαγή της προσαύξησης -λόγω υπερωριών- από τις εισφορές, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να δηλώνονται οι επιπλέον ώρες εργασίας και από τους εργοδότες που θα ενταχθούν τώρα στην Κάρτα.

Τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση είναι κοινό μυστικό πως πολλοί εργαζόμενοι πραγματοποιούν υπερωρίες για τις οποίες δεν αμείβονται ή αμείβονται με μη σύννομο τρόπο, όπως αναφέρει στις εκθέσεις της η Επιθεώρηση Εργασίας.

«Με τη σταδιακή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, προστατεύουμε τους εργαζόμενους από μη σύννομες πρακτικές, διασφαλίζοντας την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας τους και την αμοιβή τους για αυτόν, καθώς και τις επιχειρήσεις από αθέμιτο ανταγωνισμό» τονίζει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Παραδείγματα

Έστω εργαζόμενος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1,342 ευρώ, ο οποίος λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 1,570 ευρώ μεικτά ετησίως (130.8 ευρώ μηνιαίως) από υπερεργασία ή και υπερωρίες.

Οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 552 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 212 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 340 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 425 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 23%, με το όφελος του εργαζόμενου να υπολογίζεται περίπου σε 49 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 78 ευρώ ετησίως.

Άλλος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα πλήρους απασχόλησης, με μέσο μηνιαίο μισθό 1,342 ευρώ, εάν απασχολείται νυχτερινά και αργίες με υπερεργασία και υπερωρίες και για τους λόγους αυτούς λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 7,862 ευρώ μεικτά ετησίως (655.23 ευρώ μηνιαίως), οι αντίστοιχες εισφορές ανέρχονται σήμερα σε 2,764 ευρώ ετησίως.

Από αυτές τα 1,064 ευρώ βαρύνουν τον εργαζόμενο και τα 1,700 ευρώ βαρύνουν τον εργοδότη. Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι εισφορές θα ανέρχονται πλέον σε 1,715 ευρώ ετησίως, μειωμένες κατά 38%, με το όφελος του εργαζόμενου να υπολογίζεται περίπου σε 403 ευρώ ετησίως και το όφελος του εργοδότη σε 645 ευρώ ετησίως.

Πώς υπολογίζονται οι εισφορές υπερωριών, νυκτερινών και αργιών

Η υπερεργασία (δηλαδή η μία παραπάνω ώρα απασχόλησης) αμείβεται με προσαύξηση 20%, η υπερωρία (δηλαδή από την 9η έως και την 12η ώρα) αμείβεται με προσαύξηση 40%, η νυκτερινή απασχόληση αμείβεται με 25% προσαύξηση και η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες αμείβεται με 75% προσαύξηση.

Μέχρι σήμερα, με τα αντίστοιχα ποσοστά προσαυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτές τις ώρες απασχόλησης. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αναμόρφωση των εισφορών υπερωριών, υπερεργασίας, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης Κυριακές και αργίες των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, προκειμένου ο υπολογισμός τους να γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην κανονική οκτάωρη απασχόληση, και όχι βάσει του ποσοστού της καταβαλλόμενης στον εργαζόμενο προσαύξησης.

Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, μειώνεται το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυκτερινές ώρες και ημέρες αργίας ή Κυριακές, χωρίς να επηρεάζονται οι απολαβές των εργαζομένων. Μειώνεται έτσι το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί οριζοντίως στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, ενώ εξαιρούνται οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζημιές με συνέχεια - Χωρίς ενθουσιασμό – Μια κρύο, μια ζέστη στη Jumbo

Νέο καθεστώς στις φορολογικές δίκες - Σε ποια δικαστήρια θα εκδικάζονται

Ασφαλιστικές εισφορές: Πριν το καλοκαίρι η οριζόντια ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος - Πόσο κερδίζουν εργοδότες, εργαζόμενοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider