Εφορία: Γιατί κινδυνεύουν με πρόστιμα 300 φορείς του Δημοσίου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφορία: Γιατί κινδυνεύουν με πρόστιμα 300 φορείς του Δημοσίου
Δεν έχουν στείλει ακόμα στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις – Η προθεσμία λήγει 28/2.

Χρονικό περιθώριο έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έχουν 300 φορείς του δημόσιου τομέα από τους συνολικά 1.250 για να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και να αποφύγουν την επιβολή προστίμου ύψους 2.500 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, μιλώντας χθες στο Economic Freedom Forum, για πρώτη φορά φέτος δημιουργήθηκε το μητρώο υπόχρεων αποστολής φορολογικών στοιχείων προς την ΑΑΔΕ σημειώνοντας ότι «εκτός όμως από τους φορείς έπρεπε να εγγράψουμε και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν την ευθύνη αποστολής των στοιχείων, όπου τα φυσικά πρόσωπα αυτά είναι από τον ή την επικεφαλής του φορέα, φτάνοντας μέχρι και τον προϊστάμενο της μισθοδοσίας».

Με πρόστιμο κινδυνεύουν τα φυσικά πρόσωπα ακόμα και στην περίπτωση ανακριβειών. Σε περίπτωση που έχουν αποσταλεί λανθασμένα στοιχεία το πρόστιμο θα επιβληθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς τα λάθη θα αποκαλυφθούν από τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

Παράλληλα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τρέχει τις διαδικασίες για να ανοίξει την αυλαία των φορολογικών δηλώσεων στις 17 Μαρτίου (ο νόμος ορίζει 15 Μαρτίου αλλά πέφτει φέτος Σάββατο).

Με το νέο ποινολόγιο σε περίπτωση καθυστέρησης αποστολής των στοιχείων επιβάλλονται πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα και όχι στον φορέα ύψους 2.500 ευρώ ενώ το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης το ποσό των 2.500 ευρώ.

Για τις τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους ιδιωτικούς φορείς που δεν θα διαβιβάζουν έγκαιρα στοιχεία στην ΑΑΔΕ τα πρόστιμα είναι πιο τσουχτερά καθώς ανέρχονται σε 20.000 ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης/αποστολής στοιχείων, 40.000 ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή/και διορθωτικών στοιχείων και φθάνουν τα 50.000 ευρώ αν τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα κλείσει στις 15 Ιουλίου και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις με τη πρώτη έως το τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2026.

Εκπτώσεις

Για εφάπαξ πληρωμή του φόρου έως το τέλος Ιουλίου η έκπτωση είναι κλιμακωτή ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου, 3% για υποβολή έως τις 15 Ιουνίου και 2% για υποβολή δήλωσης έως τις 15 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Νέο Taxis με ψηφιακό φάκελο για κάθε φορολογούμενο και μνήμη 100 ετών

ΑΑΔΕ: Έβγαλε «λαβράκια» στα μπουζούκια – Τι έδειξε η επιχείρηση «Πυρετός το Σαββατόβραδο» σε 29 νυχτερινά κέντρα

Εφορία: Σε ποιους στέλνει «ραβασάκι» πριν την υποβολή της δήλωσης - Πότε εκδίδονται εκκαθαριστικά με εκτιμώμενο ή ενδιάμεσο φόρο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider