Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων

Τη σύστασης μιας νέας αυτοτελούς μεν, ελεγχόμενης δε από τον ίδιο τον υπουργείο Υγείας, 11μελούς επιτροπής η οποία θα αξιολογεί και θα κοστολογεί τις νέες θεραπείες υψηλού και μέσου κόστους ανακοίνωσε σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός. Το σχέδιο νόμου με το οποίο αλλάζει ο τρόπος κοστολόγησης φαρμάκων τίθεται υπό δημόσια διαβούλευση και προβλέπει θεσμικές αλλαγές στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των ακριβών φαρμάκων. Ο κύριος Ξανθός παραδέχθηκε ευθέως ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής και δήλωσε ότι με το νέο νόμο αναμένεται να μετατοπιστεί η συζήτηση για το κόστος του φαρμάκου στη θεραπευτική του ουσία.

Όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει κάνει επιτυχή διαπραγμάτευση για τα καινοτόμα φάρμακα που θεραπεύουν πλέον τη ηπατίτιδα C, βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις για φάρμακο που αντιμετωπίζει το μελάνωμα και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Όσον αφορά τα φάρμακα που έχουν περάσει ήδη όλες τις διαδικασίες και κυκλοφορούν κανονικά στη χώρα μας, θα αξιολογηθούν εκ νέου για την αποτελεσματικότητα τους, το κλινικό όφελος, το κόστος κ.λπ.

«Είναι το τέλος μιας εποχής», δήλωσε ο υπουργός, και συμπλήρωσε ότι προετοιμάζουμε τη περίοδο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως θα διαπραγματευτούμε αλλαγή ορίου φαρμακευτικής δαπάνης με τους θεσμούς.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή μετά το προβλεπόμενο διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις» και εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και τις παραμέτρους για τη δημιουργία του φορέα αξιολόγησης των σκευασμάτων (ΗΤΑ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider