Μεγάλη ώθηση στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει δώσει η πανδημία του κορονοϊού η οποία ανάγκασε αμέτρητους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι τους. Συγκεκριμένα η εδώ και χρονια στάσιμη αν όχι φθίνουσα, αγορά PCs διευρύνθηκε κατά 13% το 3ο τρίμηνο του 2020, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταών 10 ετών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Canalys, η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκε κατά 12,7% το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πουλώντας περί τα 79,2 εκατ. μονάδες, επωφελούμενη από την κρίση του COVID-19.
Η μερίδα του λέοντος μάλιστα ανήκει στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών αφού οι πωλήσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 64 εκατ. μονάδες, αυξανόμενες κατά 28,3% σε ετήσια βάση.
Να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία φορά που η αγορά φορητών υπολογιστών έφτασε σε τέτοια επίπεδα ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 όπου και πουλήθηκαν 64,6 εκατ. συσκευές.
Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα πάντως καταγράφουν οι επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι πωλήσει των οποίων μειώθηκαν κατά 26% έναντι του 3ου τριμήνου του 2019 κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys, η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές τροφοδοτήθηκε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 που ξέσπασε σε διάφορες χώρες το καλοκαίρι το οποίο ώθησε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν μακροπόθεσμα στην εξ αποστάσεων εργασία.
Μάλιστα η Canalys εκτιμά ότι οι δαπάνες για την Πληροφορική, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα είναι ο βασικός παράγοντας οικονομικής ανάκαμψης του κλάδου στην μετά-covid εποχή. «Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον τρόπο εργασίας, μάθησης και συνεργασίας των ανθρώπων θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για τους πωλητές υπολογιστών τα επόμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια προϊόντων για την κάλυψη βασικών τμημάτων, όπως η εκπαίδευση και το mainstream gaming, θα προσφέρει επίσης νέους θύλακες ανάπτυξης», κατά τους αναλυτές.
Πέρα από τον τομέα των PCs, οι αναλυτές προβλέπουν αυξημένη ζήτηση για αξεσουάρ, νέες υπηρεσίες, πακέτα συνδρομών και έντονη εστίαση στην ασφάλεια των τελικών σημείων. Αυτές οι τάσεις θα ωφελήσουν περισσότερο τους πωλητές, οι οποίοι παρέχουν ολιστικές λύσεις, που επιτρέπουν στους πελάτες τους να κάνουν διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία τους.
Η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών
Το μεγαλύτερο μερίδιο της προαναφερθείσας αύξησης κέρδισε η Lenovo η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών το 3ο τρίμηνο πουλώντας 19 εκατ. συσκευές, 11,4% περισσότερες σε σχέση με πέρσι.
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση της HP, η οποία πούλησε 18,7 εκατ. μονάδες, 11,9% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η HP βρέθηκε έτσι στην δεύτερη θέση της χρυσής πεντάδας των κατασκευαστών pc παγκοσμίως.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η Dell, η οποία όμως κατέγραψε μικρή μείωση αποστολών εν συγκρίσει με πέρυσι, της τάξης του 0,5%
Την χρυσή πεντάδα των ισχυρότερων παικτών της διεθνούς αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών συμπλήρωσαν Apple και Acer, πετυχαίνοντας αύξηση αποστολών κατά 13,2% και 15%, αντίστοιχα.
«Οι προμηθευτές, η αλυσίδα εφοδιασμού και τα κανάλια διάθεσης είχαν πλέον χρόνο να βρουν τα πατήματα τους και να επενδύσουν στην αγορά - ειδικά - των φορητών υπολογιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν τεράστια ζήτηση τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τους καταναλωτές», τονίζουν οι αναλυτές της Canalys. «Οι κυβερνήσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία της πρόσβασης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρενέβησαν με οικονομική υποστήριξη ή ακόμα και με πλήρη επιδότηση συσκευών. Αυτό ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο στον χώρο της εκπαίδευσης, εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας.