«Χιονοστιβάδα» έργων στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών έρχεται το προσεχές διάστημα, με την χώρα να καλείται να αξιοποιήσει μέσα σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων για να ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβασή της.
Δεδομένου μάλιστα ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, στοίχημα για το αρμόδιο υπουργείο αλλά και για τις εταιρείες του χώρου είναι η υλοποίηση των έργων στον προβλεπόμενο και περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. «Η χώρα αντιμετωπίζει το …ευχάριστο πρόβλημα να μην προλαβαίνει ο ιδιωτικός τομέας τα έργα που προκηρύσσει το Δημόσιο. Μέσα σε 30 χρόνια ο κλάδος έχει απορροφήσει συνολικά 5 δισ. και σήμερα καλείται να απορροφήσει 6 δισ. την επόμενη πενταετία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
40 νέα έργα, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021
Για του λόγου το αληθές μόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας, ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να προκηρύξει 40 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 0,5 δισ ευρώ μέσα στους τρεις μήνες που υπολείπονται για το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στις 70 προγραμματικές συμβάσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ και στα σχεδόν 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, στα οποία έχει προχωρήσει ήδη η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια. «Πρόκειται πραγματικά για μια χιονοστιβάδα έργων» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, κ. Σταύρος Ασθενίδης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 85η ΔΕΘ.
Συν τοις άλλοις, η ψηφιακή μετάβαση της χώρας περιλαμβάνει και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι προ των πυλών και αναμένεται να υλοποιηθούν από την ΚτΠ. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των έργων ανέρχεται στα 2,5 δισ. Ευρώ όπως εξήγησε ο κ. Ασθενίδης τονίζοντας ότι το πακέτο των έργων που δημιουργείται είναι τουλάχιστον «δύο φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΚτΠ».
Όπως όμως τόνισε ο κ. Ασθενίδης και οι λοιποί συμμετέχοντες στην εκδήλωση, το διακύβευμα είναι τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΚτΠ όσο και οι εταιρείες Πληροφορικής να κινητοποιήσουν όλους τους απαραίτητους πόρους ώστε τα έργα να υλοποιηθούν στο χρόνο και στην ποιότητα που απαιτείται.
Ενέσεις ευελιξίας στην ΚτΠ
Κι αυτό γιατί δεδομένου του όγκου των έργων, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην λειτουργία της Κοινωνία της Πληροφορίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ΚτΠ θα πρέπει να αποκτήσει την απαιτούμενη ευελιξία κι ανεξαρτησία για να φέρει εις πέρας τα εκατοντάδες έργα που αναμένεται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα, όπως επισημάνθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη οι αλλαγές θα αφορούν στην ενίσχυση της αυτονομίας της ΚτΠ αλλά και στον τρόπο δημοπράτησης και αποπληρωμής των έργων, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής. «Οι συμφωνίες-πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκαν ήδη σε κάποια έργα που δημοπρατήθηκαν είναι μια καλή πρακτική που δίνει την απαραίτητη ευελιξία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Συνολικά 6 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν τα επόμενα χρόνια σε έργα Πληροφορικής. Η ανάγκη λοιπόν να κινηθούμε πολύ γρήγορα για να πετύχουμε τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα είναι τεράστια» ανέφερε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί. «Η Ελλάδα διοχετεύει περίπου το 25% του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα ΤΠΕ. Έχουμε, συνδυαστικά με άλλους πόρους, όπως το ΕΣΠΑ, μια χρηματοδοτική πηγή ικανή να εξυπηρετήσει όχι μόνο το αναγκαίο, αλλά και το επιθυμητό, ώστε όχι μόνο να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά και όλα αυτά που ανοίγονται στο μέλλον, όπως έργα στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης ή των «έξυπνων» υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέρα από τις αλλαγές επί της λειτουργίας της ΚτΠ που δρομολογούνται η πρόκληση είναι τεράστια και για την ίδια την αγορά ΤΠΕ, όπως υπογράμμισαν τα στελέχη εταιρειών πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Cisco, Space, Intrasoft, Microsoft και Byte) αλλά και η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Γιώτα Παπαρίδου που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Στα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τα στελέχη του κλάδου και χρήζουν άμεσης επίλυσης συμπεριλαμβάνονται η ανάγκη βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής των έργων, η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών αλλά και η ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρούνται σήμερα.