Μήνας των... data center προμηνύεται ο Οκτώβριος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μήνας των... data center προμηνύεται ο Οκτώβριος
Αναμένονται ανακοινώσεις από Lamda Helix και Microsoft - Θετική η συγκυρία για την χώρα - Τα πολλαπλά οφέλη από την δημιουργία Data Center στη χώρα

Σε μήνα των... data center αναμένεται να εξελιχθεί ο Οκτώβριος, με τις εταιρείες που δρομολογούν τέτοιου τύπου επενδύσεις στη χώρα μας να αναμένεται να προβούν σε περαιτέρω ανακοινώσεις ως προς την υλοποίησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα εξειδικευτούν βάζοντας έτσι τα θεμέλια η χώρα να αυξήσει τη δυναμική της στην ευρύτερη περιοχή.

Η δυναμική της Ελλάδας για την εξέλιξή της σε ψηφιακό κέντρο έχει σκιαγραφηθεί ήδη από πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε παρουσία του πρωθυπουργού η μεγάλη επένδυση της Microsoft για τα την δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στη χώρα (Data Center Region). Ο αμερικανικός κολοσσός ο οποίος μέχρι σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος για την εν λόγω επένδυση, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει σύντομα λεπτομέρειες σχετικά με την χωροθέτηση αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Αντίστοιχα, την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη της κατασκευής του νέου data center, Athens 3 και η Lamda Hellix, η έτερη εταιρεία η οποία υπό την ομπρέλα του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, υλοποιεί ευρύ επενδυτικό πλάνο στην χώρα μας στον τομέα των data centers. Η Lamda Hellix λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί ήδη δύο data centers, το «Athens-1» από το 2003 και το «Athens-2» από το 2015. Μετά από την εξαγορά της πέρσι από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Digital Realty, η εταιρεία προχωρά με νέο επενδυτικό πλάνο που προβλέπει την κατασκευή δύο νέων data centers στην περιοχή της Αττικής (Athens-3 και Athens-4).

Να θυμίσουμε ότι και οι δύο επενδύσεις αγγίζουν σύμφωνα με πληροφορίες τα 400 εκατ. ευρώ, το οικονομικό αποτύπωμα τους φτάνει σε βάθος δεκαετίας το 1 δισ. Και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Θετική η συγκυρία για την χώρα

Οι προαναφερθείσες επενδύσεις είναι ίσως οι μεγαλύτερες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, εκτιμάται όμως ότι δεν θα είναι οι μόνες. Κι αυτό γιατί τόσο οι συνθήκες όσο και η συγκυρία αποδεικνύονται άκρως ευνοϊκές.

Αρχικά, η εγγύτητα της Ελλάδας με αναδυόμενες αγορές (Βαλκάνια, Κεντρική – Ανατ. Ευρώπη, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ και Ιορδανία) που αντιπροσωπεύουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 400 εκατ. άτομα, ευνοεί την υλοποίηση μεγάλων ψηφιακών υποδομών. «Η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και οικονομικού πλεονεκτήματός της, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο συγκέντρωσης υποβρυχίων καλωδίων που συνδέουν την ηπειρωτική Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόσφατη μελέτη της IDG Research Services, «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix.

Σύμφωνα μάλιστα με τους συντάκτες της μελέτης, εξόχως θετική αποδεικνύεται και η παρούσα συγκυρία για την χώρα, αφού η πανδημία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ. Κάπως έτσι η χώρα μας εμφανίζει πλέον μεγαλύτερες πιθανότητες να ενισχύσει τις ψηφιακές της υποδομές και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

Για κάθε ευρώ επένδυσης, παράγεται προστιθέμενη αξία 8,23 ευρώ

Επενδύσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν έχουν προφανές αναπτυξιακό αποτύπωμα. Το οφέλη τους όμως δεν σταματούν εκεί, δεδομένου ότι η δημιουργία ψηφιακών υποδομών λειτουργεί κι ως πόλος έλξης προσέλκυσης επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την δυναμική της χώρας.

Επιπλέον η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) βοηθά στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύτερα θετικό επενδυτικό κλίμα, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ίδιοι μάλιστα, προβαίνουν και σε έναν λεπτομερή υπολογισμό των πολλαπλών ωφελειών που προκύπτουν από επενδύσεις τέτοιου τύπου, διευκρινίζοντας ότι για «κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία».

Ειδικότερα, τα οφέλη από τη δημιουργία data center στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Άμεσα: Κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 2,45 ευρώ στην οικονομία.
  • Έμμεσα: Κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 4,38 ευρώ στην οικονομία.
  • Επαγωγικά: Κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.

Διαχέονται δε, σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας:

  • Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης.
  • Ποιοτική απασχόληση. Τα data centers δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
  • Υψηλής αξίας ξένες επενδύσεις. Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας.
  • Συνέργειες με άλλες τεχνολογίες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την 5G ετοιμότητα.

Να θυμίσουμε ότι τις προοπτικές της Ελλάδας στον χάρτη των κέντρων δεδομένων είχε υπογραμμίσει μέσα στο έτος και η εταιρεία παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield, τοποθετώντας την Αθήνα στη λίστα των 10 πόλεων, παγκοσμίως, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε ψηφιακά κέντρα, ικανά να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε data centers. Στην ίδια λίστα, εντόπιζε κανείς πόλεις όπως το Κέιπ Τάουν, το Άμπου Ντάμπι, τη Μόσχα και το Τσεννάι στην Ινδία.

Στο μεσοδιάστημα μάλιστα οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει περαιτέρω και η χώρα να έχει αυξήσει τις προοπτικές της να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μασσαλίας, στην οποία εντοπίζει κανείς πλέον 12 κέντρα δεδομένων, 169 παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, 110 διεθνή δίκτυα και 21 υποβρύχια καλώδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Hellix: Επενδύσεις 1 δισ. την επόμενη δεκαετία

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft B. Smith

Προχωρά η μεγάλη επένδυση της Microsoft για το data center region

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider