Με υπερυψηλές ταχύτητες αναμένεται να τρέξει το προσεχές διάστημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, με την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να εκτιμά ότι θα δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο πάνω από 60 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, συνολικού προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα εν λόγω έργα μάλιστα θα έρθουν να προστεθούν στις 89 ήδη υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες δημόσιων έργων, ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, από το βήμα του 24ου ετήσιου συνεδρίου «Greek ICT Forum -InfoMobility World» με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διαχειριστικές και Οικονομικές Εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Φορείς».
Σε πρώτο πλάνο δημόσια διοίκηση, υγεία και δικαιοσύνη
Στα έργα που αναμένεται σύντομα η δημοπράτησή τους, περιλαμβάνονται η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, το πληροφοριακό σύστημα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθώς και έργα που παρεμβαίνουν στον πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο του ψηφιακού κράτους. Μια δέσμη μέτρων μάλιστα, η οποία περιλαμβάνει την Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα ψηφιακά μητρώα, το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις, στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα.
Παράλληλα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται και παρεμβάσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιμέρους τομέων όπως αυτού της Υγείας. Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, η ενίσχυση της τηλεϊατρικής αλλά και το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του συστήματος δημόσιας υγείας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός Απριλίου, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.
Προς ψηφιοποίηση και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς βαδίζει και ο τομέας της Δικαιοσύνης. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχει προκηρυχθεί το έργο του e justice που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης ενώ έχει συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο των τηλεδικών, η ακροαματική διαδικασία από απόσταση. Σύμφωνα με τον κ Ασθενίδη μάλιστα, το εν λόγω έργο αναμένεται να συμπληρωθεί κι από δύο ακόμα, που προβλέπουν την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περίπου και την επέκταση της τήρησης ψηφιακών πρακτικών σε όλες τις δίκες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων
Με βήμα ταχύ προχωρούν και τα έργα για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚτΠ υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση 100.000 μικρών επιχειρήσεων (με προσωπικό μέχρι 10 άτομα) οι οποίες θα λάβουν ένα voucher και να αγοράσουν ψηφιακές υπηρεσίες που θα τους οδηγήσουν στη χρήση ψηφιακών προϊόντων για να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός τους.
Η επιδότηση ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και συν τοις άλλοις περιλαμβάνει μια δράση για την ανάπτυξη υπηρεσιών cloud ύψους 100 εκατ. ευρώ και μια ακόμα για την αναβάθμιση του συστήματος των ταμειακών μηχανών, POS (μέσω αντικατάστασης 500.000 POS), ύψους 165 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη.
Σε αυτό το πακέτο των έργων προστίθενται και παρεμβάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως η ανάπτυξη του δικτύου 5G κατά μήκος των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, η δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών για τη διασύνδεση των νησιών, αλλά και ένα έργο για την ενίσχυση και την προετοιμασία υποδοχής οπτικής ίνας στις πολυκατοικίες.
«Η στρατηγική που ακολουθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις και εντός και εκτός της χώρας. Η Ελλάδα αλλάζει, υπάρχει βούληση να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση με καθημερινές παρεμβάσεις, λεπτομερή σχεδιασμό και αναπτυξιακό όραμα. Το ζητούμενο της σύγχρονης οικονομίας είναι η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η ικανότητα επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε σχετικά ο κ. Ασθενίδης από το βήμα του συνεδρίου.
Ψηφιοποίηση από την γεωργία μέχρι τον τουρισμό
Οι δράσεις βέβαια δεν σταματούν εκεί. Ψηφιακές παρεμβάσεις δρομολογούνται και στον γεωργικό τομέα με στόχο την εξωστρέφεια αλλά και στον τουρισμό, όπως το εθνικό μητρώο των τουριστικών επιχειρήσεων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ. Ψηφιακή στροφή θα κάνει και η ναυτιλία και το υπουργείο Εξωτερικών μέσω διαφόρων συστημάτων υποστήριξης όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση διπλωματικών και ιστορικών αρχείων.
«Θα έχουμε πολλά να δούμε στο επόμενο διάστημα –πέρα από κάθε αμφιβολία αυτήν την στιγμή ζούμε σε μια ψηφιακή μετάβαση στη χώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουμε ξεδιπλώσει μια εθνική στρατηγική που έχει και κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα» κατέληξε ο κ. Ασθενίδης.