Με την αρωγή της Microsoft θα ξεκινήσει σύντομα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ένα έργο προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων κι υπηρεσιών, την μετάβαση των ΜμΕ στο cloud αλλά και την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών μέσω της αντικατάστασης 500 χιλ. ταμειακών μηχανών και POS.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Hellas, ο σύμβουλος του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θάνος Δήμας, ως τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους χρηματική ενίσχυση υπό την μορφή κουπονιού, για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Τα vouchers θα αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους και πρόθεση του να απορροφηθούν οι πόροι το συντομότερο δυνατόν και στους τρεις τομείς.
Να θυμίσουμε ότι το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Η πρώτη προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση υπηρεσιών στο cloud, η δεύτερη, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και η τρίτη, ύψους 165 εκατ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση παλαιών ταμειακών μηχανών και POS.
180 εκατ. για την μετάβαση στο cloud
Βάσει των διευκρινίσεων που δόθηκαν στην εκδήλωση η πρώτη δράση του έργου περιλαμβάνει την επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την απόκτηση ψηφιακών λύσεων, μέσω κουπονιών, που θα ξεκινούν από 700 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 14.000 ευρώ, ανάλογα με τα άτομα που απασχολεί η κάθε επιχείρηση. Τα κουπόνια θα καλύπτουν το 70% της συνολικής δαπάνης που θα κάνει η επιχείρηση (το 30% θα καλύπτεται από ίδια κεφάλαια) και θα της δίνουν την δυνατότητα να επιλέξει μόνη της, με βάση τις ανάγκες της, τις εφαρμογές cloud που την εξυπηρετούν καλύτερα (CRM, ERP, και Data Analytics, συστήματα ενίσχυσης ecommerce, συστήματα κυβερνοασφάλειας κ.ά).
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάστηκε, επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 5 άτομα θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα επιχειρήσεις που απασχολούν από πέντε έως 10 ατόμων θα αποκτούν κουπόνι συνολικής αξίας 1.600 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ (400 ευρώ ίδια κεφάλαια) ενώ επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 18 άτομα θα έχουν πρόσβαση σε κουπόνι 4.000 ευρώ για δαπάνες 5.200 ευρώ (1.200 ευρώ ίδια κεφάλαια). Το ποσό των κουπονιών θα αυξάνει φτάνοντας τις 14.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 άτομα και προχωρούν σε ψηφιακή αναβάθμιση ύψους 20.000 ευρώ ( 6.000 ευρώ ίδια κεφάλαια).
Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο σκέλος της δράσης αντιστοιχούν 180 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση, ενώ η συμμετοχή των επιχειρήσεων ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ
100 εκατ. για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα
Πέρα από την μετάβαση στο cloud θα προχωρήσει και ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει να χρηματοδοτήσει έργα ύψους 200 χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.
Και για την συγκεκριμένη δράση η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο και θα μείνει ανοιχτή έως και τα τέλη Σεπτέμβρη. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υπαχθούν, κατά κύριο λόγο, επενδυτικά σχέδια ΜμΕ του κλάδου της πληροφορικής, με στόχο να αναπτυχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφερθούν εν συνεχεία στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.
Αντικατάσταση POS και ταμειακών μηχανών
Τέλος, το τρίτο σκέλος του προγράμματος περιλαμβάνει την αντικατάσταση μισού εκατ. ταμειακών μηχανών και την απόσυρση 100 χιλ. τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS). Το έργο, προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί, όπως επισημάνθηκε, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι η κατάθεση των αιτήσεων και για αυτό να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και οι νέες ταμειακές να συνδεθούν με τα συστήματα της ΑΑΔΕ και το MyData.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια εταιρεία μπορεί να επιδοτηθεί συνδυαστικά, συμμετέχοντας για παράδειγμα τόσο στο πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση χρήσης ψηφιακών εργαλείων όσο και στο τρίτο για την επιδότηση αντικατάστασης POS ή ταμειακής μηχανής.
«Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αναμένουμε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην τεχνολογία, ώστε να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Για εμάς τώρα είναι η στιγμή να συμβάλουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» επεσήμανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης o διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.