Σε αναζήτηση συμβούλου για να προχωρήσει το έργο της οργανωτικής, χωροταξικής και λειτουργικής αναδιάρθωσης των ΚΕΠ βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως προκύπτει από σχετική προκήρυξη που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια.
Ειδικότερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με σφραγισμένες προσφορές για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών για το υποέργο «Βελτίωση της Οργανωτικής, Λειτουργικής και χωροταξικής Διάρθρωσης των ΚΕΠ το οποίο περιλαμβάνεται στην οργανωτική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που προωθείται ευρύτερα στο δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Ο διαγωνισμός ύψους 300.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της πύλης www.promitheus.gov.gr, σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης της σύμβασης στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημοσίευση.
Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και επιστημονικής υποστήριξης, προς την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (ΓΓΨΔΑΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, ως προς την διαχείριση της εγκεκριμένης πράξης με τίτλο: «Οργανωτική Αναβάθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός του δικτύου Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και των παρεχόμενων υπηρεσιών», η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας σειράς διασυνδεδεμένων δράσεων και μελετών, με σκοπό την βελτίωση της Οργανωτικής, Λειτουργικής, και Χωροταξικής τους διάρθρωσης.
Ο αναδοχος θα επιλεγεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής και η σύμβαση που θα υπογράψει θα έχει διάρκεια 12 μήνες.
Να θυμίσουμε ότι η συνολικότερη αναβάθμιση που προωθείται στα ΚΕΠ στοχεύει στην βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα ο θεσμός στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής μας.
Στους σημαντικότερους στόχους του έργου περιλαμβάνονται η δημιουργία νέου φιλικού περιβάλλον εργασίας και εξυπηρέτησης, η παροχή νέων και προηγμένων υπηρεσιών, η εξυπηρέτηση πολιτών που σήμερα δεν εξυπηρετούνται επαρκώς όπως: ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, υπήκοοι άλλων χωρών, άτομα με περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες κ.α., η καθιέρωση της αυτοεξυπηρέτησης εντός του ΚΕΠ, η στήριξη της επιχειρηματικότητας καθώς και ο μετασχηματισμός τους σε one-stop shop για πολίτες και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό ειναι εφικτό.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και η αναβάθμιση των υποδομών, με ανακαίνιση των χώρων, ώστε η εσωτερική διαρρύθμιση να προσαρμόζεται στο νέο τρόπο λειτουργίας περιλαμβάνοντας νέες ειδικά σχεδιασμένες Μονάδες Εργασίας - Εξυπηρέτησης ("Modules"), πρόσβαση για ΑμΕΑ και ενιαία σύγχρονη ταυτότητα.
Παράλληλα προβλέπεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού των ΤΠΕ με σύγχρονα μηχανήματα ώστε να προωθείται η εξυπηρέτηση, αυτοεξυπηρέτηση και πληροφόρηση των εξυπηρετούμενων πολιτών καθώς και η δημιουργία υποστηρικτικών λειτουργιών για την καθημερινή λειτουργία των ΚΕΠ.