Προς ψηφιοποίηση οδεύουν τα αρχεία 368 Δικαστηρίων και Εισαγγελιών του κράτους, μετά και την προκήρυξη ενός εμβληματικού έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος για το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης (97,1 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων προαίρεσης).
Ειδικότερα και σύμφωνα με την διακήρυξη του Ηλεκτρονικού Ανοικτού (Διεθνούς) Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για Σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο που δημοσίευσε η Κοινωνία της Πληροφορίας, το έργο προβλέπει την ψηφιοποίηση των αρχείων δεδομένων των φορέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, των 154 Ειρηνοδικείων της χώρας, των 19 Εισαγγελιών Εφετών και των 64 Εισαγγελιών Πρωτοδικών, καθώς και των 19 Εφετείων, των 63 Πρωτοδικείων και των 48 Πταισματοδικείων της χώρας.
Προς σάρωση 300 εκατ. σελίδες των ελληνικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών
Η ψηφιοποίηση θα περιλαμβάνει, τόσο τη σάρωση αρχείων των προαναφερθέντων Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα. Σύμφωνα με την προκήρυξη δε, το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται σε 300.244.990 σελίδες, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται τα αρχεία 368 Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά.
Υπό αυτό το πρίσμα προβλέπεται και η υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης διαδικασιών, Εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων / συστήματος Ψηφιακής Αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο), εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές. Το εν λόγω σύστημα θα παρέχει με web services την δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του συστήματος από άλλα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η διαδικασία αναμένεται να υποστηριχθεί με εξειδικευμένες εφαρμογές, οι οποίες θα διασυνδέονται μεταξύ τους αλλά και με τα υποσυστήματα του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης. Επιπλέον η σάρωση των αρχείων προβλέπει και την επεξεργασία τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των σαρωμένων εγγράφων - βιβλίων και αρχείων, την τεκμηρίωση τους, ήτοι τον χαρακτηρισμό τους σε συγκεκριμένα πεδία/ μεταδεδομένα αλλά και την καταχώρηση τους, εις διπλούν, σε Κέντρα Καταχώρησης που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό, με τη μέθοδο της απευθείας πληκτρολόγησης (data entry) σε ειδική εφαρμογή.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Παρά τον μεγάλο όγκο των προς ψηφιοποίηση αρχείων οι προσφορές των οικονομικών φορέων θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των προαναφερθέντων υπηρεσιών, λόγω της σχετικότητας, συμπληρωματικότητας και των αλληλεξαρτήσεων των επιμέρους τμημάτων του έργου. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία - πλαίσιο θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας – τιμής.
Τα οφέλη του έργου
Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό αποθετήριο ψηφιακού αρχείου που θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα έγχαρτα αρχεία που βρίσκονται στα κατά τόπους Δικαστήρια/ Εισαγγελίες και θα συνδέεται με τρίτα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας ότι όλα τα καθορισμένα έγγραφα θα μεταφερθούν με ασφάλεια από το παρόν μη αυτόματο έγχαρτο αρχείο στο ψηφιακό.
Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου ότι όλα τα δικαστήρια θα ενωθούν μεταξύ τους παρέχοντας την δυνατότητα κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων, δεν θα είναι απαραίτητες οι χρονοβόρες αναζητήσεις έγχαρτων τίτλων στα τοπικά Δικαστήρια/ Εισαγγελίες, γεγονός που θα βελτιώσει αισθητά την λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.