Αναζητείται σύμβουλος για την εθνική στρατηγική για το IoT

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται σύμβουλος για την εθνική στρατηγική για το IoT
Τι θα περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική - Οι στόχοι του έργου

Οι έξυπνες πόλεις, η έξυπνη ενέργεια, η βιομηχανία, η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία και οι μεταφορές είναι ορισμένοι από τους τομείς που θα αναπτυχθεί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) στη χώρα μας. Ανάπτυξη που θα βασιστεί σε μια Εθνική Στρατηγική για το Internet of Things που χαράσσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν σύμβουλο που θα βοηθήσει στη χάραξη της στρατηγικής αυτής, ώστε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής να μεταμορφωθούν με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, η Κοινωνία της Πληροφορίας, ως εκτελεστικός βραχίονας του ΥΨΔ, προχωρά στη διενέργεια Ηλεκτρονικού Ανοικτού Κάτω των Ορίων Διαγωνισμού, ύψους 214.000,00 € μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ, (προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 265.360,00 €) με κριτήριο ανάθεσης «την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής», για το έργο «Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εθνικής Στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)»

Αντικείμενο και στόχοι του έργου

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πιο ενοποιημένη και πιο συνδεδεμένη χώρα, στην οποία οι τεχνολογίες IoT θα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι στόχοι για το IoT περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε βασικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η ενέργεια, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών και να μειωθούν το κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • την υποστήριξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
  • την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα του IoT, με σκοπό την προώθηση νέων προϊόντων, υπηρεσιών και μοντέλων εφαρμογών.
  • τη διασφάλιση ότι τα οφέλη του Διαδικτύου των Πραγμάτων μοιράζονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, ηλικία ή τοποθεσία τους.
  • την προώθηση της διαφάνειας και της διαλειτουργικότητας, σε διεθνές επίπεδο, των συστημάτων IoT μέσω της διεθνούς συνεργασίας.
  • και την αξιολόγηση και εξέταση υφιστάμενων δομών και πρακτικών υπό το πρίσμα της εθνικής στρατηγικής για το IoT

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική

Η στρατηγική αυτή θα αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης ποικίλων τεχνολογιών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών 5G, δικτύου ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) (όπως LoRaWAN, Sigfox, Narrowband IoT (NB-IoT)), Bluetooth Low Energy (BLE) και Zigbee, για την κάλυψη των ειδικών αναγκών διαφορετικών περιπτώσεων και εφαρμογών ΙοΤ.

Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ισχυρή υποδομή διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της δοκιμής νέων τεχνολογιών και εφαρμογών του Διαδικτύου των Πραγμάτων.Η υποδομή αυτή αλλά και η ίδια η στρατηγική θα ιεραρχήσει τις εφαρμογές IoT που είναι πιο σχετικές με την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία σαφούς και συνεπούς πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας IoT στην Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την εναρμόνιση των κανονισμών στους διάφορους τομείς, την προώθηση της προστασίας και της ασφάλειας των δεδομένων και την ενθάρρυνση της τυποποίησης, και την διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της ασφάλειας των λύσεων IoT.

Μέσω της στρατηγικής αυτής θα πρέπει να στηρίζεται και η ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) σε τεχνολογίες και εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης για ακαδημαϊκή έρευνα και για εταιρείες που εργάζονται σε έργα του Διαδικτύου των Πραγμάτων αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Πέρα από το οικοσύστημα καινοτομίας (μέσω έρευνας, δημιουργίας θερμοκοιτίδων και επιταχυντών νεοφυών επιχειρήσεων) που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί, η στρατηγική θα προβλέπει και την ανάπτυξη των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι πολίτες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με τεχνολογίες IoT και να συμμετάσχουν σε έργα που σχετίζονται με το IoT καθώς και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του Διαδικτύου των Πραγμάτων αλλά και την διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων.

Ενδεικτικοί τομείς της Εθνικής Στρατηγικής που καλύπτονται από το πεδίο του έργου:

Όσο για τους ενδεικτικούς τομείς που καλύπτονται από το πεδίο του έργου, και που θα έχουν νόημα και για την χώρα μας περιλαμβάνουν:

  1. Έξυπνα σπίτια: Οι συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο, όπως οι θερμοστάτες, τα συστήματα φωτισμού και οι συσκευές, μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να λειτουργούν αυτόματα, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την ευκολία.
  2. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως ο εντοπισμός και η πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων σε συσκευές και δίκτυα .
  3. Περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη διαχείριση διαφόρων πτυχών του περιβάλλοντος, όπως η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, καθώς και για τη διαχείριση πόρων, όπως η παρακολούθηση του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων της άγριας ζωής.
  4. Μεταφορές: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συστημάτων μεταφοράς, όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας και η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων.
  5. Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανταπόκρισης και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης και ο συντονισμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Ο διαγωνισμός για την «Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εθνικής Στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)» θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, κατόπιν παρέλευσης τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της διακήρυξης στο «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων» (ΚΗΜΔΗΣ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει το ενδιαφέρον για δορυφορικό Internet στην Ελλάδα: Τα σχέδια των Starlink και Amazon

Έρχονται νέες «έξυπνες» οδικές γέφυρες στις 13 Περιφέρειες – «Βγήκε» διαγωνισμός 180 εκατ. από ΤΕΕ

Ισχυρή ανάπτυξη για τις έξυπνες κατοικίες την επόμενη πενταετία – Στα 163,7 δισ. η αξία του κλάδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider