Συνεχίζεται ο χορός των deals στην πληροφορική

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται ο χορός των deals στην πληροφορική
Έντονη η κινητικότητα στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Τα deals που έρχονται και η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς.

Στο επίκεντρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων παραμένει η αγορά της πληροφορικής, με πληθώρα εταιρειών να αλλάζουν χέρια ή να προστίθενται σε μεγαλύτερη σχήματα, αναδιαμορφώνοντας τις ισχύουσες ισορροπίες. Η συνθήκη μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη τριετία καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, μέσω και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, απαιτεί πρόσθετο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Μακραίνει η λίστα των εξαγορών

Η πιο πρόσφατη κίνηση στον συγκεκριμένο τομέα πραγματοποιήθηκε μόλις προ ημερών και φέρει τη σφραγίδα της Ideal Holdings. Η εταιρεία εξαγόρασε το 75% της Βluestream Technologies, από την Θεσσαλονίκη, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά δεδομένων και στο cloud. Το ποσό της εξαγοράς έφτασε τα 12,2 εκατ. ευρώ, η αποτίμηση της Bluestream δηλαδή κινήθηκε περίπου 8 φορές τα λειτουργικά κέρδη της (EBITDA), τα οποία το 2023 έφτασαν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες η εταιρεία θα παραμείνει αυτόνομη με τον Γεώργιο Βασδέκη στο τιμόνι της. Η ένταξη της όμως, στον Όμιλο αναμένεται να ενεργοποιήσει πολλαπλές συνέργιες. Από την άλλη η Ideal, στην ομπρέλα της οποίας εντάσσονται οι Adacom, Byte Computer, Ideal Electronics και i-DOCS, ενδέχεται να μην περιοριστεί στην εξαγορά της Bluestream. Άλλωστε δεδομένης και της πώλησης της Αστήρ Βυτογιάννης, τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι ενισχυμένα κατά 120 εκατ. ευρώ περίπου.

Με την πιο πρόσφατη κίνησή της η Ideal αφενός προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε εξαγορές το τελευταίο διάστημα, όπως η Q&R, η Profile αλλά και σε αυτόν των εταιρειών πληροφορικής που σχεδιάζουν να εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους άλλες μικρότερες στο μέλλον. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνονται πολλαπλές εταιρείες του κλάδου όπως η Perfomance Technologies, η Real Consulting, η Space Hellas και η UniSystems του Ομίλου Quest, τα στελέχη της οποίας είχαν αναφέρει ότι στο πλαίσιο ενημέρωσης ότι στη λίστα των υπό εξέταση εταιρειών για εξαγορά περιλαμβάνονται 50 εταιρείες.

Το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής επικεντρώνεται σε μικρές και μεσαίες εταιρείες πληροφορικής που διαθέτουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές για συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Ειδοποιός διαφορά μάλιστα είναι ότι κάποιες εξ αυτών εδρεύουν στην Ελλάδα ενώ άλλες στο εξωτερικό, καθώς ο κλάδος ενισχύει το τελευταίο διάστημα και την εξωστρέφεια του.

Κινητικότητα και στο ταμπλό του Χ.Α.

Πέρα όμως από τις εξαγορές, έντονο είναι το ενδιαφέρον των εταιρειών πληροφορικής και για διεύρυνση μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό. Τον δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν ακολουθήσει άλλωστε αρκετές εταιρείες, όπως η dotsoft και η Softweb. Οι φορείς του κλάδου αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται προς ώρας στην Εναλλακτική Αγορά και κάνουν λόγο για ακόμα δύο με τρεις εταιρείες να διερευνούν το ενδεχόμενο να χτυπήσουν το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης.

Ρόλο σε αυτό μπορεί να παίζει και η έξοδος των μεγάλων της πληροφορικής από το ταμπλό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Να θυμίσουμε ότι ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει υπάρξει η εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group αντί 240 εκατ. ευρώ περίπου και η είσοδος της αμερικανικής General Atlantic στην Epsilon Net που φέρνει την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας λογισμικού πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ.

Ασχέτως της εξόδου τους βέβαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι δύο μεγάλοι της αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού αναμένεται να συνεχίσουν το μπαράζ εξαγορών που έχουν ξεκινήσει την τελευταία 7ετία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο εξαιρετικά ισχυρά σχήματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Η μεγάλη εικόνα των τελευταίων ετών

Την κινητικότητα του κλάδου μαρτυρούν άλλωστε πέρα από τις πληροφορίες της αγοράς και τις εκτιμήσεις των αναλυτών και οι αριθμοί. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι την διετία 2021- 2023 όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μπήκε σε τροχιά υλοποίησης έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40 deals κάθε μεγέθους από εταιρείες του κλάδου.

Την τρέχουσα χρονιά ωστόσο, όπου το κύμα εξαγορών συνεχίζεται εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα. Κι αυτό γιατί τα deals που πραγματοποιούνται είναι μεν μικρότερα σε αριθμό αλλά πολύ μεγαλύτερα σε αξία. Για την ακρίβεια, αν συμπεριληφθεί σε αυτά το deal της Beta CAE Systems καθώς και εκείνα των Entersoft και Epsilon Net η αξία των συναλλαγών δείχνει να υπερβαίνει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Entersoft: Με 99,62% η Unity Holding μετά τη Δημόσια Πρόταση - Προχωρά σε squeeze out

Epsilon Net: Στο 81,31% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo

Quest: Στο 90% η συμμετοχή στη Intelli Solutions - Στα 10 εκατ. ευρώ η επένδυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider