Το μονοπάτι της ανάκαμψης ακολουθεί η αγορά smartphones - Οι κατασκευαστές «πρωταγωνιστές»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μονοπάτι της ανάκαμψης ακολουθεί η αγορά smartphones - Οι κατασκευαστές «πρωταγωνιστές»
Θετικό πρόσημο για την αγορά το β΄ τρίμηνο. Στροφή στην premium κατηγορία κάνουν οι καταναλωτές. Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών.

Τον δρόμο της ανάκαμψης συνέχισε η παγκόσμια αγορά smartphones, παρουσιάζοντας το β΄τρίμηνο του έτους αύξηση της τάξης του 8% στις αποστολές έξυπνες κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Counterpoint. Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών ωστόσο δεν παρουσιάσε μεγάλες διαφοροποιήσεις, παρότι κάποιοι εκ των κορυφαίων φάνηκαν να χάνουν μέρος του μεριδίου αγοράς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το β΄τρίμηνο του 2024, όπου το πρόσημο ήταν θετικό, σηματοδότησε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που η παγκόσμια αγορά smartphone κατάφερε να κινηθεί θετικά. Ενθαρρυντικό ήταν μάλιστα το γεγονός ότι η αύξηση επιμερίστηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές, γεγονός που η Counterpoint αποδίδει στη μερική βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και των μακροοικονομικών συνθηκών.

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις smartphones

Τον τίτλο των ταχύτερα αναπτυσσόμενων περιοχών όσον αφορά τις αποστολές smartphones κέρδισαν το δεύτερο τρίμηνο η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, με τους κινέζους κατασκευαστές να ακολουθούν μια επιθετική πολιτική προώθησης των συσκευών τους σε αυτές.

Ωστόσο και στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού παρατηρήθηκε διψήφια αύξηση. Στην γηραιά ήπειρο ξεχώρισαν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης ενώ στην Ασία η κινεζική αγορά κινήθηκε ανοδικά χάρη στις προσφορές και τις εκπτώσεις που προχώρησαν οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης και της Apple.

Ηπιότερη ήταν η ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου η αύξηση ήταν μονοψήφια. Τέλος οριακή μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Ιδνίας, λόγω εποχικής ύφεσης που επιδεινώθηκε από τον έντονο καύσωνα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Counterpoint.

Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών

Παράλληλα με την άνοδο των αποστολών, θετικό πρόσημο της τάξης του 8% παρατηρήθηκε και στην αξία των πωλήσεων smartphones σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Την πρωτιά από άποψη εσόδων κέρδισε η Apple, το μερίδιο της οποίας όσον αφορά την αξία των πωληθέντων συσκευών έφτασε στο 42%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Samsung η οποία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 5% σε ετήσια βάση, χάρη στην αύξηση της μέσης τιμής των συσκευών.

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών από άποψη εσόδων, η Xiaomi παρουσίασε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, διατηρώντας τα ηνία στις βασικές αγορές της.

Αύξηση εσόδων παρατηρήθηκε μάλιστα πέραν της χρυσής πεντάδας, την οποία συμπληρώνουν Oppo και Vivo, και στους άλλους κατασκευαστές όπως στη Huawei, την HONOR, τη Motorola και την Transsion.

Βαθύτερα βάζουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές για smartphone

Όσο για τις προτιμήσεις των καταναλωτών, η στροφή στις υψηλότερες κατηγορίες κινητών και κατ επέκταση στις πιο ακριβές, εδειξε να συνεχίζεται.

Ειδικότερα, η κατηγορία συσκευών που η αξία τους ξεπερνά τα 800 δολάρια αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες παίρνοντας μερίδιο από τις συσκευές που κινούνται κάτω των 400 δολαρίων.

Συγκεκριμένα το μερίδιο της κατηγορίας των smartphones με τιμή πάνω από 800 δολάρια έφτασε στο 15% από 13% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η κατηγορία των smartphones με τιμή μεταξύ 400 -799 δολάρια διατήρησε σταθερό το μερίδιό της στο 14%, ενώ η κατηγορία 100 έως 399 δολάρια έχασε 1 ποσοστιαία μονάδα έναντι του 2023 και διαμορφώθηκε στο 55%. Αντίστοιχα η κατηγορία κινητών έως 100 ευρώ κέρδισε το 16% της αγοράς από 17% που είχε κερδίσει πέρυσι.

Samsung VS Apple

Παρά τις παραπάνω ισορροπίες βέβαια η γενικότερη εικόνα αποδεικνύει ότι ο νικητής της τρέχουσας περιόδου είναι η Samsung έναντι της Apple. Κι αυτό γιατί παρά την πρωτιά του αμερικανικού κολοσσού στην αγορά βάσει αξίας, η πορεία ήταν πτωτική κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, παρά την αύξηση των πωλήσεων της σειράς Pro. «Οι προοπτικές για την Apple φαίνονται σταθερές, καθώς υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός στην αλυσίδα εφοδιασμού για την επερχόμενη οικογένεια iPhone 16 και μεγάλες προσδοκίες για το Apple Intelligence» αναφέρουν οι αναλυτές της Counterpoint για τη συνέχεια.

Στον αντίποδα η Samsung ηγήθηκε της αγοράς στις παγκόσμιες αποστολές smartphone κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της σειράς Galaxy A καθώς και στη συνεχιζόμενη δυναμική της σειράς Galaxy S24 και στο Galaxy AI.

Συγκεκριμένα η Samsung κατέκτησε πέντε θέσεις στα 10 κορυφαία smartphones με τις καλύτερες πωλήσεις, βάσει της τελευταίας έκθεσης της coutnerpoint.
Τέλος, μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών σημάτων, η Xiaomi ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο εμπορικό σήμα ακολουθούμενο από τη vivo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Samsung: Αυξάνει μερίδια και κερδίζει χρήστες με την βοήθεια του AI 

Apple: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις κέρδη, έσοδα και πωλήσεις iPhone

Xiaomi: Αύξηση 27% στα έσοδα το α' τρίμηνο - Άνοδος 33,7% στις παγκόσμιες αποστολές smartphone

gazzetta
gazzetta reader insider insider