Apeiron Ventures: Η επένδυση στη Circuland και τα επόμενα βήματα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Apeiron Ventures: Η επένδυση στη Circuland και τα επόμενα βήματα
Ποια είναι η stratup που προωθεί την κυκλική οικονομία στον κατασκευαστικό τομέα

Το εναρκτήριο του λάκτισμα στο οικοσύστημα της καινοτομίας έκανε το νέο fund Apeiron Ventures, των κ. Δημήτρη Καλαβρού-Γουσίου και Νίκου Αντώνιου, μέσω της επένδυσης του στη startup Circuland που προωθεί την κυκλική οικονομία στον κατασκευαστικό τομέα. Την ίδια στιγμή βολιδοσκοπεί νέες τοποθετήσεις, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην αγορά του B2B λογισμικού αλλά και στην οικονομία της GenZ.

Η πρώτη επένδυση στην Circuland

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, το νεοιδρυθέν fund το οποίο έχει δύναμη πυρός 25 εκατ.ευρώ, ηγήθηκε της pre-seed επένδυσης ύψους 750.000 ευρώ στη Circuland, μιας καινοτόμου startup με έδρα το Λονδίνο με συνιδρύτρια την Αναστασία Στέλλα, η οποία εξειδικεύεται στην ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Για την ακρίβεια, η πλατφόρμα της εταιρείας προσφέρει λύσεις για Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και Υλικών στον κατασκευαστικό χώρο και έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή κορυφαίων οργανισμών και εταιρειών του Fortune 500 σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και των αποβλήτων από κατασκευές μέσω της προώθησης της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και Υλικών καταγράφουν πληροφορίες για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των κατασκευαστικών υλικών (παραγωγή, κατασκευή, χρήση, αποσυναρμολόγηση) επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση της αξίας τους, μετατρέποντας τα κτίρια σε Τράπεζες Υλικών (Material Banks). Στηρίζουν τη βιωσιμότητα, τη μείωση αποβλήτων και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις κατασκευές. Αυτή η προσέγγιση συνάδει με τις επερχόμενες απαιτήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής για τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων (DPP), καθώς και με ευρύτερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Τα φρέσκα κεφάλαια του επενδυτικού γύρου στον οποίο συμμετείχε πέρα από το Apeiron και η Astylab Ventures, θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του προϊόντος της Circuland αλλά και την επέκταση της ομάδας της. Απώτερος στόχος είναι η εταιρεία να αποτελέσει ηγέτη στα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων για κατασκευαστικά προϊόντα, κτίρια και υποδομές τα επόμενα χρόνια.

«Η χρηματοδότηση αυτή θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για τις λύσεις μας και να ενισχύσουμε την προωθήση των προϊόντων μας, στηρίζοντας την κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο» ανέφερε η Αναστασία Στέλλα, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Συνιδρύτρια της Circuland. « Έχοντας βιώσει τον μετασχηματισμό που έφερε η προσβασιμότητα και διαφάνεια δεδομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα, φέρνουμε αυτή την εμπειρία στο κατασκευαστικό περιβάλλον, μετατρέποντας τα κτίρια σε Τράπεζες Υλικών» ανέφερε από πλευράς του ο Άγγελος Μερμικλής, Τεχνικός Διευθυντής και Συνιδρυτής της εταιρείας.

«Ο κατασκευαστικός τομέας ευθύνεται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και αντιπροσωπεύει το 62% όλων των αποβλήτων που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, η τεχνολογική καινοτομία έχει αγγίξει ελάχιστα τον τομέα μέχρι στιγμής. Το όραμα της Circuland ευθυγραμμίζεται άψογα με την αποστολή μας να υποστηρίζουμε επαναστατικές, βιώσιμες τεχνολογίες. Πιστεύουμε ότι τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν το σημείο αναφοράς για λύσεις κυκλικής οικονομίας στις κατασκευές, ενώ τα Data Warehouses της Circuland θα βελτιώσουν σημαντικά τη λήψη αποφάσεων τόσο στην κατασκευή όσο και στη συντήρηση κτιρίων» ανέφεραν από πλευράς τους ο Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου και ο Νίκος Αντωνίου.

Έρχονται κι άλλες επενδύσεις

Να υπενθυμίσουμε ότι την ανακοίνωση της επένδυσης είχε προαναγγείλει ο κ. Καλαβρός κατά το Reimagining the Innovation Ecosystem, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Interamerican Innovation Hub, το Envolve Entrepreneurship και το Found.ation. Όπως είχε επεσημάνει τότε, πέρα από την συγκεκριμένη επένδυση, το fund βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για άλλες δύο περιπτώσεις επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει η συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση το Apeiron βολιδοσκοπεί το οικοσύστημα καινοτομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς και την ελληνική Διασπορά, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε λύσεις γύρω από την αγορά λογισμικού B2B και γύρω από την οικονομία της γενιάς Ζ.

Τα πλάνα του δε, περιλαμβάνουν σε δεύτερο χρόνο και έναν νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων. Στόχος είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από 20-25 startups που βρίσκονται σε πρώιμο έως αρχικό στάδιο, στις οποίες θα τοποθετηθεί την επόμενη τετραετία, με επενδύσεις που θα κυμαίνονται από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το Apeiron, το οποίο ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου και Νίκο Αντωνίου, έχει ξεκινήσει την αποστολή του με την υποστήριξη μιας κοινοπραξίας περισσότερων από 40 επενδυτών και την κομβική συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η επενδυτική βάση του fund αποτελείται από επιχειρηματίες που προέρχονται από ακμάζοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων (FMCG). Στο πλευρό συντάσσονται επίσης και family offices, θεσμικοί επενδυτές όπως η Eurobank και εταιρικοί επενδυτές όπως το IQbility (μέρος του Ομίλου QUEST). Τέλος, στο νέο ταμείο συμμετέχουν πολλοί ιδρυτές επιτυχημένων startups που έχουν λάβει υποστήριξη από τoυς Καλαβρό και Αντωνίου στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «ελληνική» startup που παραδίδει τα δέματα της Silicon Valley με… drone

Έρχεται επενδυτική «άνοιξη» στην αγορά των startups - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Πάνω από 840 εκατ. σήκωσαν οι ελληνικές startups στο 7μηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider