Στο ραντάρ εγχώριων και διεθνών επενδυτών παραμένουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχοντας επιτύχει να σηκώσουν 845 εκατ. δολάρια το πρώτο επτάμηνο του έτους. Η συνέχεια δε προδιαγράφεται εξίσου καλή καθώς νέα funds με την βοήθεια της ΕΑΤΕ, αναμένεται να ενισχύσουν τη ροή χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πόσα σήκωσαν οι startups το πρώτο επτάμηνο
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των νεοφυών επιχειρήσεων, από τις αρχές του 2024 έως και σήμερα οι startups που είτε έχουν έδρα στην Ελλάδα, είτε διατηρούν παράρτημα στην χώρα μας, είτε έχουν Έλληνες ιδρυτές, έχουν πραγματοποιήσει 76 γύρους χρηματοδότησης. Σε αυτούς συμμετείχαν 60 εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές οι οποίοι τροφοδότησαν τις καινοτόμες επιχειρήσεις με 845 εκατ. δολάρια.
Στην περίπτωση των νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στην Ελλάδα (είτε διατηρούν την έδρα τους, είτε κάποιο παράρτημα εδώ) φαίνεται ότι πραγματοποίησαν 41 γύρους χρηματοδότησης, σηκώνοντας από 30 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές το ποσό των 307 εκατ. δολαρίων.
Μεγαλώνει το ελληνικό οικοσύστημα
Ένδειξη ότι το ελληνικό οικοσύστημα ωριμάζει αποτελεί και το γεγονός ότι από τους ενλόγω χρηματοδοτικούς γύρους οι 45 αφορούσαν χρηματοδοτήσεις σποράς, οι 13 χρηματοδοτήσεις σταδίου Series A ενώ ακόμα 18 αφορούσαν επιχειρήσεις στο στάδιο growth.
Ειδικότερα, στις χρηματοδοτήσεις σποράς κατευθύνθηκαν περί τα 60 εκατ. δολάρια, με τη μέση χρηματοδότηση να φτάνει τα 2 εκατ. Στους χρηματοδοτικούς γύρους Series A κατευθύνθηκαν 164 εκατ. με την μέση χρηματοδότηση να φτάνει τα 12,6 εκατ. ενώ άλλα 620 εκατ. σήκωσαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε χρηματοδοτικούς γύρους growth σταδίου, με την μέση επένδυση σε αυτό το στάδιο να ανέρχεται σε 44,3 εκατ. δολάρια.
9 exits από αρχής του χρόνου
Πέρα μάλιστα από τις χρηματοδοτήσεις μεταξύ των ελληνικών startup καταγράφηκαν από αρχής του έτους και εννέα exits, εκ των οποίων τα τρία φορούσαν επιχειρήσεις που έχουν έδρα η παράρτημα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών η εξαγορά της BETA KAE από τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό της αμερικανικής Cadence έναντι 1,24 δισ. δολ που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες του ελληνικού επιχειρείν. Στη λίστα με τα exits περιλαμβάνονται επίσης οι startups InAccel που πέρασε στην Intel η ScienceIO που εξαγοράστηκε από την Veradigm έναντι 140 εκατ. δολαρίων αλλά και η cocaptain που ένωσε τις δυνάμεις της με την Bond Sports.
Στις λοιπές επιχειρήσεις που πήγαν ταμείο από τις αρχές του έτους συγκαταλέγονται και η εταιρεία με το ελληνικό DNA Plum, η οποία σήκωσε νέα Series B χρηματοδότηση ύψους 19 εκατ. στερλίνων, η Blueground, που σήκωσε 45 εκατ. δολ. σε νέο γύρο χρηματοδότησης (series D) καθώς και η Ηellas Direct που σήκωσε 32 εκατ. δολ από την βρετανική ΕTF partners.
Η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, με πολλά υπό συζήτηση deal να βρίσκονται σε εξέλιξη και σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται από Σεπτέμβριο.