Έρχεται νέο μικρό «Ερευνώ – Καινοτομώ» και για τις startups – Οι στόχοι και ο προϋπολογισμός

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέο μικρό «Ερευνώ – Καινοτομώ» και για τις startups – Οι στόχοι και ο προϋπολογισμός
Ένα νέο «Ερευνώ – Καινοτομώ» αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις σχεδιάζει η Ειδική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Ως 80 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός, που θα καλύψει όσες startup μένουν εκτός του «μεγάλου» προγράμματος.

Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει το «μικρό» Ερευνώ – Καινοτομώ αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που σχεδιάζει η Ειδική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος του προγράμματος που θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 60-80 εκατ. ευρώ είναι να ενισχύσει αποκλειστικά τις startup επιχειρήσεις που μένουν εκτός του «μεγάλου» προγράμματος το οποίο τρέχει αυτό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα που θα είναι αποκλειστικά εστιασμένο σε νεοφυείς επιχειρήσεις θεωρείται επιβεβλημένο καθώς στο «Ερευνώ – Καινοτομώ» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του μήνα υπάρχουν όροι που κάνουν την συμμετοχή των εν λόγω επιχειρήσεων από δύσκολη έως αδύνατη.

Ειδικότερα, στο «Ερευνώ – Καινοτομώ» μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον μια πλήρη ετήσια διαχειριστική χρήση, ενώ ο μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός μιας επιχείρησης σε μία αίτηση χρηματοδότησης, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία πέμπτα (60%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών που είχε τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το μικρότερο πρόγραμμα δεν θα έχει τέτοιους περιορισμούς, αλλά θα απευθύνεται αποκλειστικά στις νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο Elevate Greece.

Η εισαγωγή των επιχειρήσεων στο μητρώο γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με τη διαδικασία fast track και αφορά επιχειρήσεις που ήδη έχουν λάβει χρηματοδότηση από κάποιο ελληνικό ή ξένο venture capital fund ή τεχνοβλαστούς (Spin-off) ελληνικών ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, ή επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Horizon ή επιχειρήσεις που έχουν κατοχυρωμένο και ενεργό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο European Patent Office και στο US Patent Office.

Για όλες τις άλλες επιχειρήσεις ακολουθείται η «κανονική» διαδικασία που περιλαμβάνει αξιολόγηση σε μια σειρά από κριτήρια που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο υπάρχει τεχνολογική καινοτομία στο προϊόν ή την υπηρεσία που αναπτύσσει η επιχείρηση και το αν το επιχειρηματικό μοντέλο επιτρέπει την ταχεία κλιμάκωση σε παγκόσμια αγορά.

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος

Στο μεταξύ πάντως μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις δύο βασικές παρεμβάσεις του «Ερευνώ – Καινοτομώ» στις οποίες έχει κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό των 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος.

Ο λόγος για την Παρέμβαση Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ που έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και για τη Παρέμβαση ΙΙ «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ που έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως ένα ακόμη εργαλείο που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους με χρήματα του ΕΣΠΑ και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι το Patent Fund που θα στηρίζει την ανάπτυξη και κατάθεση διεθνών πατεντών αλλά και τη δημιουργία βάσει αυτών των πατεντών πρωτοτύπων που είναι απαραίτητα για την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ερευνώ - Καινοτομώ»: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων

Κλειστά επαγγέλματα: Ποια βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Θηλιά για την ανταγωνιστικότητα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Δύναμη πυρός» 3 δισ. για επενδύσεις, αναμένει μερίσματα 10 δισ. - «Ταύροι» οι αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider