Κλειστά επαγγέλματα: Ποια βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Θηλιά για την ανταγωνιστικότητα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλειστά επαγγέλματα: Ποια βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Θηλιά για την ανταγωνιστικότητα
Αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, σύμβουλοι σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ξεναγοί, δικηγόροι και λογιστές στο επίκεντρο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ακόμα στις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών σε διάφορους βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως διαπιστώνει η Κομισιόν.  

Καμπανάκι για τα ρυθμισμένα επαγγέλματα χτύπα η Κομισιόν στα συνοδευτικά κείμενων των συστάσεων προς την χώρα μας στα οποία σημειώνεται πως οι περιορισμοί στην παροχή υπηρεσιών μαζί με άλλους κανονιστικούς φραγμούς προκαλούν προβλήματα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σχετικά, σύμφωνα με τον δείκτη του ΟΟΣΑ για τους περιορισμούς στο εμπόριο των υπηρεσιών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ακόμα στις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών σε διάφορους βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας, η λογιστική, η μηχανική και οι νομικές υπηρεσίες.

Επίσης, οι περιορισμοί εισόδου σε ορισμένα βασικά επαγγέλματα είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι σύμβουλοι σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι ξεναγοί, οι δικηγόροι και οι λογιστές είναι επαγγέλματα που ρυθμίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο της ΕΕ .

Οι δικηγόροι στην Ελλάδα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τη νομική μορφή της επιχείρησής τους, ενώ θεωρείται ασυμβίβαστη η άσκηση ορισμένων άλλων δραστηριοτήτων από δικηγόρο. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις δυνατότητες του εν λόγω τομέα να καινοτομεί και να αναπτύσσει ψηφιακές λύσεις και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το επάγγελμα του συμβούλου σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχει ανοίξει ελαφρώς από το 2019, ενώ το πρόγραμμα κατάρτισης ξεναγών έχει γίνει ταχύρρυθμο. Όσον αφορά τους πολιτικούς μηχανικούς, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες δραστηριοτήτων, ενώ απαιτείται πρόσθετη άδεια για την εκτέλεση δημόσιων έργων ή μελετών. «Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της παροχής υπηρεσιών», αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Επίσης, οι συμβολαιογράφοι υπόκεινται σε αυστηρότερη ρύθμιση σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από το σημείωμα του Οργανισμού σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων. Μια πιο αναλογική προσέγγιση όσον αφορά τη ρύθμιση των επαγγελμάτων αυτών θα καθιστούσε τους αντίστοιχους τομείς πιο ανταγωνιστικούς.

Οι βασικές προκλήσεις

Σύμφωνα με το κείμενο της Κομισιόν, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ξεπεραστεί μια σειρά προκλήσεων που έχει να κάνει με:

• Το επιχειρηματικό περιβάλλον υπονομεύεται από το σχετικά επαχθές και συχνά μεταβαλλόμενο κανονιστικό και διοικητικό πλαίσιο, το οποίο στερείται διαφάνειας, καθώς και από το νομικό σύστημα, που δεν θεωρείται ότι είναι αρκετά αποδοτικό και ότι προστατεύει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

• Τα κανονιστικά εμπόδια, η παραοικονομία και η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ιδίως για τις ΜΜΕ, εξακολουθούν να υπονομεύουν τον ανταγωνισμό, τις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας.

• Οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων, τα χαμηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε βασικές δεξιότητες και η έλλειψη κατάλληλων κινήτρων εξακολουθούν να δρουν αποθαρρυντικά στην αναζήτηση εργασίας και να περιορίζουν την καινοτομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα του τουρισμού

ΑΑΔΕ: Έκρηξη 24,6% του αριθμού των οφειλετών τον Απρίλιο

Ολικό λίφτινγκ στο ΑΣΕΠ με εντολή Μητσοτάκη - Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider