Τριάντα χρόνια μετά από τον θρυλικό νόμο Πεπονή (Ν.2190/1994) με βάση τον οποίο ιδρύθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για τις προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφτασε η ώρα για ένα ολικό λίφτινγκ.
«Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας το πλαίσιο των προθέσεών του για την επιτάχυνση των διορισμών στο Δημόσιο.
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως είναι η περίπτωση των 14.837 επιτυχόντων του περσινού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (τον Μάρτιο του 2023). Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη διεξαγωγή του, δεν έχει τοποθετηθεί στη θέση του ούτε ένας επιτυχών.
«Πολλοί γνωρίζουν για τη διάρκεια των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά λίγοι ξέρουν ότι το στάδιο των εσωτερικών διαβουλεύσεων σε ένα φορέα για τα απαιτούμενα προσόντα, αλλά και το στάδιο από την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων έως τον διορισμό (στάδια στα οποία το ΑΣΕΠ δεν έχει καμία εμπλοκή) μπορεί να υπερβούν τους έξι μήνες το καθένα» επισημαίνει με νόημα ο επικεφαλής της Αρχής, Θανάσης Παπαϊωάννου, ξεκαθαρίζοντας πως οι καθυστερήσεις δεν είναι πάντα ευθύνη της Αρχής αλλά και του φορέα που αναζητά προσωπικό.
Μέχρι να αποφασίσει ένας φορέας όχι απλώς πόσους θέλει, αλλά που τους θέλει, σε ποιες ειδικότητες και με τι προσόντα, μπορεί να περάσουν πάνω από 6 μήνες, μπορεί και ένας χρόνος.
«Το ΑΣΕΠ επιτελεί ρόλο εγγυητή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις και κρίσεις του Δημοσίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Ως η παράταξη που ίδρυσε το ΑΣΕΠ, τονίζει πως κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Αρχής, θέτει σε άμεσο κίνδυνο το αδιάβλητο των διαδικασιών και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως τα μέλη του ΑΣΕΠ είναι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, καθώς η Αρχή δεν υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές, αλλά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.
Πώς θα είναι το νέο ΑΣΕΠ
Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι κενές νευραλγικές θέσεις σε τομείς του Δημοσίου, όπως στον τομέα της Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ευρεία σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με «αιχμή» το νέο ΑΣΕΠ. Το ερώτημα είναι αν θα έχει λόγο το ΑΣΕΠ σε αυτόν το διάλογο, όπως και αν θα αλλάξουν οι διαδικασίες των προκηρύξεων στο μέλλον και θα γίνονται απλά «με την εποπτεία» του ΑΣΕΠ και όχι με τον έλεχο της Αρχής σε όλα τα στάδια της διαδικασία προκήρυξης και πρόσληψης.
«Το ΑΣΕΠ μετέχει και θα μετάσχει σε συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης» υποστηρίζει ο πρόεδρός του. «Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί συνολικά τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης πόσω μάλλον που είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και νομολογία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των παρεμβάσεων που συζητούνται είναι ένα ψηφιακό μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται (μέσω της διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με άλλους φορείς), ώστε ο χρόνος διορισμού να συρρικνωθεί στους 12 μήνες από την ημερομηνία της αίτησης.