Πλώρη για νέα ρεκόρ έχει βάλει ήδη από φέτος ο ελληνικός τουρισμός με την κίνηση του πρώτου τριμήνου της χρονιάς να καταγράφεται υψηλότερη από το 2023 και το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου να διατηρεί τις αυξημένες ροές του. Η συνέχεια, δε, προδιαγράφεται εξίσου ευοίωνη με τις προκρατήσεις να μαρτυρούν αντίστοιχη, αν όχι καλύτερη, με την περσινή πορεία.
Την ίδια στιγμή ωστόσο που τα τουριστικά μεγέθη επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή, φορείς κι επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για νέα «στοιχήματα» στα οποία ο κλάδος -που εισφέρει άμεσα και έμμεσα το 30% του εγχώριου ΑΕΠ - θα πρέπει να «ποντάρει» άμεσα.
Πρόκειται για ένα δίπτυχο που επεκτείνεται από την αύξηση των τουριστικών ροών έως και την βελτίωση των υποδομών και την στροφή στη βιωσιμότητα, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα θετικά αποτελέσματα των επόμενων χρόνων αλλά και να αποκλειστεί τυχόν αμαύρωση της φήμης της Ελλάδας από φαινόμενα υπερτουρισμού ή ανεπαρκών υποδομών.
Ανάπτυξη των long haul προορισμών
Άκρως σημαντικό συστατικό για την διασφάλιση της περαιτέρω ανόδου των επισκεπτών της χώρας αποτελούσε μέχρι χθες η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Στοίχημα που δείχνει να έχει ήδη κερδηθεί όχι όμως και οι επιμέρους παράμετροι αυτού. Να θυμίσουμε ότι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος αποτελούν μήνες υψηλής ταξιδιωτικής κίνησης καθώς και ότι Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος αρχίζουν να βελτιώνουν τα μεγέθη τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο στοίχημα για την αύξηση των ροών εναπόκειται πλέον στο άνοιγμα των long haul προορισμών αλλά και στην διασπορά της τουριστικής κίνησης σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας, γεγονός που θα επιτευχθεί και με την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Στην πρώτη περίπτωση μέχρι σήμερα, Αυστραλοί, Καναδοί και Αμερικάνοι αποτελούν τις τρεις εθνικότητες εκτός Ευρώπης που τοποθετούν ψηλά την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Στις τρεις αυτές αγορές οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται στο top 15 για ταξίδια στο εξωτερικό γι’ αυτό και θεωρούνται σαφώς πιο υποσχόμενες σε σχέση με άλλες αντίστοιχες, μακρινές αγορές.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την μελέτη του INΣETE «Το προφίλ σημαντικών αγορών του ελληνικού τουρισμού» η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση για την αγορά της Αυστραλίας, όσον αφορά στα ταξίδια που σχεδιάζουν οι κάτοικοι της για το επόμενο διάστημα, ενώ στην 12η θέση και στην 8η θέση αντίστοιχα βρίσκεται η χώρα μας για την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά . Ειδικά στην περίπτωση του Καναδά και των ΗΠΑ μάλιστα η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μια ή δυο θέσεις είναι ελάχιστη- μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση όμως έχοντας ήδη κατακτήσει μια καλή θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών εντός Ευρώπης, η χώρα είναι απαραίτητο να στοχεύσει και νέους αναδυόμενους long haul προορισμούς , όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίοι και μόνο εξαιτίας του πληθυσμού τους μπορούν να ενισχύουν αισθητά τις ροές. Το άνοιγμα των νέων προορισμών άλλωστε φάνηκε να αποτελεί και προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την 32η γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, την προηγούμενη εβδομάδα.
«Τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει τόσο από εγχώρια κεφάλαια όσο κι από ξένα κεφάλαια» ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η μέριμνα θα πρέπει να στραφεί μεταξύ άλλων και στο άνοιγμα νέων αγορών, νέων προορισμών και νέων προϊόντων που θα δίνουν έμφαση στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ θα συνδέουν τον τουρισμό με τον πολιτισμό.
Πέρα από αυτό βέβαια για την διασφάλιση ισχυρών τουριστικών επιδόσεων και τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο θα πρέπει τεθούν και οι υποδομές και το χωροταξικό οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της σεζόν αλλά και την μη εξάντληση της φέρουσα ικανότητας των προορισμών.
Σε πρώτο πλάνο η βελτίωση των υποδομών
Από την ίδια εκδήλωση άλλωστε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού αλλά και «στη μεγαλύτερη σιωπηλή μεταρρύθμιση η οποία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 3-4 χρόνια» και η οποία αφορά ζητήματα δόμησης και συγκεκριμένα, πέρα από το χωροταξικό, τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν χρήσεις γης.
Στην ίδια κατεύθυνση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων «γιατί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα και δεν γίνεται να δούμε αυτή την πραγματικότητα αποσπασματικά. Θα πρέπει να το δούμε σε άλλο επίπεδο και κλίμακα». Προανήγγειλε, δε, τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για δράσεις απανθρακοποίησης για τα νησιά.
Στην άμεση λύση που απαιτείται στη χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος η οποία θα δοθεί με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με ασφάλεια δικαίου στάθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Παράσχης. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030.
Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφευχθεί μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών.