Τουρισμός: Στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών η Ελλάδα
Τι δείχνει νέα έρευνα για τις προτιμήσεις των Βρετανών. Αυξάνονται οι δαπάνες των επισκεπτών από την Μ. Βρετανία. Η σημασία της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό.

Κορυφαίος «value for money» προορισμός αποδεικνύεται η Ελλάδα για τους Βρετανούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ στον κλάδο, δεδομένου και του ισχυρού αποτυπώματος της βρετανικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Holiday Spending Report της Post Office, η Ελλάδα αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός, παρουσιάζοντας σε δείγμα 2.000 καταναλωτών της Βρετανίας που επισκέφτηκαν 28 προορισμούς στο εξωτερικό, την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Η βαθμολογία της χώρας μας έφτασε το 94% ξεπερνώντας για παράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες συγκέντρωσαν 93% και 92% αντίστοιχα.

Η θετική αξιολόγηση του προορισμού Ελλάδα σε συνδυασμό με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των Βρετανών τουριστών αλλά και την διεύρυνση του αποτυπώματός τους στο τουριστικό μείγμα, γεννά προσδοκίες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της έρευνας τρεις στους πέντε Βρετανούς – και τα δύο τρίτα (68 τοις εκατό) των οικογενειών –σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2024, με τις αποδράσεις εκτός συνόρων να χαρακτηρίζονται ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες στις δαπάνες των Βρετανών μετά τις δαπάνες για σίτιση, ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι.

Αύξηση δαπανών των Βρετανών τουριστών

Να θυμίσουμε ότι και σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Το προφίλ σημαντικών αγορών του ελληνικού τουρισμού» ο προγραμματισμός των διακοπών στο εξωτερικό ξεκίνησε έγκαιρα για το 70% των Βρετανών ενώ η χώρα μας βρέθηκε στην 5η θέση για την αγορά της Βρετανίας. Μάλιστα το 51% των Βρετανών σχεδιάζει να ξοδέψει φέτος όσο ξοδεύει συνήθως για διακοπές ενώ περισσότερο από το σύνηθες σκοπεύει να ξοδέψει το 29% των κατοίκων του Ην. Βασιλείου.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και το Holiday Spending Report όπου επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών στο τελευταίο τους ταξίδι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, με το χάσμα μεταξύ καθορισμένων προϋπολογισμών και τελικών δαπανών να έχει διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα τέσσερις στους πέντε Βρετανούς σχεδίαζε να διαθέσει κατά μέσο όρο £334,47 ανά άτομο για διακοπές – ποσό λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των παραθεριστών κατάφερε να μείνει εντός προϋπολογισμού με το υπόλοιπο 67% να αυξάνει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό 154,62 £. Κατ' επέκταση μεγάλη μερίδα των Βρετανών τουριστών ξόδεψε κατά την τελευταία απόδραση 46% περισσότερο από το προγραμματισμένο και 7% περισσότερο από τις προηγούμενες διακοπές.

Η σημασία της βρετανικής αγοράς

Όσο για την σημασία της Βρετανικής αγοράς στο εγχώριο τουριστικό γίγνεσθαι, να σημειώσουμε ότι αποτελεί κατεξοχήν την δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για την χώρα.

Για την ακρίβεια το 2023, όπου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,6% και διαμορφώθηκε σε 32.735,2 χιλ. ταξιδιώτες, η Βρετανική αγορά συνεισέφερε 4.591,7 χιλ. ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση κατά 2,4% με την μοναδική αγορά που ξέπέρασε αυτό τον αριθμό να είναι η Γερμανική από την οποία ήρθαν στη χώρα μας 4.764,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων δε, οι οποίες άγγιξαν τα 20.459,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% οι εισπράξεις από την Βρετανία έφτασαν τα 3.307,8 εκατ. ευρώ, τριπλάσιες σχεδόν από τις εισπράξεις της Γαλλίας και της Αμερικής ( 1.425,4 εκατ. ευρώ και 1.367,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Και πάλι μόνο οι εισπράξεις από την Γερμανική αγορά κινήθηκαν υψηλότερα φτάνοντας τα 3.563,8 εκατ. ευρώ.

Οι φετινές επιδόσεις βέβαια δεν είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικές, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε έρευνες που εκτιμούν την πρόθεση των Βρετανών για τα καλοκαιρινά τους ταξίδια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 942,0 εκατ. ευρώ, τα 57 εκατ. μόνο προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εισπράξεις από την Βρετανική αγορά να παρουσιάζουν αύξηση 4,8%.

Επιπλέον η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα αυξήθηκε κατά 24,5% και διαμορφώθηκε σε 2.332,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.874,2 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με την ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώνεται κατά κατά 20,4% και να διαμορφώνεται σε 118,1 χιλ. ταξιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τάσιος (ΞΕΕ): Στους ρυθμούς του 2023 ο ελληνικός τουρισμός και το 2024

Ακτοπλοΐα και τουρισμός ωθούν περισσότερες γυναίκες και νέους στο ναυτικό επάγγελμα

Σε επίπεδα ρεκόρ ο τουρισμός στην Ιταλία το 2023 - Πάνω από 134 εκατ. επισκέπτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider