Ακτοπλοΐα και τουρισμός ωθούν περισσότερες γυναίκες και νέους στο ναυτικό επάγγελμα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακτοπλοΐα και τουρισμός ωθούν περισσότερες γυναίκες και νέους στο ναυτικό επάγγελμα
Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τουριστικού ρεύματος στα νησιά, παρουσιάζουν θεαματική αύξηση οι δείκτες απασχόλησης στα πλοία της ακτοπλοΐας και στις θαλαμηγούς.

Ανάκαμψη της ναυτικής εργασίας και δυναμική είσοδο των γυναικών σε αυτό το «ανδροκρατούμενο» επάγγελμα, διαπιστώνει η 2η Έκθεση για τη Ναυτική απασχόληση που εκπόνησε το ΝΑΤ.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών για το 2023 ανήλθε σε 25.540, αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με το 2022. Ειδικά η συμμετοχή των νέων ναυτικών, ηλικίας 18-30 ετών, στην εγγεγραμμένη ναυτική απασχόληση παρουσίασε πέρυσι αύξηση 4% σε σχέση με το 2022.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών για το 2023 ανήλθε σε 1.838, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,5% σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα το 50,4% των γυναικών που εργάζονταν σε πλοία ήταν ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023 οι γυναίκες ναυτικοί εκπροσωπούσαν το 7,1% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα, υπερβαίνοντας σημαντικά τον διεθνή και ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,2% για το 2021 και 2,4% για το 2022 αντίστοιχα).

Στον αντίποδα ο αριθμός των ναυτικών που αναζητούν εργασία μειώθηκε από 2.440 τον Δεκέμβριο του 2020, σε 1.180 τον Δεκέμβριο του 2023. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας μάλιστα είναι εντονότερη στα κατώτατα πληρώματα.

«Παρά τις παραδοσιακές αντιλήψεις, καταγράφεται σταθερή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα, το ποσοστό των οποίων έχει ξεπεράσει το 7%, αλλά και αύξηση 4% των νέων ηλικίας 18-30 ετών» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ομιλία της στην παρουσίαση της έκθεσης του ΝΑΤ.

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όμως, η συμμετοχή των νέων δεν έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο ναυτικό επάγγελμα. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων μας και κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου στο χώρο της ναυτιλίας» τόνισε.

Οι τομείς της ναυτιλίας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εγγεγραμμένων ναυτικών είναι τα επιβατηγά πλοία όλων των κατηγοριών, και ο τομέας μεταφοράς εμπορευμάτων (δεξαμενόπλοια και φορτηγά). Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τουριστικού ρεύματος στα νησιά, παρουσιάζουν θεαματική αύξηση οι δείκτες απασχόλησης στα πλοία της ακτοπλοΐας και στις θαλαμηγούς.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το 71% των εγγεγραμμένων ναυτικών είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών, ενώ η ομάδα των νέων ηλικίας από 18 έως 30 ετών αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με το 2022.

Η δημοφιλέστερη ειδικότητα είναι οι μηχανικοί (5.307 άτομα), οι ναύτες (2.979 άτομα) και οι θαλαμηπόλοι (2.708 άτομα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Η ναυτιλία πυλώνας στήριξης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας

Επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν οι άντρες, δημόσιοι υπάλληλοι οι γυναίκες - Οι νέοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

Μαρία Ευθυμίου: Λίγες οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider