Η Μαρία Ευθυμίου γύρισε τον χρόνο πίσω στην ομιλία της στο Women’s Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα», στο Μέγαρο Μουσικής, και αναφέρθηκε σε τρανά παραδείγματα γυναικών, που ακόμα κι όταν η θέση τους τις υποχρέωνε να βρίσκονται πίσω από έναν άνδρα, εκείνες έδειξαν την πυγμή και την ανδρεία τους, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά οι γυνάικες σε θέσεις εξουσίας λίγες.
Οι συγκεκριμένες γυναίκες κίνησαν τα νήματα, όπως κανένας άνδρας, και αποτέλεσαν σύμβολα για την εποχή τους, παρά την προσπάθεια κάποιων να αποκρύψουν το έργο τους και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Η Μαρία Ευθυμίου έδωσε φως στις ιστορίες τους μέσα από την απόφασή της να τις μοιραστεί.
Στην αρχή του λόγου της, η Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε στη Μυθολογία και συγκεκριμένα σε δύο από τις θεές του Ολύμπου, την Αθηνά και την Άρτεμις: «Η Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του πατέρα της, ήταν κάτι έκτακτο. Βγήκε με την πανοπλία, το δόρυ κ.λ.π. Γεννήθηκε πολεμιστής, χωρίς καμία διαδικασία γέννησης. Ήταν η προστάτης των Αθηνών και στη ζωή της δεν είχε την παραμικρή ιστορία έρωτος. Ποτέ. Εκ των πραγμάτων ήταν άφυλη. Δεν σκέφτηκε ποτέ να παντρευτεί. Είχε αυτόν τον ρόλο για να έχει τα χαρακτηριστικά και των δύο -ανδρός και γυναικός. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Άρτεμις. Θεά μιας «ανδρικής δουλειάς» τότε, του κυνηγιού. Είχε βέλη και τόξα και σκότωνε ζώα. Ήταν ανδρική δουλειά αυτή. Δεν είχε ποτέ καμία ερωτική ιστορία, δεν κοίταξε ποτέ άνδρα, ούτε κάποιος τη φλέρταρε. Ήταν και εκείνη ουδέτερη, μεταξύ άνδρα και γυναίκας».
Η γνωστή ιστορικός στη συνέχεια παρέθεσε μια ιστορία από τη γειτονική χώρα, την Αλβανία, που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν: «Η Αλβανία έχει μια τρομερή ιστορία στη βεντέτα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους γιατί υπάρχει βεντέτα κι αν βγουν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους. Μέλη αυτής της οικογένειας γίνονται άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες, αλλάζουν όνομα, πηγαίνουν στα καφενεία, καπνίζουν και λειτουργούν ως άνδρες. Δεν έχουν την παραμικρή ερωτική ιστορία για να γίνουν οι προστάτιδες της οικογένειας».