Τουρισμός: Πώς κινήθηκαν οδικές κι αεροπορικές αφίξεις το α' τετράμηνο - Οι προορισμοί πρωταγωνιστές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Πώς κινήθηκαν οδικές κι αεροπορικές αφίξεις το α' τετράμηνο - Οι προορισμοί πρωταγωνιστές
Με αυξημένες κρατήσεις και πληρότητες και με πρωτιές στους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων βαδίζει προς τη θερινή σεζόν ο τουρισμός. Ηπιότερες οι επιδόσεις του Απριλίου, έχασαν έδαφος οι Κυκλάδες. Οι Τούρκοι ταξιδιώτες ευνόησαν τον οδικό τουρισμό

Με αυξημένες κρατήσεις και πληρότητες και με πρωτιές στους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων βαδίζει προς τη θερινή σεζόν ο τουρισμός. Την ίδια στιγμή μάλιστα, έχει καταφέρει να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος και του οδικού τουρισμού, γεγονός που σε συνδυασμό με τα νέα ιστορικά υψηλά των αεροπορικών αφίξεων προλειαίνουν το έδαφος για νέα ρεκόρ στον κλάδο το 2024.

Ηπιότερες οι επιδόσεις του Απριλίου

Σύμφωνα με το πρόσφατο στατιστικό δελτίο του INSETE Intelligence, το πρώτο τετράμηνο του έτους, καταγράφηκαν 3,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 κατά 12,3%, ήτοι 335 χιλ. περισσότερες αφίξεις. Η ώθηση δόθηκε κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς, με την αύξηση να διατηρείται μεν μέχρι και τον Απρίλιο, βαίνοντας όμως μειούμενη. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 25,3% (επιπλέον 98 χιλ. διεθνείς αφίξεις), τον Φεβρουάριο η αύξηση διαμορφώθηκε σε +19,5% (75 χιλ. επιπλέον επιβάτες) ενώ τον Μάρτιο υπολογίστηκε ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 137% (79 χιλ. περισσότεροι επισκέπτες).

Τον Απρίλιο η αύξηση καταγράφηκε ήταν ηπιότερη – έφτασε το 6% ή αλλιώς 83 χιλ. επιβάτες, κυρίως όμως λόγω των ικανοποιητικών περυσινών επιδόσεων, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα υποδέχτηκε τον Απρίλιο 1,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, τριπλάσιες σε σχέση με τον πρώτο και δεύτερο μήνα της τρέχουσας χρονιάς.

Έχασαν έδαφος οι Κυκλάδες

Οι επισκέπτες που έφτασαν στη χώρα μας το πρώτο τετράμηνο του έτους φάνηκε να επιμερίζονται στις βασικές γεωγραφικές ενότητες της χώρας, η πλειονότητα των οποίων αύξησαν τις επιδόσεις τους σε σχέση με πέρυσι. Μοναδική εξαίρεση, αποτέλεσαν οι Κυκλάδες, όπου παρατηρήθηκαν 45 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 4 χιλ. λιγότερες αφίξεις σε σχέση με τα περυσινά ιστορικά υψηλά, δηλαδή μια μείωση της τάξης του -8,7%.

Στον αντίποδα στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 312 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +2,8% ενώ στα Δωδεκάνησα ανήλθαν σε 208 χιλ. σημειώνοντας αύξηση +11,3%. Αύξηση της τάξης του 10,4% παρατηρήθηκε και στην γεωγραφική ενότητα των Ιονίων Νήσων, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έφτασαν τις 111 χιλ. ενώ ακόμα και στην Πελοπόννησο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 9 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +14,8%.

Οι Τούρκοι επισκέπτες έδωσαν ώθηση στις οδικές αφίξεις

Ειδοποιό διαφορά της φετινής χρονιάς αποτέλεσε και η βελτίωση των οδικών αφίξεων, οι οποίες πέρυσι δεν είχαν καταφέρει να καλύψουν στο 100% το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE, μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 καταγράφηκαν 1,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 1,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Απριλίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +5,1%, ήτοι 85 χιλ. οδικές αφίξεις. Ωστόσο παρέμειναν χαμηλότερα από τον τετράμηνο του 2019, όπου οι οδικές αφίξεις είχαν τα 2,030 εκατ.

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι πρώτοι τρεις μήνες είχαν θετικό πρόσημο, με τον Απρίλιο όμως να αποτελεί τον πρώτο μήνα του έτους που σημειώνεται μείωση της τάξης του 8,5% σε σχέση με πέρυσι με την χώρα να υποδέχεται 48 χιλ. λιγότερες οδικές αφίξεις από πέρυσι και 146 χιλιάδες λιγότερες από τα προ πανδημικό 2019.

Όσο για τις χώρες προέλευσης του πρώτου τετραμήνου, μείωση της τάξης του 6,4% σημείωσαν οι αφίξεις από την Βόρεια Μακεδονία ενώ ακόμα 8,1% μειώθηκαν οι αφίξεις από την Αλβανία. Στον αντίποδα, αύξηση κατά 10,6% σημείωσαν οι αφίξεις από την Βουλγαρία οι οποίες ανήλθαν σε 532 χιλ. ενώ κατακόρυφα – 49% - αυξήθηκαν και οι αφίξεις από την Τουρκία φτάνοντας τις 317 χιλιάδες.

Ακόμα και η αδυναμία ανάκαμψης στο 100% των οδικών αφίξεων του 2019 βέβαια, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους φορείς του κλάδου αφού το «κενό» αναπληρώνεται από τις αεροπορικές που αφορούν συνηθέστερα και τουρίστες υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση όμως, και παρά το θετικό πρόσημο στον τελικό λογαριασμό για το σύνολο της επικράτειας, η περιορισμένη ανοδική πορεία των οδικών αυξάνει το χάσμα της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών, υποτροφοδοτώντας κυρίως περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα για το σύνολο των εσόδων παραμένουν θετικά. Να θυμίσουμε ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που δείχνει να ικανοποιεί στο έπακρο τους επισκέπτες αν σκεφτεί κανείς τους δείκτες ικανοποίησης. Να θυμίσουμε ότι όπως αναφέρει ο INSETE, τον Απρίλιο του 2024, η Ελλάδα και η Κύπρος βρέθηκαν στην πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται με 85% η Τουρκία και η Ισπανία και ακολουθεί η Ιταλία με 84%. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 81%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιμένας Λαυρίου: «Κληρώνει» για υποψήφιους «μνηστήρες» - Το νέο μοντέλο αξιοποίησης και ο τουρισμός

Τουρισμός: Κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν η Ελλάδα

Τουρισμός: Ελλάδα ψηφίζουν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές - Οι θετικοί οιωνοί για τη σεζόν του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider