Κεφάλαια ύψους 22,5 εκατ. σήκωσε η startup iCOMAT, πρωτοπόρος στην προηγμένη κατασκευή σύνθετων υλικών. Η εταιρεία με ελληνικό dna, που ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Ζυμπελούδη και τον Dr Byung Chul Kim ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τον γύρο χρηματοδότησης series Α υπό την καθοδήγηση της 8VC και του NATO Innovation Fund ενώ συμμετείχαν και άλλοι, νέοι αλλά και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Syensqo Ventures και η Velocity Partners VC.
Να θυμίσουμε ότι η Icomat ξεκίνησε ως ως τεχνοβλαστός από το Bristol University, από τον Ευάγγελο Ζυμπελούδη και τον Dr Byung Chul Kim (technology director) και έκτοτε ειδικεύεται σε ρομποτικά μηχανήματα παραγωγής κατασκευών και εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά, όπως είναι τα ανθρακονήματα, με σκοπό να επιτρέψει την παραγωγή ελαφρύτερων αυτοκινήτων, αεροπλάνων και διαστημικών σκαφών.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει την τεχνολογία Rapid Tow Shearing (RTS), την πρώτη βιομηχανική διαδικασία παραγωγής στον κόσμο που επιτρέπει τον προσανατολισμό των ινών εντός ενός τμήματος σύνθετου υλικού. Το RTS οδηγεί σε δραστικά ελαφρύτερες κατασκευές, με αποδεδειγμένες μειώσεις βάρους κατά 10 έως 65% σε σύγκριση με τις λοιπές εμπορικές λύσεις και σε αύξηση του ρυθμού παραγωγής κατά 10 φορές, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό και το κόστος. Η διαδικασία είναι ιδανική για παραγωγή μεγάλου όγκου στον τομέα των μεταφορών και οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές CO2 για οχήματα, τόσο κατά τη χρήση όσο και κατά την κατασκευή.
Η αυτοματοποιημένη και κλιμακούμενη τεχνολογία κατασκευής της iCOMAT, παρέχει την καλύτερη δυνατή λύση σε μια εποχή που η ζήτηση για ελαφρύτερα οχήματα, που παράγονται με ταχύτερους ρυθμούς, αυξάνεται. Παράλληλα θεωρείται κομβική και για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, γεγονός που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στο να αποτελέσει την πρώτη απευθείας επένδυση του NATO Innovation Fund, ενός αυτόνομου fund που υποστηρίζεται από τους 24 σύμμαχους του ΝΑΤΟ και με δύναμη πυρός περί του 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να επενδύσει σε βαθιά τεχνολογία (deep tech).
«Η διαδικασία Rapid Tow Shearing (RTS) της iCOMAT όχι μόνο προσφέρει απαράμιλλη δομική απόδοση, αλλά ξεκλειδώνει πλήρως αυτοματοποιημένες ροές εργασίας παραγωγής», δήλωσε ο Δρ Ευάγγελος Ζυμπελούδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iCOMAT. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τους επενδυτές μας και επιταχύνουμε την αποστολή μας που δεν είναι άλλη από το να φέρουμε επανάσταση στις μεταφορές μέσα από ελαφρύτερες κατασκευές και οχήματα».
Εξαρτήματα στη Formula 1
Αξίζει να σημειωθεί ότι η iCOMAT συνεργάζεται σήμερα με περισσότερους από 25 πελάτες στους τομείς της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της άμυνας και έχει παραδώσει με επιτυχία επιδεικτικά εξαρτήματα για ορισμένες από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως πάνελ μαχητικών αεροσκαφών, δομές διαστημικών εκτοξευτών και εξαρτήματα της Formula 1.
Το επόμενο στάδιο ανάπτυξής της δε, προβλέπει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στο Gloucester του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπερσύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση των 45.000 τετραγωνικών ποδιών θα στεγάσει τρεις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής Rapid Tow Shearing (RTS), μαζί με μια σειρά προηγμένου εξοπλισμού επεξεργασίας. Το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους και θα είναι σε θέση να μεταβεί από την πρώτη ύλη στα τελικά εξαρτήματα.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρωτοποριακή τεχνολογία της iCOMAT και πιστεύουμε ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος. Είμαστε υπερήφανοι που επενδύουμε σε ομάδες που φέρνουν επανάσταση στους τομείς των μεταφορών και της άμυνας, από το έδαφος στον ουρανό και στο διάστημα», δήλωσε η Kelly Chen, Partner, NATO Innovation Fund.