Έρχεται επενδυτική «άνοιξη» στην αγορά των startups - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται επενδυτική «άνοιξη» στην αγορά των startups - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Φρέσκα κεφάλαια και νέες επενδύσεις στην εκπνοή του 2024 - Πώς αναμένεται να κλείσει η χρονιά.

Πολλά υποσχόμενο αναμένεται να είναι το προσεχές διάστημα για το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα, με τη δύναμη πυρός των νέων fund που έχουν δημιουργηθεί να ετοιμάζεται να βρει τους πρώτους της αποδεκτές. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα της εγχώριας startup σκηνής, η οποία ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης, εφιστούν την προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η επόμενη ημέρα χωρίς να ξεμείνει το οικοσύστημα από «καύσιμα».

Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη επένδυση του νέου fund Apeiron Ventures των Δημήτρη Καλαβρού-Γουσίου και Νίκου Αντώνιου το οποίο ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες με φρέσκα κεφάλαια της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Καλαβρός στο Reimagining the Innovation Ecosystem, το meetup που διοργανώθηκε χθες από το Interamerican Innovation Hub, το Envolve Entrepreneurship και το Found.ation, η νέα επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε startup με γυναίκα στο τιμόνι και θα αφορά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έναν από τους κλάδους που στοχεύει το Apeiron. Να θυμίσουμε ότι το Apeiron πραγματοποιεί επενδύσεις pre seed και seed σταδίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται ακόμα και στα πρώτα στάδια και εξειδικεύονται αφενός σε λογισμικό B2B και αφετέρου στην οικονομία της generation Ζ.

Αντίστοιχα σε δύο ακόμα νεοφυείς επιχειρήσεις ετοιμάζεται να τοποθετηθεί και το Metavallon ΙΙ, το δεύτερο fund του Metavallon VC που έχει κάνει ένα πρώτο closing και ετοιμάζεται να αυξήσει τα κεφάλαιά του ώστε σταδιακά να φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο partner του κ. Γιώργος Καραντώνης το fund έχει προχωρήσει σε τέσσερις επενδύσεις και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης δύο ακόμα ενώ μια τρίτη τελεί υπό διαπραγμάτευση. Να θυμίσουμε ότι το Metavallon VC δεν επενδύει αποκλειστικά σε εταιρείες με Έλληνες ιδρυτές, ωστόσο έχει αναλάβει την δέσμευση οι επενδύσεις του να δημιουργούν θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο η μια από τις επενδύσεις που προαναφέρθηκαν θα αφορά τον κλάδο του πολιτισμού και η άλλη βρίσκεται κοντά στο μοντέλο του B2B.

Ανοιχτά ραντάρ έχει και το Uni.fund, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, η οποία αναμένει να υπάρξει έντονη επενδυτική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια. Να θυμίσουμε ότι και το το Uni.Fund έχει προχωρήσει στην έναρξη του δεύτερού του fund, ύψους 50 εκατ. ευρώ, και επενδύει σε pre seed, seed και early Series A στάδιου επιχειρήσεις, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη με το πρώτο του fund 23 επενδύσεις. H στόχευση αφορά τεχνολογικές startups ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για spin-off εταιρείες με προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορικής αξιοποίησης έρευνας από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Έρχεται έντονη επενδυτική δραστηριότητα

Οι προαναφερθείσες τοποθετήσεις αποτελούν την αρχή ενός ενάρετου επενδυτικού κύκλου που θα ξεκινήσει φέτος με την αφορμή της δημιουργίας των νέων funds και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2027-2028. Μετά την μικρή περίοδο χρηματοδοτικής στασιμότητας που ακολούθησε την ολοκλήρωση των πρώτων funds, υπάρχουν πλέον τόσα κεφάλαια για να δημιουργηθεί πρωτοφανής επενδυτική συνθήκη για τα δεδομένα της χώρας μας, όπως επεσήμαναν οι επενδυτές.

Η συγκεκριμένα επενδυτική «άνοιξη» βέβαια, ελλοχεύει κινδύνους όπως αναφέρθηκε και επενδυτές και νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι εξόχως προσεκτικοί μπροστά στον κίνδυνο των πλασματικών αποτιμήσεων. «Αν ακολουθηθεί ο δρόμος των υψηλών valuations και αυτές δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα των ιδιωτών επενδυτών, θα χαθεί και η εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα και κατ' επέκταση και η αναπτυξιακή συνέχειά του» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός υπάρχει και για το γεγονός ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλος αριθμός fund που μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις, χωρίς ωστόσο το pipeline να είναι επαρκές. Αυτή η συνθήκη μπορεί να γεννήσει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των funds, κάτι που μέχρι σήμερα απουσίαζε από το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα.

Πώς κινήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις το 2024

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης και της μερικής ωρίμανσης του startup οικοσυστήματος – σύμφωνα με τους ειδικούς το οικοσύστημα θα ωριμάσει επαρκώς το 2025-2026 - οι οιωνοί είναι καλοί. Προάγγελος τους δε αποτελεί η τρέχουσα χρονιά, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο ετήσιο report του Found.ation που θα παρουσιαστεί επισήμως τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με μια πρώτη γεύση που δόθηκε χθες, το ελληνικό startup οικοσύστημα για το 2024 θα έχει να επιδείξει την δημιουργία ενός ακόμα unicorn (εταιρεία με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ), χρηματοδοτήσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ και 15 ενεργά VCs (είτε νέα, είτε νέοι γύροι σε υφιστάμενα, είτε υπάρχοντα) που θα αποτελέσουν τροφοδότη για την συνέχεια.

Παρόλα αυτά το 2024 καταγράφηκαν κάποιες διαφορές που αποδίδονται στην μεταβατική περίοδο των funds. Σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία η τρέχουσα χρονιά δεν χαρακτηρίστηκε από μεγάλους γύρους χρηματοδότησης, όπως συνέβη την προηγούμενη, ενώ μέχρι και σήμερα καταγράφεται μια πτώση της τάξης του 25% στον αριθμό των χρηματοδοτηθέντων εταιρειών και μια πτώση της τάξης του 20% στο συνολικό ποσό της χρηματοδότησης. Συνθήκη βέβαια που μπορεί να αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες αν οι προαναφερθείσες κινήσεις ολοκληρωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NBG Business Seeds: Σε startup και καινοτομία «ποντάρει» η Εθνική

instacar: Αναδείχθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες startup στη Νότια Ευρώπη

Πάνω από 840 εκατ. σήκωσαν οι ελληνικές startups στο 7μηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider