NBG Business Seeds: Σε startup και καινοτομία «ποντάρει» η Εθνική

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
NBG Business Seeds: Σε startup και καινοτομία «ποντάρει» η Εθνική
NBG Business Seeds
Σε εξέλιξη ο μακροβιότερος διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της χώρας. Οι επενδύσεις στις startups.

Φρέσκο «αίμα» εγχώριας καινοτομίας αναζητά η Εθνική τράπεζα, μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ο οποίος κλείνει φέτος τα 15 του χρόνια. Έχοντας πλέον εμπλουτιστεί με νέες κατηγορίες βραβείων και διαθέτοντας σημαντικά έπαθλα, μέσα στις επόμενες 16 ημέρες αναμένει τις επιχειρηματικές προτάσεις και τις καινοτόμες ιδέες της νεοφυούς σκηνής που θα ξεχωρίσουν, ώστε να τους προσφέρει εμπλουτισμένες δυνατότητες εξέλιξης μέσω της ίδιας αλλά και του διευρυμένου δικτύου συνεργατών της αλλά και να διερευνήσει πιθανόν συνέργιες που θα προωθούν τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

«Ξεκινήσαμε με έναν απλό διαγωνισμό 15 χρόνια πριν και πλέον έχουμε χτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει από χρηματοδότησεις μέχρι απευθείας συνεργασίες με την τράπεζα ή και με κάποιες από τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις οποίες η Εθνική συνεργάζεται», ανέφερε ο Σπύρος Αρσένης, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας του NBG Business Seeds, του οποίου ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης. Όπως ανέφεραν μάλιστα τα στελέχη της Εθνικής, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, το 15ο έτος του διαγωνισμού σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου, με την Τράπεζα να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια ενίσχυσης του οικοσυστήματος.

Νέες κατηγορίες βραβείων και επέκταση του Διαγωνισμού στην Κύπρο

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά φέτος, η Eθνική επεκτείνει το πρόγραμμα NBG Business Seeds και στην Κύπρο ενώ εμπλουτίζει τις θεματικές ενότητες του Διαγωνισμού, ευθυγραμμίζοντας τες με τις στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας και με όλους τους σύγχρονους τομείς αιχμής της οικονομίας. Πέρα από το Fintech, το Deep Tech, το Digital Ecosystem και το ESG, για πρώτη φορά εισάγονται στον Διαγωνισμό και δύο ειδικές κατηγορίες βραβείων, για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και τον χρηματοοικονομικό εγγραματισμό των νοικοκυριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής, αποτελεί θεσμό για το οικοσύστημα καθώς είναι ο μακροβιότερος διαγωνισμός καινοτομίας στη χώρα. Έχοντας ξεκινήσει πριν την οικονομική κρίση, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος του εγχώριου οικοσυστήματος των startups. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα προηγούμενα 14 έτη, οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε πάνω από 8.200 με διατυπωμένες σχεδόν 4.800 επιχειρηματικές προτάσεις, ενώ έχουν δοθεί από την Εθνική Τράπεζα σχεδόν 700.000 ευρώ σε βραβεία στις 140 νικήτριες ομάδες. Πολλοί από τους νικητές του διαγωνισμού μάλιστα, όπως η Mist.io, η Avocarrot, η Pollfish έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς κολοσσούς ενώ άλλες όπως το e-table, η Ferryhopper, η Clio Muse, η DoctorAnyTime, έχουν εξελίξει την ιδέα τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής μετασχηματισμού, στρατηγικής και διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, Ερνέστο Παναγιώτου το πρόγραμμα NBG Business Seeds λειτουργεί ως ένας «επιταχυντής» για επιχειρηματικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, παρέχοντας τους υποδομές, καθοδήγηση και πρόσβαση στο οικοσύστημα της καινοτομίας. Επιπλέον όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσε και προπομπό για τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας.

Νέες επενδύσεις σε startups

Μέσω του NBG Business Seeds, η Εθνική Τράπεζα έχει επενδύσει μέχρι τώρα σε 9 funds που επενδύουν σε καινοτόμες εταιρείες, όπως είναι τα Marathon Venture Capital, Metavallon, Unifund, Big Pi, Endeavor Catalyst Fund και Synergia Hellenic Fund IV. Παράλληλα έχει επενδύσει απευθείας και σε 11 startups, μεταξύ των οποίων η Blueground, η Mist.io, η SourceLair και PD Neurotechnology.

Μέχρι και σήμερα οι άμεσες επενδύσεις της ανέρχονται τα 5,2 εκατ. ευρώ και τα επενδυτικά κέρδη είναι τέτοια που σύντομα αναμένεται να έχει καλυφθεί η επένδυση που έχει γίνει τουλάχιστον στα funds που συμμετείχαν στο Equifund.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει και σε συνεργασίες με πολυάριθμες επιχειρηματικές ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό καινοτομίας, όπως έχει ήδη συμβεί με εταιρείες όπως είναι η SourceLair και η Linked Business.

Για την συνέχεια, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της η τράπεζα βολιδοσκοπεί τις τεχνολογικές ευκαιρίες, φιλοδοξώντας να συνεχίσει τις επενδύσεις της ενώ δεν αποκλείει και μετοχικές συνέργιες όπως αυτή με την Epsilon Net, που θα συμβάλλουν στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Ο 15ος διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Για τους νεοφυείς επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλος του προαναφερθέντος οικοσυστήματος και των οφελειών που προσφέρει, μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους - η οποίες μπορεί να είναι και στο αρχικό στάδιο - διαδικτυακά στο nbg.gr/competition μέχρι και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, ώρα 15:00.

Οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις στις 4 βασικές κατηγορίες.

  • Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Fintech), δηλαδή προτάσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εφαρμογές, διαδικασίες ή προϊόντα με σημαντική επίδραση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.
  • Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα & Οικοσυστήματα (Digital Ecosystems), δηλαδή προτάσεις με αντικείμενο την Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων, με έμφαση σε ιδέες και λύσεις που καλύπτουν όλο το οικοσύστημα του κάθε κλάδου με προσέγγιση end-to-end ή one-stop shop solutions.
  • Προηγμένες Τεχνολογίες & AI (Advanced Technologies & AI), ήτοι προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία και εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής οι οποίες μπορούν να συντελέσουν και στην εν γένει τεχνολογική ανάπτυξη και μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στη διακράτηση και προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
  • Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή, Κοινωνία & Διακυβέρνηση (ΕSG), συμπεριλαμβανομένου του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού & της Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης, όπως προτάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση αυτής, καθώς και την εν γένει πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συγκεκριμένα για τον τομέα του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού, προτάσεις εφαρμογών (apps), εργαλείων (tools, gamification) και λοιπών ψηφιακών λύσεων (π.χ. e-learning apps) με στόχο την απόκτηση βασικών οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Οι 3 πρώτοι νικητές του 15ου Διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 40.000 ευρώ:

  • Α’ Βραβείο: είκοσι χιλιάδες (20.000) Ευρώ
  • Β’ Βραβείο: δώδεκα χιλιάδες (12.000) Ε

Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος μπορούν να συμμετέχουν και ιδέες που απευθύνονται σε 2 Ειδικές Κατηγορίες Βραβείων:

  • Στο Ειδικό Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με χρηματικό έπαθλο €4.000 στην καλύτερη συμμετοχή εντός των 20 πρώτων συμμετοχών του Διαγωνισμού.
  • και στα Ειδικά Βραβεία Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ενδυνάμωση των Νοικοκυριών στις Οικονομικές Αποφάσεις τους, συνολικού ποσού έως και €10.000 στις καλύτερες συμμετοχές με θέμα σχετικό με τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό και ειδικά των Νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση το 10% των μετοχών, 1 – 3 Οκτωβρίου το βιβλίο προσφορών 

O κινεζικός κολοσσός της Alibaba επενδύει στην ελληνική startup Connectly.ai

Εθνική Τράπεζα: Ούριος άνεμος για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider