Στην τελική ευθεία ο υπερ-υπολογιστής Δαίδαλος: Δύο υποψήφιοι διεκδικούν την ανάπτυξή του

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία ο υπερ-υπολογιστής Δαίδαλος: Δύο υποψήφιοι διεκδικούν την ανάπτυξή του
Δύο ενδιαφερόμενοι στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη του υπερ-υπολογιστή - Τι θα μπορεί να κάνει

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο», με δύο ενδιαφερόμενους να έχουν καταθέσει προσφορές, διεκδικώντας την υλοποίησή του. Τα όποια προσκόμματα δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, φάνηκε να αίρονται γεγονός που επαναφέρει το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου ώστε ο νέος υπερυπολογιστής να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr στον διαγωνισμό «Προμήθεια και εγκατάσταση υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού Δαίδαλος» συμμετείχαν δύο εταιρείες, η Hewlett Packard Hellas και η Nova Information and Communication Technologies.

Να θυμίσουμε ότι ο διεθνής διαγωνισµός για την υλοποίηση του «Δαίδαλος», αφορά έργο ύψους με συνολικό προϋπολογισμό 41,9 εκατ. ευρώ ευρώ µέσω του οποίου η Ελλάδα θα αποκτήσει τον δικό της υπερυπολογιστή, με ισχύ 60 Petaflots. Ο Δαίδαλος θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ-υπολογιστή ARIS, εκτελώντας εξήντα τετράκις εκατομμύρια - 60.000.000.000.000.000- πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών.

Το µέγεθος αυτό, όπως έχει εξηγήσει στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο Νεκτάριος Κοζύρης, πρόεδρος του Εθνικού ∆ικτύου Υποδοµών Τεχνολογίας και Ερευνας (Ε∆ΥΤΕ), θα συγκρινόταν µε την αγορά ενός εκατοµµυρίου υπολογιστών, οι οποίοι ακόµη κι εάν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, θα είχαν µικρότερη ισχύ σε σύγκριση µε αυτή του «∆αίδαλου».

Με την δημιουργία του δε, η χώρα μας θα ενταχθεί στο κλαμπ των 15 κρατών μελών που διαθέτουν σούπερ κοµπιούτερς αλλά και στη λίστα των 500 κορυφαίων συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (ΤΟP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Δηµήτρης Παπαστεργίου. Σημειωτέον ότι ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ, θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του υπερ-υπολογιστή θα γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σε χώρο που παραχωρεί η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ). Στον ελληνικό υπερυπολογιστή θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράµατά τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήµια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η υπολογιστική χηµεία, η φυσική, η βιολογία, η βιοϊατρική, η µετεωρολογία και η σεισµολογία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη του υπερ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»

Νέο πράσινο υπέρ-υπολογιστή ονόματι «Δαίδαλος» αποκτά η Ελλάδα

Παπαστεργίου: Ο Δαίδαλος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider