«Η επιθυμία για ΑΙ το τελευταίο διάστημα θυμίζει τα βίντεο κλαμπ της δεκαετίας του 1980». Με τα παραπάνω λόγια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου προσπάθησε ο Δημήτρης Δάφνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Business Systems να περιγράψει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη τεχνολογία ενώ ανακοίνωνε την δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα ασχολείται αποκλειστικά με το εν λόγω αντικείμενο. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Cosmos Business Systems, βάζει τον πήχη του κύκλου εργασιών στα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030 στοχεύοντας σε νέα έργα ψηφιοποίησης του Δημόσιου τομέα, ενώ δρομολογώντας επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να αναζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της χρηματιστηριακής οδού.
Ανάπτυξης συνέχεια το 2024
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Cosmos στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, το τρέχον έτος θα κλείσει με ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και αύξηση προσωπικού με τον τζίρο να ανέρχεται από τα 66 εκατ . του 2023 στα 75 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,55 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ πέρσι. Η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025 με την υπάρχουσα εκτίμηση να κάνει λόγο για τζίρο 93 εκατ. και EBITDA στα 6,8 εκατ. ευρώ ενώ για το 2026 ο στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ με το EBITDA να φτάνει τα 7,6 εκατ. ευρώ φτάνοντας έως το 2030 τα 115 εκατ. ευρώ.
Οι προϋποθέσεις για την ανοδική αυτή πορεία τέθηκαν ήδη από την τρέχουσα χρονιά όπου η Cosmos προχώρησε στην αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης εξαγοράζοντας το μερίδιο που μέχρι πρότινος κατείχε η Vodafone, υπέγραψε ένα σημαντικό συμβόλαιο με την Cyta της Κύπρου ενώ προχώρησε και στην σύσταση της νέας θυγατρικής εταιρείας CBS.LAN μαζί με την Lancom. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον πολλά υποσχόμενο χώρο της κυβερνοασφάλειας με μία αρκετά ευρεία γκάμα υπηρεσιών και επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται λόγω της εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών και πιο συγκεκριμένα του NIS 2 αλλά και του DORA.
Τα έργα του Δημοσίου
Σε επίπεδο έργων, η Cosmos ανέλαβε 20 νέα πρότζεκτς και ολοκλήρωσε 35 έργα του Δημοσίου τα οποία είχε πλειοδοτήσει από την έναρξη του RRF κι έπειτα. Πλέον μάλιστα, την μερίδα του λέοντος του τζίρου της εισφέρουν τα έργα του Δημόσιου Τομέα με το μερίδιο της ψηφιοποίησης του ιδιωτικού να αντιστοιχεί μόλις στο 20% του κύκλου εργασιών. Μόνο το 2024 η Cosmos έχει συμμετάσχει μόνη της ή σε κοινοπραξία σε διαγωνισμούς για έργα ύψους 400 και πλέον εκατ. ευρώ με το ανεκτέλεστό της να ανέρχεται σήμερα στα 155 εκατ. ευρώ.
Σε μια αποτίμηση των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού ο κ. Δάφνης επεσήμανε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο μέσω του RRF ενώ απομένουν να δημοπρατηθούν ή να κατακυρωθούν επιπλέον έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026 που θεωρητικά εκπνέει το Ταμείο Ανάκαμψης. Με ορίζοντα το 2030 η εταιρεία διεκδικεί έργα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα 200 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό.
Η νέα εταιρεία και το Χ.Α.
Οι επεκτατικές κινήσεις ωστόσο δεν σταματούν εκεί. Δεδομένης της ανάπτυξης που γνωρίζει η τεχνητή νοημοσύνη η Cosmos αποφάσισε να επενδύσει περαιτέρω σε αυτή μέσω της ίδρυσης νέας Ανώνυμης Εταιρείας με την ονομασία Novelcosmos Α.Ε. Η εταιρεία αποτελεί ένα joint venture της Cosmos Business Systems και της startup Novelcore, με την πρώτη να κατέχει το 55% αυτής και την Novelcore το 45%. Σύμφωνα με τον κ. Δάφνη τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας θα ανέλθουν σταδιακά στο 1 εκατ. ευρώ, καθώς πολλές από τις υποδομές καλύπτονται από τις μητρικές εταιρείες ενώ η Cosmos κατασκευάζει ήδη ένα μικρό Data Center για τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη.
Η νέα εταιρεία Novelcosmos προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs (Large Language Models), τα οποία είναι ιδανικά για τη διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων, την αναζήτηση και ταξινόμηση κειμένων καθώς και για τη σημασιολογική τους επεξεργασία και την δημιουργία νέων κειμένων βασισμένων σε υπάρχουσες πληροφορίες. Ήδη το Εθνικό Τυπογραφείο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χρησιμοποιούν τεχνολογία της νέας εταιρείας, οι λύσεις της οποίας απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες, τμήματα διαχείρισης προσωπικού, τμήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης, φορείς υγείας, το κτηματολόγιο, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία, κ.ά.
Για το εγγύς μέλλον η εταιρεία σχεδιάζει και νέες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ οι οποίες θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια και μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για τα σχέδια που προαναφέρθηκαν. Παράλληλα βέβαια, δεν σταματά να εξετάζει και την πιθανότητα εισαγωγής της στο Xρηματιστήριο Αθηνών, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι τα μεγέθη της θα διευρυνθούν βελτιώνοντας και την υφιστάμενη αποτίμησή της. Να σημειωθεί ότι η Cosmos έχει και σε εξέλιξη πλάνο για τη μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών, υπό την οποία θα στεγάσει όλες τις υφιστάμενες θυγατρικές, ενοποιώντας λειτουργίες υπό έναν ενιαίο όμιλο.
Στρεβλώσεις στην αγορά της πληροφορικής
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Δάφνη η αγορά της πληροφορικής η οποία τα τελευταία χρόνια ακμάζει, αναμένεται να μπει σε «στενωπό» από την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης κι έπειτα, ενώ ήδη την βαραίνουν οι καθυστερήσεις των έργων του Τ.Α. που παρατηρούνται. «Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2027. Χωρίς νέα έργα θα υπάρξει στασιμότητα της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το κενό που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο. Οι ελπίδες για την μετά «Ταμείου Ανάκαμψης» εποχή, στρέφονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε νέες δραστηριότητες, στις συντηρήσεις των έργων και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Συμπληρωματικά των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στα έργα έκανε λόγο και για φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης της αγοράς, με τους διαγωνισμούς -ειδικά τα δύο τελευταία τρίμηνα- να καταλήγουν σε έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών. «Υπάρχει μια ανισοκατανομή στα έργα. Πολλά έργα που βγαίνουν είναι για λίγους παίκτες, με προϋποθέσεις δύσκολες για τους περισσότερους, με αποτέλεσμα το 90% να καταλήγει στους μεγάλους παίκτες» ανέφερε χαρακτηριστικά προτείνοντας την δημιουργία ενός οδικού χάρτη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις προκηρύξεις των έργων καθώς κι ενός παρατηρητηρίου για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων αυτών.