Google: Αύξηση διαδικτυακών απειλών τις γιορτές - Διαγράψτε αυτά τα τρία email τώρα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Google: Αύξηση διαδικτυακών απειλών τις γιορτές - Διαγράψτε αυτά τα τρία email τώρα
Η Google επιβεβαίωσε ότι έχει δει μια τεράστια αύξηση των διαδικτυακών απειλών από τον Νοέμβριο και αποκάλυψε τρεις τύπους email που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι χρήστες.

Σίγουρα αυτές οι μέρες αποτελούν μία από τις ευτυχισμένες περιόδους του χρόνου, ωστόσο κάποιοι καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να μας χαλάσουν την διάθεση.

Με εκατομμύρια να αναζητούν δώρα στο Διαδίκτυο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή για το κλασικό Secret Santa της εργασίας και ατελείωτα μηνύματα να ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων και συγγενών, αυτή είναι η εποχή που οι χάκερ κάνουν πάρτι καθώς αναζητούν τα επόμενα ανυποψίαστα θύματα.

Η Google επιβεβαίωσε ότι έχει δει μια τεράστια αύξηση των διαδικτυακών απειλών από τον Νοέμβριο, με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να αναφέρει ότι το επίπεδο των επιθέσεων καθιστά «την προστασία των εισερχομένων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση από το κανονικό».

Ευτυχώς, οι δυνατότητες προστασίας του Gmail της Google εμποδίζουν έναν τεράστιο αριθμό απειλών να φθάνουν στα εισερχόμενα, ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος να μην παραμένει κάποιος σε επιφυλακή.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την πρόοδο, αλλά συνήθως βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων περίπου αυτή την περίοδο της εορταστικής περιόδου, καθώς οι επιτιθέμενοι προσαρμόζονται και δοκιμάζουν νέα πράγματα», ανέφερε η Google στο blog της.

«Θα προσαρμοστούμε μαζί τους, συνεχίζοντας να προσθέτουμε νέες προστασίες για να διατηρούμε ασφαλή τα εισερχόμενα. Είναι εξίσου σημαντικό για εσάς να παραμένετε σε εγρήγορση και να αναφέρετε τυχόν ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ανεπιθύμητα μηνύματα ή phishing».

Μαζί με αυτήν την ειδοποίηση που συμβουλεύει τους ανθρώπους να είναι σε επιφυλακή, η Google αποκάλυψε επίσης τρεις τύπους email που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι χρήστες.

Πρώτον, υπάρχουν οι λεγόμενες απάτες τιμολογίων, όπου οι απατεώνες στέλνουν πλαστά τιμολόγια στους χρήστες.

Αυτά συχνά περιλαμβάνουν έναν αριθμό τηλεφώνου ο οποίος, εάν τον καλέσει κάποιος, φέρνει τους καταναλωτές σε επαφή με αντιπροσώπους ψεύτικων κλήσεων που στη συνέχεια προσπαθούν να κλέψουν μετρητά λέγοντας ότι οφείλονται χρήματα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι απάτες με διασημότητες. Η Google επισημαίνει ότι τον τελευταίο μήνα, έχει δει όλο και περισσότερα από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να προωθούνται στα εισερχόμενα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε που προσποιούνται ότι προέρχονται από την ίδια τη διασημότητα, είτε αναφέρουν ότι μια συγκεκριμένη διασημότητα υποστηρίζει ένα τυχαίο προϊόν. Ο στόχος των mail είναι να χρησιμοποιήσουν τη συσχέτιση για να χτίσουν εμπιστοσύνη και να εξαπατήσουν τους ανθρώπους ώστε να εμπλακούν με «πολύ καλά για να είναι αληθινά» σενάρια.

Τέλος, υπάρχουν οι απάτες εκβιασμών όπου τα θύματα λαμβάνουν ξαφνικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με λεπτομέρειες στη διεύθυνση του σπιτιού τους, μερικές φορές ακόμη και μια εικόνα της τοποθεσίας. Στη συνέχεια, διατυπώνονται απειλές, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης ότι τα προσωπικά δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο, εκτός εάν ο χρήστης πληρώσει λύτρα.

Η Google λέει ότι το Gmail έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην καταπολέμηση αυτών των τύπων απάτης, αλλά οι απατεώνες είναι επίμονοι ώστε κάποια προσωπικά δεδομένα μπορούν να διαρρεύσουν στο δίκτυο.

4 κανόνες για μεγαλύτερη ασφάλεια

Όπως αναφέρει η Google εάν έχετε λογαριασμό Gmail, οι τέσσερις παρακάτω κανόνες μπορούν σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και να μην μπλέξετε σε περιπέτειες

Μην βιάζεστε. Οι απάτες συχνά σχεδιάζονται για να δημιουργήσουν την αίσθηση του επείγοντος και συχνά χρησιμοποιούν όρους όπως «επείγον, άμεσο, απενεργοποιημένο, μη εξουσιοδοτημένο κ.λπ.». Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις και να το σκεφτείτε καλά.

Επιτόπιος έλεγχος. Κάντε την έρευνά σας για να ελέγξετε ξανά τις λεπτομέρειες ενός email. Έχει νόημα αυτό που λέει; Μπορείτε να επικυρώσετε τη διεύθυνση email του αποστολέα;

Σταματήστε! Μην στείλετε! Κανένα αξιόπιστο πρόσωπο ή πρακτορείο δεν θα απαιτήσει ποτέ πληρωμή ή τα προσωπικά σας στοιχεία επί τόπου.

Αναφέρετέ το. Αν δείτε κάτι ύποπτο, σημειώστε το ως ανεπιθύμητο. Θα κάνετε τα εισερχόμενά σας πιο «καθαρά» και θα βοηθήσετε και δισεκατομμύρια άλλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kaspersky: Κατά 135% αυξήθηκε το ενδιαφέρον για λογισμικό κλοπής crypto στο dark web

EY: Εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση της GenAI από τους εργαζόμενους

Η Skroutz προσφεύγει νομικά κατά της Meta

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider