Πιο κοντά στο νήμα της νίκης, στην κούρσα των υψηλών ταχυτήτων δείχνει να βρίσκεται η Κίνα σε σχέση με τις ΗΠΑ, χτίζοντας γρηγορότερα την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας γνωστή κι ως 5G και διεκδικώντας τα οικονομικά οφέλη της νέας βιομηχανίας που η τελευταία εγκαινιάζει.
Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte που δημοσιεύθηκε την Τρίτη η Κίνα έχει σήμερα δέκα φορές περισσότερους πύργους που υποστηρίζουν τις 5G επικοινωνίες από τις ΗΠΑ ενώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες το 2017 οι κινεζικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσέφεραν ακόμα περισσότερες τοποθεσίες για την δημιουργία τέτοιων σταθμών από αυτές που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Οι πρώτες χώρες που υιοθετούν την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών θα βιώσουν «δυσθεώρητα κέρδη», καθώς η νέα εποχή στις επικοινωνίες υπερυψηλών ταχυτήτων θα εγκαινιάσει ένα αναξιοποίητο οικονομικό πεδίο. αναφέρει η εκθεσή εξηγώντας τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για την πρωτιά.
Οι κινεζικές επενδύσεις στις εν λόγω τεχνολογίες κι υποδομές έχουν ξεπεράσει κατά 24 δισ. δολάρια αυτές των ΗΠΑ και από το 2015 μέχρι και σήμερα επί κινεζικού εδάφους έχουν δημιουργηθεί 350.000 νέοι πύργοι τηλεφωνικών κυψελών αριθμός αρκετά μικρότερος από αυτόν των 30.000 των ΗΠΑ. Μάλιστα η έκθεση της Deloitte σημειώνει ότι η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για να αποκτήσει ένα πάροχος 5G ταχύτητες στην Κίνα είναι 35% φθηνότερη από τις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Deloitte έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ για νέους κανόνες στην υποβολή προσφορών για κατοχύρωση φάσματος υψηλών ταχυτήτων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για το 5G.
«Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ΗΠΑ και τελικά να αναδειχθούν ηγέτες στον κλάδο ο αγώνας για το 5G πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά και να ληφθούν γρήγορα μέτρα» ανέφερε κατά την δημοσιοποίηση της έκθεσης ο Dan Littmann, διευθυντής της Deloitte.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα την ευκαιρία να καλύψουν τη προαναφερθείσα διαφορά στον αγώνα υψηλών ταχυτήτων αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα μειώνουν τον χρόνο εγκατάστασης, θα ενθαρρύνουν τους παρόχους να συνεργαστούν αλλά και να εφαρμόσουν μια κοινή βάση δεδομένων για στατιστικά και υιοθέτηση βέλτιστη πρακτικών.