«Θύμα» του κοροναϊού και ο τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θύμα» του κοροναϊού και ο τουρισμός
Η «απειλή» γίνεται πιο έντονη αφότου ο ιός διάβηκε το κατώφλι της Ευρώπης. Με τον εντοπισμό κρουσμάτων και στη χώρα μας μάλιστα, η «ζημιά» αναμένεται να βαρύνει περαιτέρω και τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Κακά μαντάτα κομίζει ο κοροναϊός για τον κλάδο του τουρισμού, μια βιομηχανία που εισφέρει το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ αλλά και το 10% της παγκόσμιας απασχόλησης, με τις απώλειες να ξεκινούν από τις ακυρώσεις των κινέζων τουριστών και να επεκτείνονται στην ματαίωση διεθνών διοργανώσεων πολιτιστικού κι εμπορικού χαρακτήρα, όπως το Mobile World Congress της Βαρκελώνης και η ITB Βερολίνου αλλά και το Καρναβάλι της Βενετίας. Με τον εντοπισμό κρουσμάτων και στη χώρα μας μάλιστα, η «ζημιά» αναμένεται να βαρύνει περαιτέρω και τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ήδη η ακύρωση των κατά τόπους καρναβαλικών εκδηλώσεων για το προσεχές τριήμερο κάνει τους αρμόδιους φορείς σε Ξάνθη, Ρέθυμνο, Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Σκύρο κ.α. να μιλούν για απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων από τα τουριστικά έσοδα. Περίπου 1,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να χαθούν από την τοπική οικονομία της Ξάνθης και των γύρω περιοχών, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιοχής, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι απώλειες στην περίπτωση της Πάτρας. Ακόμα όμως κι αν δεν ακυρώσουν το ταξίδι τους όσοι είχαν αποφασίσει να επισκεφτούν κάποιο προορισμό για το τριήμερο, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές, αφού δεν αφορούν μόνον στα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν από τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και στις ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες που Δήμοι και Κοινότητες είχαν κάνει στη βάση των προετοιμασιών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι όπως αποδεικνύεται από την Διαύγεια, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», έχει ξοδέψει μόνο το τελευταίο διάστημα περί τις 65.000 ευρώ για την προετοιμασία του καρναβαλιού. Αντιστοίχως ανάλογα είναι τα ποσά και για τους λοιπούς δήμους που προγραμμάτιζαν εκδηλώσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα και στην περίπτωση της Σκύρου όπου το 50% των ταξιδιωτών έχει ακυρώσει τελευταία στιγμή την επίσκεψή του, λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κ. Νίκο Μαυρίκο. Στην περίπτωση της Σκύρου μάλιστα, η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στερεί από τους κατοίκους το σημαντικότερο χειμερινό έσοδο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ακύρωση των δημοτικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονταν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Υγείας, οι κάτοικοι του νησιού θα γιορτάσουν το τριήμερο της Αποκριάς ανεβοκατεβαίνοντας τον βράχο με τις κουδούνες τους, προσφέροντας το κατεξοχήν παραδοσιακό θέαμα σε όσους επισκέπτες ταξιδέψουν στο νησί.

Η «απειλή» ήταν ορατή ακόμα και προτού ο ιός διαβεί το κατώφλι της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί η Κίνα αποτελεί σημαντική κινητήριο δύναμη για τον παγκόσμιο τουρισμό, κατέχοντας τα σκήπτρα σε αριθμό τουριστών και τουριστικών δαπανών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη χρονιά από τον Μάρτιο έως και Απρίλιο του 2019, σχεδόν το ένα-τέταρτο των Κινέζων που ταξίδεψαν αεροπορικώς είχαν ως προορισμό την Ευρώπη, καθιστώντας τη Γηραιά Ήπειρο τον πιο δημοφιλή προορισμό εκτός Ασίας-Ειρηνικού, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας καταγραφής διεθνών πτήσεων ForwardKeys.

Την τρέχουσα χρονιά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αεροπορικές κρατήσεις προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 37% τον Μάρτιο και Απρίλιο φέτος. Ταξιδιωτικοί και τουριστικοί πράκτορες προετοιμάζονται για ακόμη πιο δύσκολους καιρούς, καθώς λόγω της επιδημίας έχει μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση από Κίνα, ενώ αυξάνονται και οι ακυρώσεις από άλλους ξένους ταξιδιώτες, που φοβούνται να ταξιδέψουν λόγω του ιού.

Στο 60-70% οι ακυρώσεις από Κίνα στην Σαντορίνη

Στο 60-70% κυμαίνονται οι ακυρώσεις για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. Οι ακυρώσεις αυτές οφείλονται αρχικά στην απαγόρευση εξόδου από την Κίνα αλλά και στο γεγονός ότι τα προξενικά γραφεία της χώρας μας στην κινεζική επικράτεια δεν χορηγούν πλέον την απαραίτητη βίζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ταξίδεψαν στο νησί 250.000 κινέζοι από τα 2,5 εκατ. που επισκέφτηκαν συνολικά τη χώρα μας, δηλαδή το 7%-8% των κινεζικών αφίξεων αφορούν στην Σαντορίνη. Μάλιστα φέτος, προ εξαπλώσεως κοροναϊου, οι ξενοδόχοι του νησιού προσέβλεψαν σε αύξηση του αριθμού των αφίξεων από την Κίνα, σενάριο που δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί. «Αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχουν περίπου 300-500 κινέζοι τουρίστες, από τους 2.000-3.000 που επισκέπτονταν συνήθως την χειμερινή Σαντορίνη. Είτε είναι επισκέπτες που προμηθεύτηκαν την βίζα τους πολύ νωρίτερα, είτε έρχονται μέσω άλλων χωρών της ζώνης Σένγκεν», όπως εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, το ποσοστό της πτώσης των αφίξεων δεν είναι αντιπροσωπευτικό για την απώλεια εσόδων, αφού οι Κινέζοι παραδοσιακά δεν καταναλώνουν τόσο πολύ, δεν διαμένουν σε ακριβά ξενοδοχεία και συνήθως δεν ταξιδεύουν στην υψηλή σεζόν, προτιμούν τους μήνες Απρίλιο - Μάιο και Σεπτέμβρη – Οκτώβρη.

Οι ακυρώσεις θα επηρεάσουν την οικονομία του νησιού, αλλά αναμένουμε μικρή επίπτωση στις εισπράξεις, δεδομένου ότι οι ακυρώσεις μη κινέζων τουριστών παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, «οι περισσότεροι μεταθέτουν το ταξίδι τους για αργότερα παρά το ακυρώνουν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος. «Στόχος μας είναι να καλύψουμε το κενό από άλλες αγορές, έχουμε ήδη κάνει κινήσεις για την προώθηση της Σαντορίνης σε Ινδία και Αυστραλία».

«Υπάρχουν όμως φόβοι ότι αν το πρόβλημα εξάπλωσης του ιού σε Ευρώπη και Ελλάδα συνεχιστεί θα ενταθούν και οι επιπτώσεις του», καταλήγει.

«Είναι νωρίς για συνολικές εκτιμήσεις»

Είναι νωρίς για εκτιμήσεις αναφέρει στο insider.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα ταξίδια δεν έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να εμποδιστούν, παρά μόνο στην περίπτωση όπου υπάρξει σχετική ταξιδιωτική Οδηγία από την πλευρά της Πολιτείας για συγκεκριμένο ταξιδιωτικό προορισμό όπου ο κίνδυνος διαφαίνεται ιδιαίτερα μεγάλος. Τα τουριστικά γραφεία σεβάστηκαν απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να ακυρώσει τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία και έκαναν το καλύτερο δυνατό για την παροχή των ταξιδιωτικών υπηρεσιών τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και για την άμεση οργάνωση και διεξαγωγή του επαναπατρισμού των μαθητών. Τα υπόλοιπα προγραμματισμένα οργανωμένα ταξίδια και εκδρομές εκτελούνται κανονικά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι προσδοκίες των ταξιδιωτών γι’ αυτά ικανοποιούνται στο ακέραιο» σημειώνει ο πρόεδρος της FedHatta.

Όπως εξηγεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα μας δώσει η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα. «Η κρίση δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία και δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, γι' αυτό και συνιστάται ψυχραιμία αλλά και συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης» καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι κατά την περσινή πασχαλινή περίοδο οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν προς την Ελλάδα σημείωσαν άνοδο 18,7% και ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια έναντι 1 εκατομμύριου αφίξεων το 2018. Οι προβλέψεις για φέτος ήταν ακόμα πιο αισιόδοξες δεδομένης και της δυναμικής εισόδου της νέας τουριστικής χρονιάς -τον πρώτο μήνα του έτους οι αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν δυναμικά καταγράφοντας άνοδο 8,3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 31.000 επιπλέον επιβάτες, εν συγκρίσει με πέρυσι.

Το μήνυμα της ψύχραιμης αντιμετώπισης και της συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα μεταφέρει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε πρόσφατη ανακοίνωση του σχετικά με τον κοροναϊό. «Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και θα απαιτηθεί από όλους ψυχραιμία, συντονισμός και συνεργασία. Ο ελληνικός τουρισμός έχει τη γνώση, την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και σε αυτή την περίσταση. Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του, τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιολόγηση της κατάστασης, η έγκυρη ενημέρωση και η τήρηση των μέτρων πρόληψης που χρειάζεται να εφαρμοστούν» τονίζει η ανακοίνωση.

Μεγάλες οι απώλειες και για τα αεροπορικά έσοδα

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν ακόμα αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί στην Ιταλία, οι προβλέψεις της διεθνούς ένωσης αερομεταφορών (IATA) έκανε λόγο για απώλειες εσόδων ύψους 29,3 δισ. δολάρια το 2020, με την πτώση να βαραίνει όχι μόνο τις ασιατικές αεροπορικές εταιρείες αλλά και τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές. Μάλιστα αυτές οι προβλέψεις είναι οι αισιόδοξες, αν δηλαδή η εξάπλωση του ιού περιοριστεί στην Κίνα.

Από 22 έως 73 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του κοροναϊού

Με τα ισχύονται δεδομένα, η επιδημία του νέου κορονοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους κινέζους παραθεριστές, όπως τόνισε η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκεβάρα.

«Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο», προσθέτει η ίδια.

Μάλιστα το ποσό των 22 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι κινέζοι παραθεριστές. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο οι απώλειες στο τουριστικό εισόδημα θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 49 δισ. δολάρια (44,6 δισ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και να εκτοξευτεί στα 73 δισ. δολάρια (66,5 δισ. ευρώ) εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένες περιοχές θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος. Για παράδειγμα η Ιαπωνία θα μπορούσε να απωλέσει 1,29 δισ. δολάρια από τα τουριστικά της έσοδα, ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη οι απώλειες της οποίας δύναται να φτάσουν σε 1,15 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics, ακόμα και οι ΗΠΑ θα «χάσουν» σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες που αντιστοιχούν σε 4 εκατ. διανυκτερεύσεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι κινέζοι δαπανούν 6.500 δολάρια κατά μέσον όρο, όταν οι τουρίστες άλλων χωρών «ξοδεύουν» μόλις 4.000 δολάρια κατανοεί ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Πέραν των ΗΠΑ, η μείωση των Κινέζων τουριστών αναμένεται να πλήξει και άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Καμπότζη, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Αντίστοιχα μεγάλος θα είναι οι οικονομικός αντίκτυπος και για την Ευρώπη αν σκεφτεί κανείς ότι το α’ εξάμηνο του 2019 η Ευρώπη υποδέχθηκε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Κινέζους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider