Λάρισα: Αναβαθμίζεται η αστική κινητικότητα στην πόλη με δωρεάν κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λάρισα: Αναβαθμίζεται η αστική κινητικότητα στην πόλη με δωρεάν κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα
Η Λάρισα, ως μια από τις πιο επίπεδες πόλεις της Ελλάδας, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και διευκολύνει τη χρήση ποδηλάτου στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Η Λάρισα, ως μια από τις πιο επίπεδες πόλεις της Ελλάδας, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και διευκολύνει τη χρήση ποδηλάτου στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων εκτείνεται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε προάστια, επιτρέποντας στους ποδηλάτες να κινούνται με ασφάλεια. Ιδιαίτερα σε κεντρικούς δρόμους και γύρω από πλατείες, υπάρχουν καλά οργανωμένοι ποδηλατόδρομοι που διαχωρίζονται από τον οδικό χώρο των αυτοκινήτων, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες. Οι ποδηλατοδρόμοι συνδέονται επίσης με πάρκα, προσφέροντας μια ευχάριστη διαδρομή σε φυσικό περιβάλλον.

Η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του δήμου για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη μείωση της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.

Το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του δήμου Λαρισαίων, έχουν δημιουργηθεί υποδομές με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου οικονομικής και οικολογικής μετακίνησης, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών. Στη βάση αυτή, ο δήμος Λαρισαίων προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης δωρεάν κοινόχρηστων ποδηλάτων στους κατοίκους αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων Ευάγγελος Παπαλέξης η διάθεση των κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι δωρεάν ενώ στόχος του δήμου είναι ο στόλος τους να φτάσει τα 150. Παράλληλα, ο κ. Παπαλέξης είπε ότι το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι πολύ μεγάλο καθώς από τις πρώτες ημέρες της έναρξης του προγράμματος, πάνω από 3.000 άνθρωποι εγγράφηκαν ώστε να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων σημείωσε πως συνεχίζονται και οι παρεμβάσεις για βελτίωση των ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη, αλλά και στους πεζοδρόμους ώστε να επεκταθεί το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων και να βελτιωθεί η αστική κινητικότητα.

Για τη χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου, απαιτείται η εγγραφή στην εφαρμογή/σύστημα, με πιστοποίηση των χρηστών μέσω χρήσης κωδικών taxisnet, ώστε ο δήμος να είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο. Αυτό γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα πρέπει να «κατεβάσουν» οι χρήστες στο κινητό τους τηλέφωνο. Η χρήση είναι δωρεάν, ενώ η μάξιμουμ διάρκεια της μπαταρίας είναι τρεις ώρες. Οι χρήστες θα πρέπει να επιστρέφουν το ποδήλατο στη βάση του, σε έναν από τους Σταθμούς Φόρτισης.

«Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον λύση μετακίνησης. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η ελάφρυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση της ηχορύπανσης στις πόλεις. Συνολικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα συνδυάζουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας με τη βιώσιμη κινητικότητα, καθιστώντας τα μια εξαιρετική εναλλακτική μορφή μεταφοράς», σημείωσε ο κ. Παπαλέξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider