Συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα ζητούν για την επανεκκίνηση του κλάδου, οι φορείς του τουρισμού, αφενός για να μπορέσουν να πάρουν το ρίσκο της επαναλειτουργίας με χαμηλές για τα δεδομένα πληρότητες κι αφετέρου για να μην σπιλωθεί η καλή εικόνα που έχει διαμορφώσει η χώρα στο εξωτερικό ως προς την διαχείριση της πανδημίας.
Αναφερθείς στην επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι απαιτούνται πέρα από τις οικονομικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέτρα λειτουργίας τόσο στις μεταφορές όσο και στις τουριστικές επιχειρήσεις για να διασφαλιστεί ότι θα επιχειρούν με υψηλά στάνταρ ασφαλείας.
«Διανύουμε το αμήχανο μεσοδιάστημα μεταξύ αδράνειας και απραγίας επιχειρήσεων και εργαζομένων και προετοιμασίας για επανεκκίνηση. Είναι λογικό, η πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο, να δημιουργεί ένα εκκρεμές που κινείται από το φόβο έως τη δημιουργία προσδοκιών. Η απόλυτα πετυχημένη έως σήμερα διαχείριση της κατάστασης από την πολιτεία, υγειονομικά και από άποψη μέτρων, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Τώρα είναι η στιγμή, πιο επιτακτική από ποτέ, να δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας και να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστική και γρήγορη μπορεί να είναι η επάνοδος στην οικονομική κανονικότητα» αναφέρει ο κ. Ρέτσος και παραθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των καταλυμάτων.
«Με δεδομένο ότι τα καταλύματα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον έως 31/5 πρέπει:
- να αποφασιστούν πρωτόκολλα λειτουργίας μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα
- να μειωθεί ο ΦΠΑ στο σύνολο του τουρισμού, ώστε να προκύψει το εργαλείο ανάκτησης μέρους της παγκόσμιας πίτας, σε συνδυασμό και με το ισχυροποιημένο brand της χώρας
- να επιδοτηθεί η εργασία, έτσι ώστε να διατηρηθούν όσο περισσότερες θέσεις γίνεται και να μην καλλιεργηθεί νέα κουλτούρα επιδοτούμενων ανέργων.
Η τουριστική αγορά αναμένει τις θετικές πρωτοβουλίες, θα στηρίξει τη λογική του burden sharing και θα είναι σύσσωμη παρούσα στην προσπάθεια για την επόμενη μέρα!» καταλήγει ο κ. Ρέτσος.
Αντίστοιχα και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει κάνει λόγο για υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων.
«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μην βουλιάξει η βάρκα, να καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα θα ανοίξει ξανά δύσκολα και αργά και πολλά πράγματα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα, θα έχουν αλλάξει. Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να παραμείνει η προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγειονομικούς όρους. Αυτό αφορά σε γενικούς κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης όπως και σε υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων. Όπως για παράδειγμα ο τρόπος σερβιρίσματος πρωινού και γευμάτων, οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών - ξαπλωστρών σε παραλίες, ο προσδιορισμός ορίων χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Πέρα από τα πρωτόκολλα αυτά ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στα τεστ ανίχνευσης του ιού. «Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα και το κόστος τους, καλό θα είναι να μπορούν να τεσταριστούν στο άνοιγμα αλλά και να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του ξενοδοχείου. Το ίδιο πρέπει φυσικά να ισχύσει στις βασικές τουριστικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αεροδρόμια, λιμάνια. Εκεί θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτρέπουν την συνάθροιση κοινού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός. Τέλος ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι χρειάζονται και νέοι κανόνες λειτουργίας για την περίπτωση εμφάνισης κάποιου κρούσματος κορονοϊού σε ξενοδοχειακή μονάδα.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας κρίνονται κομβικά από όσες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώξουν να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ξένους ταξιδιώτες. Χάρη σε αυτό μάλιστα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες επίλυσης του ζητήματος. Για παράδειγμα προ ημερών η Accor, ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον ξενοδοχειακό κλάδο της ολιστικής φιλοξενίας και η Bureau Veritas, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν σήμα πιστοποίησης υγιεινής για ξενοδοχεία το οποίο μάλιστα θα παρουσιάσουν σύντομα στην γαλλική κυβέρνηση καθώς και σε άλλες τουριστικά ενεργές χώρες στο μέλλον. Η πιστοποίηση θα αφορά τόσο τη φιλοξενία όσο και την εστίαση και θα θέσει το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει για όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου, αλλά και σε άλλες αλυσίδες και ανεξάρτητα ξενοδοχεία.
Αντίστοιχες κινήσεις φαίνεται να κάνει και ο ξενοδοχειακός Όμιλος της Marriott, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως σήμα πιστοποίησης ή πρωτόκολλο χωρίς την «βούλα» του κράτους δεν είναι εφικτό γιατί δεν θα είναι αποτελεσματικό.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και κάποιοι βασικοί της ανταγωνιστές όπως Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και Αίγυπτος κάνουν σχέδια για την επόμενη μέρα του τουρισμού, εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την ευρεία εξάπλωση του ιού, που εξετάζουν το σενάριο να μην ανοίξουν τα σύνορά τους έως ότου εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών τους. Συγκεκριμένα μάλιστα η Ισπανία κάνει λόγο για τουρισμό όχι νωρίτερα από το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της, Μαρία Τζέους Μοντέρο.