Κατακόρυφη πτώση παρατηρείται εν μέσω πανδημίας στις χορηγήσεις «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε., δεδομένων των περιορισμών μετακινήσεων που ίσχυσαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και της επιλογής της Ε.Ε. να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μάλιστα οδήγησαν στην ακύρωση μιας σειρά συναλλαγών οι οποίες βρίσκονταν ακόμα και στο τελικό στάδιο, ενώ ακόμα κι επενδυτές που έχουν προβεί στην αγορά ακινήτου, αδυνατούν να φτάσουν στην Ελλάδα για να καταθέσουν τα απαιτούμενα έγγραφα και να λάβουν την σχετική άδεια παραμονής.
Την ελεύθερη πτώση αποτυπώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με αυτά από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν εκδοθεί μόλις 368 νέες άδειες και σύμφωνα με ειδήμονες της αγοράς, οι λιγοστοί μήνες που απομένουν δεν θα αυξήσουν κατά πολύ τον αριθμό των νέων αδειών. Να θυμίσουμε ότι το 2019 είχε εκδοθεί 3.428 νέες άδειες.
Την κατακόρυφη πτώση επιβεβαιώνει και ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών, μιλώντας στο insider.gr, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των 368 αδειών εκδόθηκε τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ποταμιάνο, η πτώση εκτιμάται μεγαλύτερη από αυτή που αναπαριστούν οι αριθμοί αφού μέρος των αδειών μπορεί να αφορά αιτήσεις και αγορές ακινήτων που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι και ολοκληρώθηκαν φέτος, δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αττικής.
«Εφόσον δεν έχουμε μηνιαία στοιχεία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα νέα αιτήματα είχαμε το 2020. Το σίγουρο είναι όμως, ότι το μοντέλο του κινέζου επενδυτή που αγόραζε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει σχεδόν εξαλειφθεί λόγω της πανδημίας. Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα πέρα από την εσωτερική κατανάλωση, είναι μερικοί ισραηλινοί επενδυτές οι οποίοι όμως προσβλέπουν στην αγορά μεγαλύτερων ακινήτων διαφορετικού τύπου» τονίζει.
«Ο τομέας είναι μουδιασμένος από τις 11 Μαρτίου όπου και επιβλήθηκε η πανδημία και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος της πανδημικής κρίσης», εκτιμά ο κ. Ποταμιάνος.
Να θυμίσουμε ότι από τις αρχές του σχετικού προγράμματος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους 7.903 επενδυτές έχουν προχωρήσει στην αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ κάνοντας χρήση του προγράμματος κι αποκτώντας την «χρυσή βίζα» μέσω της οποίας κινούνται ελεύθερα στις Ε.Ε.
Μάλιστα το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για το εν λόγω πρόγραμμα αφού ο αριθμός των αδειών που χορηγήθηκε εισέφερε στη χειρότερη περίπτωση, τουλάχιστον 857 εκατ. στην αγορά ακινήτων, ποσό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνολικού ποσού των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα, ( 1,45 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας).
Η επιτυχία του προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης οδήγησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να διευρύνει το είδος των επενδύσεων που εξασφαλίζουν τη χρυσή βίζα καθώς και να αυξήσει τον αριθμό των επενδυτών που δύνανται να συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Πλέον οι ξένοι επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν «Χρυσή Βίζα» (Golden Visa) και άδεια διαμονής στην Ελλάδα μπορούν να το κάνουν επενδύοντας όχι μόνον σε ακίνητα, αλλά και σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια ή τοποθετώντας μεγάλου ύψους καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.